close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Piatra pe bicicleta



| Organizator:
    asociatia sens civic
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Creşterea volumului de trafic auto şi implicit a poluarii aerului şi fonice, amplificarea riscului bolilor cu sursă sedentară, oferirea unui serviciu turistic modern şi european

| Scopul proiectului
     Dezvoltarea unei mentalitati favorabile mersului pe bicicleta si practicarii sporturilor in aer liber, renuntarea pe cat posibil la intrebuintarea autoturismului pe distantele scurte.

Piatra pe bicicleta Piatra pe bicicleta Piatra pe bicicleta

| Aria geografica
    Municipiul Piatra Neamt

| Rezumat
    Intr-un moment in care in intreaga lume se cauta solutii pentru imbunatatirea conditiilor de trafic, in special in orasele aglomerate, in Romania, in ultimii ani numarul autoturismelor creste constant. De exemplu in judetul Neamt, sunt inscrise in circulatie peste 100.000 de autoturisme, fara a le lua in considerare pe cele inmatriculate in alte tari. Realizand un raport intre numarul acestora si cel al locuitorilor constatam ca fiecare cinci persoane dispun de un autoturism. Daca am lua in considerare faptul ca populatia activa (salariatii) intrebuinteaza mai bine de 80% dintre autoturismele inregistrate la nivelul judetului se poate concluziona impactul asupra traficului. Astfel, este usor de inteles faptul ca gestionarea traficului reprezinta pentru autoritatile locale o provocare a carei rezolvare definitiva este imposibila. Situatia este amplificata de realitatea ca in majoritatea masinilor care ingreuneaza traficul se afla o singura persoana: soferul.
Una dintre cauzele acestei realitati este accentuarea in ultimii ani a unei prejudecati, conform careia deplasarea spre locul de munca cu alte mijloace decat masina personala (sau de serviciu) discrediteaza in fata colegilor si a cunoscutilor.
Prin derularea acestui proiect, dorim ca promovarea si constientizarea beneficiilor acestui mijloc de transport dar si de divertisment sa poata contribui la ameliorarea semnificativa pe mai multe paliere: reducerea volumului de trafic, imbunatatirea mentalului colectiv, insanatosirea populatiei prin reducerea bolilor cu sursa sedentara, respectarea si protejarea mediului inconjurator etc.
Proiectul, derulat cu sprijinul institutiilor si companiilor implicate, a constat in achizitionarea a 20 de biciclete si darea in folosinta gratuita pentru intervale de 2 ore cetatenilor.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Pentru majoritatea cetatenilor proiectul a insemnat o surpriza placuta, apreciind drept creativa si inedita initiativa de a oferi alternative de petrecere a timpului liber. Un efect neintentionat dar important pentru existenta asociatiei a fost notorietatea castigata prin expunerea mediatica pe care a avut-o activitatea cu bicicletele. In ciuda aparitiei unui moment tensionat si a unor acuzatii nefondate cu ocazia publicarii unui articol rau-intentionat, proiectul s-a bucurat de incredere si apreciere din partea comunitatii in general, si nu numai din partea utilizatorilor.

| Bugetul proiectului (in RON)
    

| Parteneri
    Asociatia Sens Civic, Primaria Piatra Neamt, Consiliul Local Piatra Neamt, SC Perla Invest SRL Piatra Neamt, SC Criber Net SRL Piatra Neamt, SC Izotec SRL Piatra Neamt

| Website-ul proiectului
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.225736434220700.52904.100003530367932&type=3





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes