close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sibiu Lumini si Nuante - albumul grafic al unui artist special



| Organizator:
    Asociatia Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Editarea unui cu lucrările reprezentative ale tânărului artist special a fost forma ideală de transmitere a mesajului incluziv,de expunere a talentului autorului de doar 14 ani.Desenele sale sunt spectaculoase,cu detalii surprinzătoare,aceasta fiind calea comunicării aleasă de autor.Recunoașterea publică a talentului său aparte avea nevoie de o platformă dincolo de expoziții ocazionale ale școlilor incluzive din Sibiu.Autorul este afectat grav de TSA și necesită terapie de recuperare,costisitoare și de durată,astfel că prin vânzarea albumelor editate familia sa încercată primea un ajutor pentru continuarea recuperării.ONG-urile din sfera autismului din toată țara au primit rezultatul proiectului,albumul grafic,ca un mesaj de speranță pentru familiile miilor de copii diagnosticați cu TSA.

| Scopul proiectului
    Contribuția la destigmatizarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități psiho-sociale prin sprijinirea directă a artiștilor speciali în expunerea și promovarea produselor culturale și/sau artistice realizate.Promovarea incluziunii în sfera culturală a grupurilor vulnerabile (persoane cu dizabilități) facilitând accesul acestora la formele de manifestare ale vieții culturale.Editarea în 500 exemplare a albumului de grafică cuprinzând 70 de lucrări de artă realizate de un copil cu autism și texte informative și testimoniale bilingve,diseminarea albumului,lansarea publică a lucrării la Sibiu.

Sibiu Lumini si Nuante - albumul grafic al unui artist special Sibiu Lumini si Nuante - albumul grafic al unui artist special Sibiu Lumini si Nuante - albumul grafic al unui artist special

| Aria geografica
    Sibiu + 50 de organizatii din toata tara si din strainatate care au primit exemplare ale albumului realizat in proiect

| Rezumat
    Accesul real la forme de exprimare a propriei identități,a capabilităților și talentelor persoanelor cu dizabilități este restrâns datorită posibilităților reduse de finațare,de situarea în categoria vulnerabilităților multiple,de lipsa de interes a comunităților de a integra și accepta diversitatea și de a discrimina și stigmatiza persoanele cu dizabilități psiho-sociale.Proiectul a realizat editarea și lansarea publică a unui album de grafică unic,o colecție de peste 70 de desene spectauloase,în creion și tuș, realizate de un copil special, suferind de tulburări din spectrul autist. Albumul Sibiu – Lumini și nuanțe reprezintă o modalitate de conştientizare a cetăţenilor asupra abilităţilor şi talentelor unor persoane marginalizate.Albumul conține și testimoniale, fragmente din viața de zi cu zi a unei familii în care doi din cei trei copii sunt atinși de autism.Toate textele au fost editate bilingv.

Scopul editării colecţiei de desene,reprezentând locuri,oameni şi evenimente din oraşul natal al tânărului artist special este de face cunoscută,înţeleasă şi conştientizată de către public a nevoii de acceptare,sprijin şi susţinere pentru familiile afectate de TSA.Un tânăr autist,cu o funcționalitate limitată poate găsi o cale de exprimare prin artă,o vocație și chiar un traseu profesional care să-i confere demnitate și posibilități de autosuținere.
Au fost publicate 500 de exemplare ale albumului,din care peste 50 au fost dăruite ONG-urilor din țară,preocupate de recuperarea copiilor cu TSA. Lansarea publică a prilejuit cunoașterea poveștii tânărului artist și a sensibilizat opinia publică din toată țara,prin preluarea articolelor scrise în presa națională.Sumele obținute din vânzarea albumului sunt destinate susținerii terapiei de recuperare specifice pentru autor.


| Date beneficiari
    50 de ONG-uri din sfera autismului din întreaga țară și organizații internaționale(AutismEurope),familia tânărului artist prin sprijinul financiar obținut pentru susținerea terapiei de recuperare.

| Date beneficiari
    Comunitatea sibiană,instituții publice și de învățământ (școlile incluzive) din județul Sibiu.

| Activitati
    Editarea și multiplicarea unui album de grafică inedit,prin conținut și prin prisma afecțiunii debilitante a autoriului în vârstă de 14 ani.Realizarea unui Cd și materiale informativecu mesaje de incluziuneîn sprijinul celor afectați de TSA.Lansarea albumului alături de personalități ale comunității artistice locale, profesioniști din sănătate mintală și reprezentanți ai mediului ONG din domeniul incluziunii.Diseminarea albumului,ca instrument de reflectare a abilității și talentului autentic,în ciuda dizabilității,către entitățile publice și private din sfera de interes.Minim 50 de exemplare din album transmise beneficiarilor direcți.Vizibilitate în media locală și națională prin publicarea de articole promoționale,interviuri și informații prin rețelele de socializare și comunități Multiplicarea efectelor de transmitere a informațiilor prin rețele și parteneriate în mediul universitar și neguvernamental.Expoziție personală la Speranță prin Artă -decembrie 2015.



Produsele proiectului cultura 500 exemplare album grafică Sibiu Lumini și Nuanțe, conținut 80 de pagini din care minim 70 de desene realizate de G.P. în vârstă de 13 ani, suferind de autism. 150 CD-uri cu 6-8 lucrări grafice în format digital, gata a fi tipărite, alături de materiale informative despre autism și prezentarea proiectului. 250 de broșuri informative despre tulburările din spectrul autist. Conferință de lansare cu minim 30 de invitați. Minim 80 de exemplare transmise către beneficiari direcț


| Rezultatele proiectului
    Impactul proiectului :promovarea culturii diversității,educarea prin conștientizare a publicului asupra valorii fiecărui individ,încurajarea altor artiști speciali să se exprime public prin expoziții,publicații sau manifestări ale propriei identități culturale.
Sensibilizarea instituțiilor din învățământ asupra insuficienței măsurilor de integrare a copiilor cu TSA în mediul școlar,a opțiunilor limitate după finalizarea ciclului gimnazial în învățământul special și a nevoii de diversificare a orientării vocaționale pentru sporirea șanselor de autonomie și funcționalitate a copiilor cu autism.
Conștientizarea autorităților publice asupra nevoii de asigurare a mijloacelor de realizare efectivă a drepturilor specifice conferite persoanelor cu dizabilități de a participa la viața culturală, artistică și socială a comunității.
Produsele proiectului 500 exemplare album grafică Sibiu Lumini și Nuanțe, conținut 80 de pagini din care minim 70 de desene realizate de G.P. în vârstă de 14 ani,suferind de autism.150 CD-uri cu 6 lucrări grafice în format digital,gata a fi tipărite,alături de materiale informative despre autism și prezentarea proiectului.250 de broșuri informative despre tulburările din spectrul autist. Conferință de lansare cu peste 100 de participanți.50 de albume transmise către beneficiari direcți. 250 de exemplare predate mamei minorului, ca sprijin direct.
Proiectul a fost nominalizat la Gala pentru Supervoluntari Sibiu 2015 și a obținut premiul Cel mai bun proiect al anului 2015 realizat cu ajutorul voluntarilor.


| Bugetul
    18632,00

| Parteneri
    AFCN - Administratia Fondului Cultural National

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes