close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tineri cu CAP! - prevenire HIV pentru liceeni si prima colectie de tricouri impotriva HIV!



| Organizator:
    Asociatia Semper Musica
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Proiectul a venit in contextul in care in 2019, 50% dintre cazurile NOI de HIV au fost inregistrate pe segmentul de varsta 15-34 ani (Institutul M.Bals), 6 din 10 mame minore din RURAL nu au avut niciodata acces la info legate de sanatatea reproducerii (Salvati Copiii, 2018), 82% din tinerii din RURAL vorbesc rar sau niciodata acasa legat de debutul vietii sexuale (studiu Asociatia Semper Musica, 2018), iar educatia sexuala era optionala in sistemul educational. De asemenea, Romania a inregistrat, in 2018, 17.981 nasteri ale mamelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (Salvati Copiii), iar rata de saracie pentru varsta 0-17 ani a fost in 2018 de 32% (INS), fapt ce a dus la un acces scazut al tinerilor, in mod special din rural marginalizat, la contraceptive si servicii de planificare familiala.

| Scopul proiectului
    SCOP: Reducerea situatiilor cu risc de infectare cu HIV din randul tinerilor de liceu care invata in liceele tehnice din Bucuresti si localitatile din imediata apropiere.
O1: - Cresterea accesului pentru cel putin 2500 de liceeni cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani din 5 licee tehnice din Bucuresti si 5 licee din 5 localitati din apropierea Bucurestiului la informatii corecte legate de infectia cu HIV si contraceptie, in 7 luni.
O2: - Atragerea atentiei tinerilor, 14-35 de ani, de la nivel national asupra consecintelor sociale si medicale ale unei potentiale infectii cu HIV, in 5 luni.


Tineri cu CAP! - prevenire HIV pentru liceeni si prima colectie de tricouri impotriva HIV! Tineri cu CAP! - prevenire HIV pentru liceeni si prima colectie de tricouri impotriva HIV! Tineri cu CAP! - prevenire HIV pentru liceeni si prima colectie de tricouri impotriva HIV!

| Aria geografica
    Bucuresti si judetul Ilfov: Rosu Chiajna, Voluntari, Buftea, Ciorogarla, Snagov.

| Rezumat
    Proiectul "Tineri cu CAP!" = cand cresti voluntari din urban mic si ei ajung sa isi faca propriul proiect de educatie pentru prevenire HIV adresat elevilor din Bucuresti si judetul Ilfov. Exact acest lucru s-a intamplat, dar cu implicarea Corpului European de Solidaritate. 5 tineri din Tecuci, judetul Galati, voluntari ai Asociatiei Semper Musica si implicati in proiectele de prevenire HIV ale organizatiei, studenti la diferite facultati din Bucuresti, aplica la Corp, primesc 6000 euro pe care ii folosesc sa livreze sesiuni nonformale de educatie pentru prevenire HIV pentru 2775 elevi din 10 licee tehnice si industriale din Bucuresti si Rosu Chiajna, Voluntari, Buftea, Ciorogarla, Snagov, si sa dezvolte prima colectie de TSHIRT-uri din Romania pentru adolescenti cu mesaje legate de protectia impotriva HIV. Colectia de TSHIRT-uri nu este doar o colectie, ci este un business social care poate sustine sesiunile viitoare de prevenire HIV din licee. Proiectul a venit in contextul in care in 2019, 50% dintre cazurile NOI de HIV au fost inregistrate pe segmentul de varsta 15-34 ani (Institutul M.Bals), 6 din 10 mame minore din RURAL nu au avut niciodata acces la info legate de sanatatea reproducerii (Salvati Copiii), 82% din tinerii din RURAL vorbesc rar sau niciodata acasa legat de debutul vietii sexuale, iar educatia sexuala era optionala in sistemul educational. De asemenea, Romania a inregistrat, in 2018, 17.981 nasteri ale mamelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, iar rata de saracie pentru varsta 0-17 ani a fost in 2018 de 32%, fapt ce a dus la un acces scazut al tinerilor, in mod special din rural marginalizat, la contraceptive si servicii de planificare familiala. Cu ocazia sesiunilor au fost distribuite peste 3000 de prezervative Durex gratuite.

| Date beneficiari
    5 tineri voluntari, organizatori ai proiectului, 2775 liceeni din 10 licee din Bucuresti si judetul Ilfov, 1616 voturi inregistrate pe pagina de votare a colectiei de tricouri

| Date beneficiari
    Reach Facebook: 32.738; Tinerii din jurul celor 2775 elevi de liceu, beneficiari ai sesiunilor de prevenire HIV; tinerii de la nivel national prin vizualizarea colectiei, dar care nu au votat vreun model; comunitatea locala

| Activitati
    A1. Organizarea a 100 sesiuni de educatie non-formala pentru 2500 liceeni din 5 licee thnice din Bucuresti si 5 din localitati alaturate cu privire la infectia cu HIV si contraceptie.
Sesiunile nonformale de educatie pentru prevenire HIV au fost organizate in 10 licee din Bucuresti si Chiajna, Voluntari, Buftea, Ciorogarla, Snagov -,2775 liceeni participand la acestea, 100 de sesiuni fiind organizate de echipa. Sesiunile au fost livrate de cei 5 tineri voluntari, organizatori ai proiectului, si au fost bazate pe instrumente de educatie nonformala: joc pe echipe de tipul Stii si castigi! sau elemente de tip stand-up comedy.
A2. Dezvoltarea unei colectii de moda formata din tricouri personalizate cu idei creative provenite de la elevii din liceele in care au fost organizate sesiuni si prezentarea colectiei in 3 facultati din Bucuresti
Ideile creative legate de tricouri au fost colectate de la elevii din licee la finele sesiunilor. Apoi, ideile elevilor, impreuna cu cele ale celor 5 membri ai echipei, au fost transformate in 26 modele grafice care au fost votate online de tinerii de la nivel national, 1616 voturi fiind inregistrate. Dupa votare, 25 modele au fost incluse in prima colectia de TSHIRT-uri din Romania cu mesaje de protectie impotriva HIV, aceasta fiind prezentate tinerilor din 3 facultati din Bucuresti. Planul de business a fost realizat pentru 2020 cu un cost per Tshirt de 55 lei, urmand ca prin vanzare,acestea sa sustina viitoarele sesiuni de prevenire HIV.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate A1:
-2775 elevi informati legat de HIV si folosirea corecta a prezervativului
-10 licee tehnice accesate cu sesiuni, Bucuresti si judetul Ilfov
-100 sesiuni livrate
-1 flyer dezvoltat si printat in 2500 copii
-250 chestionare pre si post sesiune aplicate
-1 raport analiza chestionare
Rezultate A2:
-1 colectie de tricouri realizata cu mesaje impotriva HIV formata din minim 25 modele de tricouri
-1 pagina web specifica pentru votarea tricourilor
-3 prezentari de moda organizate in 3 facultati din Bucuresti: Universitatea Romano-Americana,
Politehnica si Facultatea de Geografie
-1 plan afaceri dezvoltat
-1616 voturi inregistrate
-9 aparitii in presa locala si specifica ONG-urilor
-28 articole postate pe pagina de Facebook a organizatiei
-Reach Facebook: 32.738

Efecte pe termen scurt si mediu:
-2775 liceeni, 15-19 ani, au informatiile necesare pentru protectia impotriva HIV si le pot aplica in deciziile personale privitoare la debutul vietii sexuale sau viata sexuala curenta
-2775 elevi, 15-19 ani, cunosc modul de folosinta corect al prezervativului masculin si feminin
-2775 elevi, 15-19 ani, au avut acces la peste 3000 prezervative Durex
-2775 elevi, 15-19 ani, au avut acces la educatie nonformala
-5 tineri, studenti la diferite facultati, si-au dezvoltat diferite abilitati
-prima colectie de TSHIRT-uri din Romania cu tema HIV ca tool de awareness asupra protectiei impotriva HIV

Efecte pe termen lung:
-reducerea numarului de NOI infectii cu HIV din randul tinerilor, 15-19 ani, din Bucuresti si judetul Ilfov, situatie reflectata in statisticile viitoare.


| Bugetul
    28000

| Parteneri
    RB prin Durex Romania

| Website proiect
    https://doareu.com/voteaza/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes