close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Povestile Padurii in PNDJ pentru comunitatile locale



| Organizator:
    Asociatia de Ecoturism din Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    1. Comunitatea locala si turistii care tranziteaza zona nu cunosc valorile naturale ale zonei si nu inteleg rolul ariei naturale protejate.
1. Parcul National Defileul Jiului nu dispune de un plan de management al vizitatorilor, cu toate ca gradul de accesabilitate este foarte ridicat intrucat acesta este strabatut de-a lungul lui de un drum national si de o cale ferata transcarpatica.
4. PNDJ nu dispune de o infrastructura de vizitare corespunzatoare. Realizarea acestei poteci educative, precum si a conceptului de management al vizitatorilor vor conduce la imbunatatirea infrastructurii turistice si la realizarea unui management eficient al vizitatorilor.
5. Personalul parcului are o capacitate scazuta de ghidare si interpretare, acesta necesitand imbunatatirea aptitudinilor de acest fel.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului:
Realizarea unui concept nou de poteca tematica realizata in parteneriat cu o scoala din comunitatea locala si integrarea acesteia in planul de management al vizitatorilor in PNDJ.

Obiectivele specifice:
A. Realizarea potecii tematice printr-un proces participativ de implicare a elevilor din comunitatile locale in procesul de elaborare, avand la baza ghidul si realizarea unei lectii in natura cu un grup de copii.
B. Elaborarea unui concept de management al vizitatorilor pentru PNDJ si integrarea potecii tematice în acesta.


Povestile Padurii in PNDJ pentru comunitatile locale Povestile Padurii in PNDJ pentru comunitatile locale Povestile Padurii in PNDJ pentru comunitatile locale

| Aria geografica
    judetele Gorj si Hunedoara, comunitatile locale din jurul Parcului National Defileul Jiului

| Rezumat
    Nevoi identificate:
-PNDJ nu dispune de o infrastructura de vizitare corespunzatoare. Realizarea acestei poteci educative, precum si a conceptului de management al vizitatorilor vor conduce la imbunatatirea infrastructurii turistice si la realizarea unui management eficient al vizitatorilor
-personalul parcului are o capacitate scazuta de ghidare si interpretare, necesitand imbunatatirea aptitudinilor de acest fel
-cresterea gradului de constientizare atat a celor ce tranziteaza zona si a turistilor de sporturi extreme (rafting), cat si a comunitatii locale
-intarirea relatiei cu comunitatile locale
Obiective:
A. Realizarea potecii tematice educative printr-un proces participativ de implicare a elevilor din comunitatile locale in procesul de elaborare si realizarea unei lectii in natura cu un grup de copii.
B. Elaborarea unui concept de management al vizitatorilor pentru PNDJ si integrarea potecii tematice in acesta.
Activitati:
-design panouri si brosura de promovare
-organizare concurs si expozitie de desen
-elaborare concept de management al vizitatorilor
-curs de interpretare cu personalul parcului
Rezultate:
-traseu educativ in teren
-cunostinte sporite despre arii protejate si PNDJ in randul elevilor din localitatile limitrofe parcului
-concurs de desen si expozitie de desen in scoala partenera
-lectie practica pe traseu
-concept de management al vizitatorilor
-abilitati sporite de comunicare cu vizitatorii si cu comunitatea locala pentru personalul parcului
-1000 brosuri


| Date beneficiari
    Elevii din comunitatea locala au fost responsabilizati si incurajati prin posibilitatea participarii la concursul de desen, toate lucrarile participand mai apoi la expozitia de desen ce a fost organizata in scoala partenera. 6 dintre lucrarile participante au fost selectate pentru a fi incluse in panourile tip carte de pe traseul educativ, existand posibilitatea realizarii acestui concurs de cel putin doua ori pe an cu diferite unitati de invatamant din comunitatea locala.
Personalul APNDJ a fost implicat prin participarea la elaborarea designului de pe panouri si prin realizarea cursului de interpretare.


| Rezultatele proiectului
    Produse realizate:
- poteca amplasata in teren (24 de panouri informative grupate in 12 puncte pe traseu)
- 1000 de brosuri de promovare
- un seminar de instruire a personalului parcului
- 23 de desene inscrise in concursul de desen
- o expozitie cu desenele inscrise in concurs
- un concept de management al vizitatorilor in Parcul National Defileul Jiului
- o lectie in teren cu elevii de la scoala partenera

Efectele produse:
- cunostinte sporite despre arii protejate si PNDJ in randul elevilor din localitatile limitrofe parcului
- cresterea interesului elevilor din scoala partenera fata de importanta ariilor naturale protejate
- stimularea dorintei de cunoastere a elevilor participanti la concurs prin selectarea temelor de concurs identice cu cele de pe panourile de pe traseul tematic: veverita in padurile de fac, pajistile cu fluturi si flori, viata pe marginea paraului, forme ciudate ale arborilor si asemanarea lor cu lucruri sau fiinte reale, albinele si fluturii la lucru in livada cu pomi fructiferi, fagul, mesteacanul si gorunul intr-o padure
- abilitati sporite de comunicare cu vizitatorii si cu comunitatea locala pentru personalul parcului
- implicarea comuniatii locale in realizarea panourilor tematice prin includerea celor 6 lucrari castigatoare in urma concursului de desen in panourile tip carte
- promovarea zonei

Rezultatele neintentionate:
- realizarea, marcarea si omologarea unei poteci turistice pe traseul potecii tematice


| Argument
    Parcul National Defileul Jiului este mai degraba o zona de tranzit decat o destinatie turistica. Realizarea unei poteci tematice clasice in acest loc nu isi avea rostul, astfel incat am decis realizarea unei poteci educative destinate constientizarii elevilor din comunitatile locale, imbunatatind in acelasi timp si relatia dintre administratia ariei protejate si comunitatea locala, adesea situate in conflict.
Originalitatea proiectului reiese si din implicarea elevilor din comunitatile locale in procesul de elaborare a designului panourilor de pe traseul tematic-educativ. Acest lucru a fost posibil prin organizarea unui concurs de desen in scoala partenera si selectarea a 6 lucrari ce au fost incluse in panourile de pe traseu. De asemenea, coperta spate a celor 6 panouri tip „carte” va putea fi schimbata periodic cu desene ale copiilor selectate in urma altor concursuri de desen organizate in scolile din comunitatile locale. Din informatiile noastre, acestea sunt singurele panouri de acest tip din Romania si permite APNDJ implicarea periodica a elevilor din grupul tinta, avand ca rezultat crearea unui sentiment de apartenenta si responsabilitate fata de valorile naturale ce au stat la baza infiintarii PNDJ. De asemenea, elevii sunt stimulati sa aprofundeze cele 6 teme de concurs, iar lectiile practice in natura vor fundamenta cunostintele acumulate in sala de clasa.


| Bugetul proiectului (in RON)
    25390,00

| Parteneri
    RNP-Romsilva, Administratia Parcului National Defileul Jiului, Scoala Generala „Alexandru Stefulescu” Targu Jiu

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes