close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Je suis roumain (aussi) - Si eu sunt roman



| Organizator:
    Café des Roumains
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Inca de la inceputul anilor 2000, s-a remarcat o stigmatizare a imigrantilor romani din Franta, asociati in mod frecvent in discursul public cu acte de delincventa. Aceasta situatie s-a accentuat in perioada 2010-2012. In octombrie 2011, comunitatea romanilor din Franta a organizat o manifestatie la Paris, pentru a denunta stereotipurile asociate cetatenilor de nationalitate romana, prezenti in Franta. Oameni de diferite varste si provenind din diverse categorii socio-profesionale au recunoscut nevoia pe care romanii din Hexagon o resimt pentru a-si face simtita prezenta in spatiul public si pentru a promova cultura si identitatea romaneasca in Franta.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului « Je suis roumain (aussi) » a fost de a oferi o platforma de exprimare romanilor stabiliti in Franta si de a le asigura o vizibilitate cat mai importanta. Obiectivul principal a fost de a combate stereotipurile si stigmatizarea cetatenilor romani in Hexagon, incurajand participarea la dezbaterea publica si dezvoltarea spiritului civic si a solidaritatii intre membrii diferitelor comunitati din Franta.

Je suis roumain (aussi) - Si eu sunt roman Je suis roumain (aussi) - Si eu sunt roman Je suis roumain (aussi) - Si eu sunt roman

| Aria geografica
    Paris, Nantes, Bucuresti, Berlin, Valencia

| Rezumat
    Proiectul « Je suis roumain (aussi) » a fost lansat din dorinta de a oferi o platforma de exprimare libera si o vizibilitate comunitatii romanilor din Franta. In contextul unei reprezentari aproape inexistente a imigrantilor romani in spatiul public si de dezbatere din Hexagon, precum si ca o reactie la stereotipurile si stigmatizarea cetatenilor romani in Franta, am lansat campania « Je suis roumain (aussi) », o serie de portrete si interviuri filmate cu romani de diferite varste, stabiliti in Hexagon. In urma apelului lansat pentru participarea la proiect, am primit un numar important de mailuri din partea romanilor stabiliti in Franta – studenti, muncitori, profesori, cercetatori, antreprenori – dornici sa impartaseasca experientele de expatriati, dificultatile de integrare, relatia pe care o pastreaza cu Romania. Cu ajutorul retelelor sociale si a organismelor media care ne-au sustinut, am reusit sa popularizam campania, atat in Franta, cat si in Romania, Spania, Germania… Interviurile filmate pe care le-am realizat cu cei 14 participanti la proiect au fost preluate de diferite ziare si site-uri web. Am organizat doua evenimente (in iulie si decembrie) cu echipa Café des Roumains, parteneri si experti in domeniul imigratiei in Franta. La intalnirea din decembrie, organizata la Maison d’Europe et d’Orient, am proiectat documentarul « Je suis roumain (aussi) », cu extrase din interviurile participantilor la proiect. Campania a beneficiat de o mediatizare importanta, ceea ce reprezinta o realizare majora pentru organizatori http://wp.me/P39T7z-MO. “Je suis roumain (aussi)” urmeaza sa fie prezentat la Colocviul international de la Agadir, Maroc, in luna aprilie, in cadrul studiului « Schimbarea : intre strategii media si practici participative de comunicare ».

| Date beneficiari
    « Je suis roumain (aussi) » este un proiect participativ, inca de la inceput beneficiarii au fost incurajati sa isi aduca contributia la dezvoltarea proiectului, prin mailurile trimise si apoi interviurile filmate pe care le-am realizat. Interviurile au fost semi-directive, pornind de la intrebarea « De ce ati imigrat in Franta ?» si lasand libertatea participantilor de a pune accentul pe aspectele care li s-au parut esentiale din experientele traite in Franta.

| Rezultatele proiectului
    Un prim rezultat foarte pozitiv a fost mediatizarea importanta a campaniei « Je suis roumain (aussi) ». Faptul ca organismele de presa franceze si europene au deschis dezbaterea despre diaspora romana, despre stereotipurile si stigmatizarea care exista la adresa cetatenilor romani in diverse state europene, constituie o reusita semnificativa. Un alt punct pozitiv este realizarea unei anumite coeziuni intre membrii comunitatii romanesti din Franta. Fiind un proiect 100% participativ, am dorit sa incurajam libertatea de expresie, dezvoltarea spiritului civic si promovarea valorilor europene de egalitate, indiferent de nationalitate, etnie sau origini sociale. Prin cele 14 portrete publicate, precum si prin organizarea evenimentelor asociate proiectului, am contribuit la promovarea culturii si identitatii romanesti in Hexagon (participantii la proiect au fost actori, realizatori, proprietari de restaurant romanesc, muzicieni, scriitori…). Beneficiarii proiectului au declarat ca vizibilitatea si recunoasterea diasporei romanesti din Franta este un aspect extrem de important in viata de zi cu zi a fiecaruia. Un efect neintentionat a fost studiul realizat de Universitatea din Rouen, plecand de la proiectul « Je suis roumain (aussi) », intitulat « Schimbarea: intre strategii media si practici participative de comunicare ».

| Bugetul proiectului (in RON)
    500

| Parteneri
    Café des Roumains, ADERF, Casa Regional Valenciana, Maison d’Europe et d’Orient

| Website-ul proiectului
    http://cafedesroumains.com/je-suis-roumain-aussi/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes