close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine. 

Participanti & ProiecteLegea "Fiecare Copil in Gradinita"| Organizator:
    Asociatia OvidiuRo
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Peste tot in Romania, copiii din zonele cele mai sarace incep scoala fara notiuni de baza (cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile). Acasa nu au carti, iar parintii saraci nu sunt constienti nici macar de cat de important este să vorbeasca cu copiii lor, cu atat mai putin să le citeasca. In consecinta, acesti copii intra in sistemul educational cu un decalaj imens fata de colegii lor, pe care de cele mai multe ori nu reusesc sa il depaseasca.

Cresterea semnificativa a numarului de copii si a prezentei regulate la gradinita in comunitatile din program a demonstrat ca nu doar ca FCG functioneaza, insa ca are un impact real si major asupra accesului copiilor saraci la educatie timpurie. Iar pentru a ajunge de la 2400 la peste 100.000, se impunea interventia statului, printr-un program national.


| Scopul proiectului
    Scopul/misiunea OvidiuRo a fost ca, pana in 2020, fiecare copil sarac din Romania sa beneficieze de educatie prescolara de calitate.
Obiective:
- initierea, intr-o prima etapa, a unui demers legislativ care sa permita transferarea costului tichetelor sociale conditionate de prezenta - mecanismul central al FCG - catre bugetele publice ale Consiliilor Judetene, astfel incat mult mai multi copii (fata de cei 2.400 din program) sa poata frecventa regulat gradinita.
- generarea unui proces legislativ care sa reglemeteze transformarea elemenetelor FCG in program national.


Legea "Fiecare Copil in Gradinita" Legea "Fiecare Copil in Gradinita" Legea "Fiecare Copil in Gradinita"

| Aria geografica
    orase si judete

| Rezumat
    In Romania, abandonul scolar este ingrijorator (peste 18% in 2014) iar 2 din 3 copii saraci nu au acces la educatie prescolara. In lipsa experientelor de invatare adecvate, acesti copii raman captivi in mediul familial marcat de privatiuni, ostil dezvoltarii lor.

Fiecare Copil in Gradinita este un program socio-educational implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010 si care in prezent ajuta 2.400 de copii foarte saraci, din 45 de comunitati, sa mearga zilnic la gradinita. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numarului copiilor saraci care merg la gradinita si cresterea ratei mediei de prezenta a acestora de la sub 50% (inainte de program) la peste 70%, in timp ce 98% dintre 'absolventii FCG' s-au inscris apoi in scoala primara.

După 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel national a programului care da prima sansa copiilor saraci de a rupe cercul vicios al saraciei in care s-au nascut, prin educatie, a devenit o prioritate pentru OvR.
In acest sens, datorita demersurilor OvidiuRo, in martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind incurajarea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat in Parlament.

In septembrie 2015, după avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Munca din cadrul Camerei Deputatilor transforma mecanismul de acordare conditionata a tichetelor sociale in program de interes national, finantat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil in Gradinita” privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votată pe 7 octombrie si promulgata de Presedintele Romaniei pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii.


| Date beneficiari
    111.000 de potentiali beneficiari (conform Ministerului Muncii) reprezentand numarul estimat de copii defavorizati cu varsta cuprinsa intre 3 – 5 ani din Romania.

| Date beneficiari
    familiile celor peste 100.000 de copii, potentiali beneficiari; educatoarele care au la clasa copii eligibili pentru Legea nr. 248/2015; peste 3000 de comunitati locale (si echipele locale) la nivel national, prin impactul cresterii calitatii educatiei si, implicit, a scaderii ratei abandonului scolar timpuriu si a cresterii nivelului de trai si al calitatii vietii.

| Activitati
    Pentru a-si atinge obiectivele asumate, OvR a organizat:
- numeroase intalniri de lucru si consultari ale grupurilor de actiune locala si judeteana;
- evenimente cu presa si vizite in comunitati cu participarea autoritatilor judetene si centrale si a principalilor stakeholderi.
După mai multe intalniri cu reprezentanti ai Guvernului, la finalul lunii februarie, OvR a decis sa initieze un proiect de lege in acest sens.
In martie 2015, proiectul de lege PL-x 548/2015 privind incurajarea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat in Parlament de Ministrul Daniel Constantin și co-semnat de 19 deputati si senatori din mai multe partide.

In ciuda opiniei generale ca un asemenea proiect legislativ nu va putea fi votat prea curand, OvR a continuat demersul legislativ. Au urmat:
- intalniri de popularizare a proiectului legislativ;
- vizite de presa care subliniau constant miza proiectului de lege pentru copiii săraci;
- informari ale senatorilor - prin adrese scrise si email - cu privire la importanta acestui proiect legislativ pentru judetele cu numar mare de beneficiari.

Proiectul legislativ a fost votat in unanimitate de Senat in iunie 2015, pasul decisiv fiind votul Camerei Deputatilor.
Legea nr. 248/2015 - ce a transformat mecanismul de acordare conditionata a tichetelor sociale in program finantat de la bugetul de stat - a fost votata pe 7 octombrie si promulgata de Presedinte pe 28 octombrie.


| Rezultatele proiectului
    Pornit ca un proces de advocacy ce reprezenta doar un prim pas in scopul final al OvR, de transformare a mecanismului FCG in program national, asociatia a reusit sa genereze, in 14 luni, ceea ce estima sa dureze pana in 2020.

Din 15 februarie 2016, peste 100.000 de copii saraci pot beneficia de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate, prin acordarea stimulentului social de 50 de Ron/luna, conditionat de prezenta zilnica, de la bugetul de stat.

Reusita se datoreaza eforturilor continue pentru promovarea legii si a normelor de implementare. In perioada campaniei s-au trimis mii de emailuri, sute de scrisori si adrese, s-au derulat sute de intalniri, a trebuit uneori să re-innodam discutii de la 0 odata cu plecarea unor oameni din anumite pozitii sau sa asiguram comunicarea inter sau intra-ministeriala / grup de lucru.

Prin Legea nr. 248/2015, usa gradinitei se deschide pentru copiii saraci din Romania, educatia prescolara devinind subiect prioritar pe agenda publica. Dandu-le sansa unui start corect la scoala si in viata, legea educa, in egala masura, copii si parinti care, de cele mai multe ori analfabeti, deprind obisnuinta de a-i aduce pe cei mici la gradinita, intrarea la scoala nemaifiind un soc ce duce inevitabil la abandon scolar timpuriu.


| Bugetul
    68400

| Parteneri
    Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Cancelaria Primului Ministru; Initiativa Ambasadorilor pentru Educatie Timpurie; investitorii majori in programul pilot FCG: Grantul SEE 2009-2014 prin Fondul ONG, AEF (Romstal), The Alex Fund, Athenee Palace Hilton, Cargill, Carrefour Fondation, Carrefour Romania, Catena, Dedeman, GSK, NN, PRO TV, Raiffeisen Bank, KMG (Rompetrol).

| Website proiect
    www.ovid.ro / www.fiecarecopilingradinita.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL