close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reteaua centrelor de zi pentru copii scolari - ASCENDENT



| Organizator:
    Asociatia Centrul de Studii si Programe pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale Comunitare ASCENDENT
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Comunele Jilava, 1 Decembrie si Copaceni sunt foarte apropiate si au o populatie insumata de peste 25000 locuitori. Dupa anul 1990 nu au cunoscut o dezvoltare economica similara localitatilor din nordul, vestul sau estul judetului Ilfov. Aceasta realitate include si un numar ridicat de probleme sociale în randul multor familii, cu repercusiuni directe legate de educatia copiilor.
Datorita existentei in aceste comune a unui numar mare de locuinte cu conditii proaste de locuit care au costuri de intretinere foarte mici, s-a creat in ultimii 20 ani o “zona de saracie” constituita din familii ce au o serie de dificultati sociale cumulate (saracie extrema, multi copii in intretinere, somaj etc).
Criza economica din prezent a accentuat si mai mult dificultatile sociale anterioare si afecteaza acut familiile cele mai vulnerabile.


| Scopul proiectului
    Acest proiect a avut ca scop constituirea in sudul judetului Ilfov a unei retele de servicii socio-educationale destinate copilului si familiei care sa puna accent pe preventie si pe implicarea comunitatilor locale, retea constituita din cele 3 centre de zi ale Asociatiei ASCENDENT.
Obiectivele specifice ale retelei au urmarit prevenirea abandonului şcolar în cazul copiilor cu dificultati scolare sau familiale, reducerea riscului de separare a copiilor de parinti in cele 3 localitati vizate de proiect si stimularea dezvoltarii comunitare in aceste comune.


Reteaua centrelor de zi pentru copii scolari - ASCENDENT Reteaua centrelor de zi pentru copii scolari - ASCENDENT Reteaua centrelor de zi pentru copii scolari - ASCENDENT

| Aria geografica
    Zona de sud a judetului Ilfov.

| Rezumat
    Datorita existentei unor “zone de saracie” in mai multe localitati din sudul judetului Ilfov a fost creata o retea de servicii socio-educationale adresate copilului care sa puna accent pe preventie si pe implicarea comunitatii. A fost creata astfel in anul 2009 reteaua ASCENDENT de centre de zi pentru copii scolari avand ca obiective principale prevenirea abandonului şcolar si reducerea riscului de separe a copiilor de parinti.
Adaptat acestei situatii, Asociatia ASCENDENT a dezvoltat si multiplicat un model de buna practica care se bazeaza pe o metodologie de lucru similara in toate cele 3 localitati din judetul Ilfov. Metodologia de lucru in centrele educationale ASCENDENT a cuprins 6 categorii de activitati socio-educationale:
- activitati de sprijin scolar adresat copiilor cu rezultate scolare slabe sau aflati intr-o situatie de risc de abandon scolar
- activitati ludico-educationale (de socializare si ocupare a timpului liber)
- activitati de consiliere psiho-sociala pentru copil si familie
- activitati de sprijin material pentru copii
- realizarea de activitati educationale in comun la care sa participe copii din toate localitatile vizate de proiect
- activitati de dezvoltare comunitara.
Pana in prezent in cadrul retelei de centre educationale ASCENDENT au fost asistati peste 800 copii scolari cu varstele 7-14 ani.


| Date beneficiari
    Multi copii asistati in reteaua de centrelor ASCENDENT au devenit in timp, pe masura ce au crescut, voluntari ai asociatiei.
In particular, programul „Scoala de Duminica” al Asociatiei ASCENDENT este o inedita metoda de a responsabiliza si incuraja copii si fosti beneficiari din toate cele 3 centre de zi sa se implice in desfasurarea acestui proiect, sa se cunoasca si sa colaboreze unii cu altii.
In cadrul „Scolilor de Duminica ASCENDENT” sunt sprijiniti material in fiecare an 40-50 elevi de scoala generala sau liceu care au rezultate scolare foarte bune, dar care au o situatie sociala precara. Specific "Scolilor de duminica" este faptul ca toti bursierii ASCENDENT devin saptamanal voluntari pentru o zi realizand activitati de voluntariat in beneficiul altor 150 copii asistati in reteaua Centrelor educationale ASCENDENT.


| Rezultatele proiectului
    Pana in prezent (in perioada 2009-2011) in cadrul retelei de centre educationale ASCENDENT au fost asistati peste 400 copii scolari cu varstele 7-14 ani :
- peste 50% dintre copiii asistati in centrul de zi si-au imbunatatit cunostintele si performantele scolare la materiale materiile principale (scris, citit, socotit)
- copiii asistati in Centrul de zi ASCENDENT si-au imbunatatit abilitatile de ralationare, abilitatile de lucru in echipa, si-au concentrat mai bine atentia asupra ativitatilor educationale, au avut mai multa initiativa etc.
- copiii au primi ajutor material (alimente, imbracaminte, incaltaminte, produse de igiena, materiale educationale, materiale pentru pictura etc) in valoare de 70000 Ron
- alti 400 copii scolari (din comunitate) au participat la activitati educationale outdoor (cum ar fi evenimentul anual "Ziua ASCENDENT" etc)
- alti 800 copii scolari si prescolari au participat la lectii deschise / ateliere interactive realizate in scoli
- lucrarile copiilor realizate in atelierele creative au fost expuse in cadrul a peste 40 standuri in cadrul unor expozitii si targuri
- peste 200 copiii din cele 3 comune vizate de proiect au participat la activitati educationale realizate in comun (excursii, "Ziua ASCENDENT", activitati de educatie ecologica etc)
- centrele de zi ASCENDENT sunt acreditate de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale


| Bugetul proiectului (in RON)
    190000

| Parteneri
    Pe durata acestui proiect (perioada 2009-2011) au fost implicate urmatoarele organizatii/ institutii: Scoala generala comuna 1 Decembrie, Primaria comuna 1 Decembrie, Scoala generala comuna Jilava, Scoala generala comuna Copaceni, Primaria comuna Copaceni, Asociatia ASCENDENT, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, BRD-Groupe Societe Generale

| Website-ul proiectului
    www.ascendent.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes