close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine. 

Participanti & ProiecteCulorile copilariei| Organizator:
    SOS SATELE COPIILOR ROMANIA
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    SOS Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Copii si Parinti a avut si are un rol important in oferirea de suport unui numar semnificativ de familii care trec printr-o situatie de criza. In aceste localitati rurale exista familii cu copii, care traiesc in conditii precare, in imobile improprii, cu mai multe generatii in aceeasi locuinta. Pentru intretinatorii acestor familii gasirea unui loc de munca stabil, cu un venit decent, este un lucru greu de realizat, cauzat de lipsa pregatirii profesionale precum si de costurile adiacente unui loc de munca (transport, imbracaminte si incaltaminte adecvata, etc).
Pe de alta parte, datorita nivelului scazut de educatie, parintii nu acorda importanta calitatii relatiilor de familie, nevoilor afective si de socializare ale copilului sau formarii autonomiei copilului.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost prevenirea abandonului familial si scolar al copiilor (prin sprijinirea familiilor in dificultate, pentru a deveni autonome) si incurajarea dezvoltarii retelelor de servicii sociale pentru copiii vulnerabili si familiile acestora, in cadrul comunitatii. Obiectivele specifice au fost: sustinerea a cel putin 200 de copii sa ramana alaturi de familiile lor, sa aiba acces la educatie si servicii medicale corespunzatoare; dezvoltarea abilitatilor parentale si sociale la cel putin 50% din adultii beneficiari; sensibilizarea si mobilizarea comunitatii locale.

Culorile copilariei Culorile copilariei Culorile copilariei

| Aria geografica
    Judetul Sibiu (comunele Chirpar, Rosia si Vurpar )

| Rezumat
    Plecand de la concluziile Strategiei Judeteane de Dezvoltare a Serviciilor Sociale 2013-2017-2022 prin care s-a evidentiat ca “(…)sunt mai multe servicii de protectie speciala decat cele de prevenire si ca ar trebui dezvoltate mai mult serviciile de prevenire. Aceste servicii ar fi necesare mai ales in mediul rural.”, SOS Satele Copiilor Romania a solicitat realizarea unui studiu cu scopul explorarii nevoilor specifice ale grupului tinta format din copii cu risc de pierdere a ingrijirii parentale sau fara ingrijire parentala. Acesta a avut loc in perioada 20 iunie – 15 iulie 2011, s-a realizat in 11 localitati din judetul Sibiu si a evidentiat, in 6 din acestea, o nevoie acuta de servicii de sprijin/intarire a familiei si de lucru cu familiile de origine pentru prevenirea situatiilor de criza si a separarii copilului de familie. Familiile ajung in situatii de risc din variate cauze, principalele fiind: saracia extrema, alcoolismul, divortul, violenta domestica, abilitati parentale insuficiente, familii cu copii provenind din mai multe casatorii etc.
Prin proiectul “Culorile copilariei” am sustinut 72 de familii din comunele Rosia, Chirpar si Vurpar, judetul Sibiu, in vederea prevenirii separarii copiilor lor si identificarii unor solutii adecvate pentru atingerea autonomiei si crearea unui mediu prielnic pentru dezvoltarea fizica si emotionala a acestora. Astfel, prin crearea de grupuri atat pentru copii cat si pentru parinti, beneficiarii au invatat sa-si dezvolte abilitati practice si sociale, sa-si prioritizeze nevoile, si-au imbunatatit relatiile intrafamiliale si sociale in cadrul comunitatii si si-au obtinut drepturile sociale cuvenite si au constientizat importanta frecventarii institutiilor de invatamant pentru a-si crea un viitor mai bun.


| Date beneficiari
    In cadrul proiectului „Culorile copilariei” au fost consiliati 227 de copii si tineri si 117 adulti - proveniti din 72 de familii aflate in dificultate, cu domiciliul in comunele Rosia, Chirpar si Vurpar din judetul Sibiu. Beneficiarii au fost identificati din baza de date a autoritatilor locale, respectiv Primariile Rosia, Chirpar si Vurpar, prin referirea cazurilor. Criteriile de selectie a beneficiarilor au fost: - Copii proveniti din familii cu domiciliul (legal sau nu) in Rosia, Chirpar si Vurpar; - Copii proveniti din familiile cu risc crescut de separare si/sau aflate in situatie de criza; - Copii aflati in risc/situatie de abandon scolar, nescolarizare; - Copii proveniti din familii monoparentale; - Copii proveniti din mame minore; - Copii proveniti din familii sarace, cu venituri mici si inconstante, marginalizate social; parinti cu nivel scazut de educatie, fara calificare profesionala, fara loc de munca; - Copii proveniti din familii cu parinti cu probleme de sanatate; - Copii neinregistrati la starea civila sau in risc de a fi neinregistrati deoarece provin din parinti fara acte de identitate; - Copii aflati in intretinerea rudelor (bunici, verisori, unchi, matusi etc.).

| Date beneficiari
    N/A

| Activitati
    Proiectul a fost implementat pe plan local in baza parteneriatelor incheiate cu cele 3 autoritati locale (Rosia, Vurpar, Chirpar) care au reglementat responsabilitatile si drepturile fiecarui partener, precum si locatiile in care s-au desfasurat activitatile specifice proiectului. Familiile au fost admise in proiect in urma anchetelor sociale realizate, iar evaluarea nevoilor, realizarea planurilor de consiliere, incheierea contractelor si monitorizarea lunara a progresului au fost realizate de echipa de proiect din SOS Centrul de Consiliere si Sprijin pentru Copil si Familie Cisnadie.

In urma anchetelor si evaluarii nevoilor familiilor beneficiare, s-au stabilit ca fiind prioritare activitatile de consiliere sociala si vocationala individuala a adultilor participanti in proiect (tematica a urmarit dobandirea autonomiei financiare a familiei; dezvoltarea abilitatilor in vederea identificarii unui loc de munca; cunoasterea principalelor drepturi sociale; importanta scolarizarii copiilor; cunoasterea principalelor etape din dezvoltarea copilului; importanta comunicarii si relatiilor intrafamiliale, etc) precum si activitati de creatie, educatie nonformala, dezvoltare persoanala si comunicare pentru cei 200 de copii beneficiari.

Nu in ultimul rand, au avut loc activitati de diseminare si comunicare a proiectului pe plan local si activitati de formare si perfectionare pentru echipa de proiect pentru a raspunde nevoilor specifice grupului de beneficiari.


| Rezultatele proiectului
    In urma serviciilor acordate prin proiectul nostru 227 de copii si tineri au ramas alaturi de familiile lor, iar un procent de 93,2% din copiii de varsta pre/scolara au urmat o forma de invatamant conform varstei; 121 de copii scolari au participat la activitatile derulate in cadrul proiectului (de creatie, de grup sau de timp liber si recreere). Astfel, s-a constatat o imbunatatire a iginei personale, a abilitatilor de comunicare, socializare, si-au dezvoltat abilitatile de munca in echipa, si-au dezvoltat anumite deprinderi de viata independenta, abilitati manuale, artistice. Pentru 4 copii nou-nascuti s-a realizat inscrierea la un medic de familie; 2 copii au fost inregistrati tardiv la starea civila, apoi au fost inscrisi la un medic de familie. In perioada derularii proiectului 39 de familii si-au imbunatatit conditiile de locuit prin efectuarea unor mici reparatii, zugravit sau achizitionarea de obiecte casnice, constatandu-se si o imbunatatire a igienei spatiului de locuit; 2 mame minore care nu aveau acte de identitate si le-au obtinut (pentru una dintre ele s-a realizat inregistrarea tardiva la starea civila); cei 27 de parinti care au participat la intalnirile de grup parinte-copil sub 3 ani si-au imbunatatit modul de comunicare cu copiii lor si si-au dezvoltat abilitatile parentale; cei 63 de adulti care au participat la intalnirile de grup si-au dezvoltat abilitatile de comunicare intrafamiliala, de ingrijire a copiilor, de relationare, de identificare a unui loc de munca, de gestionare a bugetului familial etc;

| Bugetul
    274300

| Parteneri
    Consiliul Local Chirpar, Consiliul Local Rosia, Consiliul Local Vurpar, Scoala Gimnaziala Chirpar, Scoala Gimnaziala Rosia, Scoala Gimnaziala Vurpar, Fundatia Vodafone, Edenred Romania

| Website proiect
    www.sos-satelecopiilor.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL