close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Resursa in Societate



| Organizator:
    ASOCIATIA IHTIS
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Asociatia IHTIS este (prin sine insasi) expresia vointei tinerilor cu dizabilitati fizice severe (si IQ normal) de a fi parte activa in dezvoltarea sectorului social, auto-reprezentarea fiind un factor esential in procesul integrarii noastre sociale. Beneficiarii-initiatori ai actiunilor suntem noi, membrii IHTIS, cu varste cuprinse intre 12-43 ani, experientele personale discutate intre noi prin intermediul comunicarii online, constituind baza identificarii nevoilor noastre, acestea fiind: manifestarea libertatii de a decide independent/de a ne exprima opinia/de a fi ascultati, cunoscuti, evaluati corespunzator/de a detine controlul asupra propriei vieti. Nimic nu poate fi mai benefic pentru noi si societate decat a vorbi independent despre noi insine – redirectionand atentia publicului spre recunoasterea noastra ca RESURSA IN SOCIETATE.

| Scopul proiectului
    - Scopul urmarit a fost promovarea imaginii pozitive a tanarului cu dizabilitati fizice severe, dornic sa faptuiasca dupa puterea/vointa/aptitudinile personale spre folosul sau/al semenilor/al intregii societati.
- Obiective specifice:
1. Incurajarea copiilor/tinerilor cu dizabilitati fizice de a tinde spre o viata activa.
2. Sensibilizarea cetatenilor de a privi semenii cu dizabilitati fizice ca parte activa a societatii.
3. Constientizarea rolului IHTIS, ca ONG, pentru (re)dobandirea demnitatii tinerilor cu dizabilitati si familiilor lor, prin indemnul: “NU AJUTOARELOR, DA IMPLICARII!”


Resursa in Societate Resursa in Societate Resursa in Societate

| Aria geografica
    Datorita promovarii facute in mass-media/blogul IHTIS si a materialelor tiparite distribuite de Asociatia IHTIS, se poate afirma ca activitatea tinerilor cu dizabilitati fizice severe si, in acelasi timp RESURSA IN SOCIETATE, s-a facut cunoscuta la nivel national.

| Rezumat
    NEVOI: In Romania, exista tendinta de indreptare a atentiei asupra a "ceea ce nu pot face" tinerii cu dizabilitati fizice severe. Dizabilitatile sunt mult mai vizibile şi umbresc manifestarea abilitatilor. Implementarea proiectului a urmarit: manifestarea libertatii de a decide independent/de a ne exprima opinia/de a fi ascultati, cunoscuti, evaluati corespunzator/de a detine controlul asupra propriei vieti.
OBIECTIVE: Promovarea tinerilor cu dizabilitati fizice severe ca fiind RESURSA IN SOCIETATE. Constientizarea rolului IHTIS pentru (re)dobandirea demnitatii/ Sensibilizarea cetatenilor de a privi semenii cu dizabilitati ca parte integranta a societatii.
ACTIVITATI: Interviuri in mass-media; Concepere/editare/diseminare carti; Servicii de consiliere online/suport logistic; Blog/TV IHTIS online/mini-expozitie.
RESURSE: Activitatea online nu necesita costuri majore. Blogul/mailul/mess-ul/mass-media sunt instrumente sigure de socializare/promovare/advocacy. 5 tineri cu dizabilitati fizice severe si asistentii lor personali au constituit capitalul uman/financiar necesar.
REZULTATE: 10 interviuri; 3 titluri de carte/1500 exemplare; 30 de tineri consiliati; 20.000 accesari a blog-ului IHTIS/2010; 10.000 RON/sponsorizari; Doua invitatii adresate reprezentantului IHTIS, persoana cu dizabilitati fizice asociate: 1.Ca pesedinte al juriului, in Festivalul “Dobroge, Mandra Gradina”–sectiunea“dizabilitati”; 2.Ca reprezentant din Romania la Zilele Europene ale Handicapului–Ostrava/Cehia; Un contract de parteneriat cu FUNDATIA ANA ASLAN & EUROPEAN FUNDS INVEST.


| Date beneficiari
    Infiintata de catre si pentru tinerii cu dizabilitati, Asociatia IHTIS isi responsabilizeaza continuu membrii sa aduca ineditul in prim plan prin propria mediatizare. “Baiatul care tasteaza cu nasul”, “Copilul nevazator care canta la 7 instrumente”, “Tanara studenta care nu a simtit niciodata pamantul sub picioare” sunt realitati despre care fiecare vorbeste cu mandrie. Prin exemplul individual dovedim ca pozitivismul are ca efect manifestarea solidaritatii, cand situatia o cere. “Baiatul care tasteaza cu nasul”-mediatizat ca RESURSA, a reusit in timp record sa stranga 1850 euro necesari unei interventii chirurgicale, in timp ce de pe pozitia de “asistat” cererile sale ramaneau fara ecou. Cu fiecare exemplu similar ne motivam semenii sa se afiseze de pe pozitia “tanarului resursa”-un standard de viata ce ni-l dorim generalizat in viitor.

| Rezultatele proiectului
    A. Din promovarea imaginii pozitive a tanarului cu dizabilitati fizice severe pentru sensibilizarea cetatenilor de a privi semenii cu dizabilitati fizice ca parte activa a societatii, au rezultat:
10 interviuri in mass-media – cca. 20.000 cititori;
3 lucrari tehnoredactate/editate, 1.500 exemplare diseminate, publicatiile fiind solicitate de un reprezentant DGASPC BT) ca bibliografie in realizarea unei lucrari de referinta.
30 articole pe blogul IHTIS avand 20.000 cititori in 2010
Invitarea reprezentantului IHTIS (cu dizabiliati fizice severe) ca presedinte al juriului unui festival, juriu alcatuit din solisti consacrati ai folclorului romanesc.
Semnarea UNUI contract de parteneriat cu FUNDATIA ANA ASLAN INTERNATIONAL si SC.EUROPEAN FUNDS INVEST.
B. Incurajarea copiilor/tinerilor cu dizabilitati fizice de a tinde spre o viata activa s-a facut prin:
30 tineri consiliati psihologic, Metoda PEER COUNSELING avand un rol semnificativ in dezvoltarea curajului/vointei/daruirii puternice.
20 copii/tineri cu dizabilitati, indemnati sa participe si premiati intr-un festival folcloric.
C. Constientizarea rolului IHTIS pentru (re)dobandirea demnitatii prin indemnul: “NU AJUTOARELOR, DA IMPLICARII!”, a generat:
Peste 10.000 RON, donatii/sponsorizari pentru Campania 350000 euro, un proiect indraznet prin care convingem treptat ca putem fi responsabilizati a-l realiza.
IHTIS a iesit in evidenta in 2010 prin inversunarea cu care a combatut mentalitatea si incercarea de a ne lasa convinsi de semenii fara dizabilitati ca statutul de “asistat” ne avantajeaza mai mult decat cel de RESURSA.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1500

| Parteneri
    Mass-media (EVZ.RO, STIRI BT, TELE ‘M BT, ROMANIA LIBERA, ADEVARUL, TVRM); Tipografia SHIK&STEFAN; Asociatia pentru Cultura, Invatamant si Turism CONSTANTA; Fundatia SOROS; LOGIC COMPUTER; GLOBAL REMOTE SERVICES.

| Website-ul proiectului
    http://asociatia-ihtis.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes