close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cresterea accesului pacientilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate gratuite in cadrul Centrului de Excelenta Baylor



| Organizator:
    Fundatia Baylor Marea Neagra
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Rapoartele arata, in contextul unei ingrijiri medicale la standardele cerute de proceduri, ca o persoana infectata cu HIV are o speranta de viata similara unei persoane neinfectate. Luand in considerare aceste argumente, se subliniaza importanta dezvoltarii unor servicii medicale complementare tratamentului pentru HIV, care vor asigura bunastarea pacientului si vor preveni dezvoltarea altor probleme de sanatate. Pacientilor cu HIV le-a fost refuzat accesul la interventii stomatologice. Aceasta situatie nu s-a regasit doar în Constanta. Astfel de cazuri au fost identificate in 16 centre regionale. De asemenea, este cunoscut faptul ca serviciile stomatologice sunt costisitoare si nu sunt decontate de CNAS. Acest fapt a creat inca o bariera pentru pacientii cu HIV care au o situatie socio-economica vulnerabila.

| Scopul proiectului
    Scopul: Facilitarea accesului pacientilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate, gratuite, in cadrul Centrului de Excelenta prin cabinetul de stomatologie Baylor.
Obiective: Imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite pacientilor cu HIV in cabinetul de stomatologie al Baylor Romania


Cresterea accesului pacientilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate gratuite in cadrul Centrului de Excelenta Baylor Cresterea accesului pacientilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate gratuite in cadrul Centrului de Excelenta Baylor Cresterea accesului pacientilor cu HIV la servicii stomatologice de calitate gratuite in cadrul Centrului de Excelenta Baylor

| Aria geografica
    locala (prin locatia cabinetului de stomatologie) si nationala (prin beneficiarii din diferite arii geografice de pe teritoriul tarii)

| Rezumat
    Motivatia implementarii acestui proiect a fost incercarea de a inlatura obstacolele din calea accesului persoanelor infectate cu HIV la serviciile stomatologice. Rapoartele arata ca persoanele cu HIV sunt discriminate, iar accesul la astfel de servicii medicale este, de cele mai multe ori, imposibil. Sanatatea orala este foarte importanta si influenteaza calitatea vietii prin faptul ca pacientii pot consuma mai bine alimentele, isi pot lua medicamentele in mod corect si se pot integra social mai eficient, mai ales datorita faptului ca le creste stima de sine. Este cunoscut faptul ca persoanele infectate cu HIV care isi respecta tratamentul si isi trateaza si celelalte probleme de sanatate care nu au legatura cu infectia cu HIV au o speranta de viata asemanatoare cu persoanele neinfectate. Acesta a fost si motivul pentru care Fundatia Baylor a dezvoltat servicii medicale complementare destinate persoanelor seropozitive pe care, cu ajutorul partenerilor, incearca sa le dezvolte si sa le imbunatateasca in permanenta. Proiectul a avut doua componente majore: oferirea de servicii medicale stomatologice şi modernizarea echipamentelor din cabinet pentru a se micsora disconfortul si durerea pacientilor. In 2015 s-au inregistrat 719 consultatii si 168 de pacienti neduplicati. Cele patru dispozitive achizitionate de Fundatia Baylor Marea Neagra ca urmare a sprijinului financiar al ExxonMobil Romania ajuta medicul stomatolog sa vizualizeze mult mai bine leziunile si sa vada cat de profund poate interveni si elimina starea de durere si de disconfort pentru pacientii mai sensibili. Aceste dispozitive, care sunt de ultima generatie, permit cadrelor medicale de la Fundatia Baylor sa efectueze tratamente mai corecte si mai sigure, in conditii de vizibilitate maxima.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt persoanele seropozitive. In 2015 cabinetul de somatologie Baylor a inregistrat 719 consultatii si 168 de pacienti neduplicati.

| Date beneficiari
    Partenerii de viata ai persoanelor seropozitive si comunitatea, pacientii mentinandu-si o stare de sanatate buna

| Activitati
    Achizitionarea aparaturii necesare cabinetului de stomatologie, programarea pacientilor, evaluarea acestora prin consultatiile medicului stomatolog, planificarea interventiilor, achizitionarea permanenta a materialelor medicale

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a adus imbunatatiri semnificative actului medical, mai ales ca pacientii care beneficiaza de serviciile cabinetului de stomatologie sunt persoane infectate cu HIV, care nu au primit pana acum tratament de specialitate.
In 2015 s-au inregistrat 719 consultatii, dupa cum urmeaza: 83 obturatii foto, 411 tratamente dentare, 45 igienizari, 121 extractii, 27 urgente dentare, 36 lucrari dentare. De asemenea, au fost consultati 168 de pacienti neduplicati, dintre care 30 de pacienti noi. Ca urmare a acestor tratamente a crescut calitatea vietii pacientilor, dar si aderenta acestora la tratament. Administrarea medicamentelor se face mai usor, iar multi dintre beneficiari au solicitat servicii stomatologice pentru a-si imbunatati integrarea sociala.
La ora actuala, cabinetul de stomatologie are un impact direct major. Investitia in cabinetul de stomatologie era necesara, in special pentru a putea prelua cat mai multi pacienti infectati cu HIV.


| Bugetul
    142495

| Parteneri
    Fundatia Baylor Marea Neagra – prin Centrul Clinic de Excelenta HIV si ExxonMobil Romania

| Website proiect
    http://baylor.ro/separate-page?id=3612&type=proiecte





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes