close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Diferiti, dar profesionisti valorosi



| Organizator:
    Fundatia Pentru Voi
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Obiectivele Strategiei europeane 2010-2020 pentru persoanele cu handicap vizeaza cresterea numarului de persoane cu handicap care ocupa locuri de munca remunerate.In judetul Timis din 23.712 persoane cu handicap,doar 1462 din sunt angajate in munca, iar in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati mentale, doar 62 sunt angajate in munca. Fundatia Pentru Voi a constatat ca angajarea pe piata libera a persoanelor cu dizabilitati intelectuale este dificila(serviciu angajare asistata din 1999), datorita particularitatilor si limitarilor impuse de acest tip de dizabilitate si prejudecatile prezente in societatea romaneasca, subestimand capacitatile si aptitudinile persoanelor cu dizabilitati intelectuale de a desfasura activitati de orice natura, iar unitatile protejate reprezinta o varianta adaptata nevoilor lor sporite.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost transformarea grupului tina a proiectului din receptori pasivi de servicii sociale in indivizi activi, integrati pe piata munci si valorizati de societate. Obiectivele generale ale proiectului au fost dezvoltarea si promovarea unei intreprinderi sociale in mediul rural, ca activitate generatoare de profit pentru a crea locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si pentru femei in situatii de risc si promovarea economiei sociale prin actiuni de sensibilizare si informare a mediului economico-social.

Diferiti, dar profesionisti valorosi Diferiti, dar profesionisti valorosi Diferiti, dar profesionisti valorosi

| Aria geografica
    Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara

| Rezumat
    Proiectul Diferiti, dar profesionisti valorosi a pornit de la situatia dramatica a incluziunii pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati mentale, respectiv doar 62 erau angajate in munca in tot judetul Timis, 40 din acestea fiind angajate in unitatea protejata a solicitantului, iar 14 pe piata libera a muncii cu sprijinul serviciului de angajare in munca sprijinita al solicitantului. Desi in judetul Timis erau alte 31 de unitati protejate, ele angajau doar 8 persoane cu dizabiltati intelectuale.La nivel national, procentul de angajare se situa sub 1% din total persoane cu dizabilitati intelectuale, fiind grupul cel mai vulnerabil pe piata muncii. In aceste conditii prin proiect am urmarit dezvoltarea si promovarea unei intreprinderi sociale in mediul rural, ca activitate generatoare de profit pentru a crea locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si pentru femei in situatii de risc si promovarea economiei sociale ca instrument flexibil a dezvoltarii economice si sociale la nivel regional prin actiuni de sensibilizare si informare a mediului economico-social cu privire la capacitatea de ocupare si adaptabilitatea persoanelor cu dizabilitati intelectuale pe piata muncii si utilizarea conceptului de parteneriat intre intreprinderi economice si intreprinderi sociale. Astfel, prin implementarea proiectului Diferiti, dar profesionisti valorosi a luat fiinta Unitatea Protejata Pentruvoi Advertising, autorizata in luna iunie 2015 conform legii 448/2006, in care s-au creat 14 locuri de munca, din care 6 pentru persoane cu dizabilitati intelectuale si 4 pentru femei din mediul rural, aflate in situatii de risc.

| Date beneficiari
    25 persoane cu dizabilitati intelectuale; 4 femei in situatii de risc; 5 manageri de intreprinderi sociale

| Date beneficiari
    60 reprezentanti ai mediului economico-social ; 500 companii din regiunea de Vest

| Activitati
    1.Infiintarea unei intreprinderi sociale de tip unitate protejata in domeniul conceperii si productiei de materiale promotionale, operationalizarea si functionarea ei.S-a avut in vedere atat demersul administrativ de infiintare a intreprinderii sociale cat si pregatirea si dotarea locatiei,selectia si angajarea personalului si instruirea acestuia in domeniul de activitate ales, organizarea productiei si administrarea afacerii precum si o campanie de marketing pentru promovarea produselor noii intreprinderi;2.Furnizare servicii de ocupare-consiliere pentru 10 persoane apartinand grupurilor vulnerabile;3.Instruirea TIC a celor 10 persoane apartinand grupurilor vulnerabile ce isi vor desfasura activitatea in cadrul intreprinderii sociale nou infiintate si organizarea unui curs de comunicare cu persoane cu dizabilitati intelectuale pentru cele 4 femei in situatii de risc;4.Furnizarea program de formare profesionala- initiere pentru 20 persoane cu dizabilitati intelectuale;5.Desfasurarea campaniei de promovare prin 4 seminarii de informare si promovare in Timisoara,Arad,Resita si Deva a conceptului de intreprindere sociala impreuna cu abilitatile necesare intr-o astfel de economie,noi idei de afaceri ce pot fi exploatate intr-o astfel de intreprindere si conceptul de parteneriat economic intre intreprinderi ale economiei traditionale si intreprinderi din economia sociala;6.Furnizarea unui program de formare a echipei de management;7.Informare si publicitate;8.Management de proiect

| Rezultatele proiectului
    - 4 femei in situatii de risc( fara studii,fara loc de munca si/sau varsta inaintata) din comuna Sacalaz, jud. Timis au fost angajate in munca.
- 6 persoane cu dizabilitati intelectuale au fost angajate in munca;
- 10 persoane apartinand grupurilor vulnerabile au fost formate ( comunicare cu persoanele cu dizabilitati intelectuale si/sau TIC) pentru a realiza sarcinile conform domeniului de activitate al unitatii protejate pentru voi
- 1 seminar de comunicare si 1 training motivational pentru angajatii structurii de economie sociala infiintate in proiect la diferite locatii stabilite prin proiect. Pentru una din femeile in situatii de risc a fost prima data din viata ei cand a fost cazata intr-o pensiune si a participat la un astfel de eveniment.
- 5 membri ai echipei manageriale a Unitatii protejate create prin proiect instruiti in management performant
- 20 persoane cu dizabilitati intelectuale initiate pentru dezvoltarea competenelor de comunicare incluzand aspecte privind egalitatea de de sanse, de gen, nediscriminare, acceptarea diversitatii;
Schimbarea esentiala generata in urma implementarii a fost cresterea numarului de persoane apartinand grupurilor vulnerabile incadrate pe piata muncii, cu stima de sine crescuta, cu simt al utilitatii si valorizate de societate, capabile sa isi asigure un venit prin propria munca. Totodata socializarea si crearea de relatii de colegialitate la locul de munca a fost foarte importanta pentru gruprile vulnerabile cuprinse in proiect.


| Argument
    Originalitatea proiectului consta in imbinarea in activitatile proiectului a doua grupuri tinta distincte, cu particularitati specifice, respectiv persoane cu dizabilitati intelectuale si femei in situatii de risc, din mediul rural, pentru a creste beneficiul resimtit de cele 2 grupuri tinta, ca urmare a implementarii proiectului. S-a plecat de la premisa ca femeile din mediul rural, chiar daca nu au studii, experienta unui loc de munca sau au o varsta inaintata, in cele mai multe cazuri sunt mame casnice, cu aptitudini utile. Cum persoanele cu dizabilitati intelectuale au nevoie de un mentor, de o persoana care sa le ofere spijin constant in desfasurarea activitatilor zilnice,am luat in considerare atentia, rabdarea si sprijinul pe care o mama il ofera copilului ei. Pe langa instruirea in abilitati specifice domeniului de activitate, s-a desfasurat si o instruire a femeilor in situatii de risc in comunicarea cu persoane cu dizabilitati intelectuale. Astfel, mai mult decat beneficiul resimtit de cele doua grupuri tinta prin includerea pe piata muncii ( venit stabil, asigurare de sanatate si asigurari sociale) s-a reusit atingerea unui alt obiectiv, acela de inegrare sociala, cresterea stimei de sine si valorizarea ambelor grupuri.

| Bugetul
    1329290

| Parteneri
    In acest proiect nu am avut alte organizatii/ institutii/companii partenere

| Website proiect
    http://www.pentruvoi.ro/diferiti-valorosi





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes