close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteFondul Stiintescu| Organizator:
    Fundatia Comunitara Iasi
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Punctele noastre de pornire au pornit din discutiile consultative cu stakeholderii locali, din 3 perspective: gandirea orientata spre viitor, implicarea directa a stakeholderilor locali din IT si revizuirea comunitatilor de vizionari. Fondul a fost creat ca raspuns la slaba performanta a elevilor in domeniul stiintelor exacte, care, pe termen lung, are efecte negative asupra sectoarelor de activitate tehnologica. Numarul studentilor inscrisi la facultati de profil tehnic este in continua scadere, desi rata de absorbtie a tinerilor in invatamantul universitar a crescut. In constructia programului s-au implicat elevi, studenti, cadre didactice din mediul pre-universitar si universitar, si oameni pasionati de stiinte care cred ca regenerarea comunitatii locale de inovativi incepe cu redesteptarea pasiunii pentru stiinte.

| Scopul proiectului
    Scopul Fondului Stiintescu este de a incuraja ideile inovatoare, care pot face stiintele exacte mai atractive pentru elevii din invatamantul preuniversitar si care pot fi aplicate cu sprijin din comunitate.
Obiectivele propuse sunt:
- Crearea diferitelor cai pentru incurajarea si facilitarea pasiunii pentru domeniile STEM.
- Incurajarea tinerilor pentru a redescoperi frumusetea si utilitatea domeniilor STEM.
- Dezvoltarea comunitatii iesene prin aportul si implicarea membrilor sai.
- Implicarea companiilor, a actorilor comunitari si a institutilor scolare.


Fondul Stiintescu Fondul Stiintescu Fondul Stiintescu

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    Fondul Stiintescu Iasi este unul dintre cele mai ample programe derulate la nivel local, pentru revitalizarea educatiei creative in domeniul tehnic. Editia pilot a demarat in 2015, cand comunitatea ieseana a fost invitata sa propuna proiecte prin care elevii sa descopere pasiunea pentru stiinte. Nevoia acestui program rezida in realitatea actuala a sistemului de invatamant care prezinta lacune profunde in ceea ce priveste partea aplicata a stiintelor. De asemenea, scolile nici nu au mecanismele necesare pentru a folosi resursele disponibile in jurul lor.Fondul Stiintescu a fost creat prin participarea directa a celor care profeseaza in industria IT&Outsourcing. Pentru constituirea Fondului, Romanian-American Foundation a dublat fondurile colectate prin participarea comunitatii. 10 companii de IT din Iasi (Amazon, Centric IT Solutions, eMAG, ENDAVA, Hackerspace, JCI Iasi, RomSoft, Scc Services, Sprocket, Inc. si Xerox) s-au implicat direct in 2015 in evenimente precum Swimathon sau Cros pentru Scoli, care functioneaza ca niste mecanisme de fundraising prin activitati sportive.Proiectele propuse spre finantare au indeplinit urmatoarele caracteristici: sa fie inovative si , interdisciplinare, sa implice activ elevii in activitatile desfasurate, sa dezvoltate abilitati practice elevilor.
Astfel, am urmarit cele doua mari obiective strategice:
- sa oferim oamenilor pasionati de educatie resurse pentru a crea proiecte care sa faca stiintele mai interesante pentru elevi;
- sa incurajam filantropia individuala si aducem la un loc, in jurul unui subiect important precum educatia, o comunitate locala de sustinatori si oameni de actiune.
Prin implicarea directa a comunitatii IT, editia pilot Stiintescu devine radacina unei revolutii lente, prin cultivarea inovatiei.| Date beneficiari
    In editia pilot a Fondului Stiintescu Iasi s-au implicat un numar de aproximativ 2.650 de elevi, 27 de profesori, 24 studenti, 27 de scoli si 5 reprezentanti ai organizatiilor non-profit.

| Date beneficiari
    La editia pilot a Fondului Stiintescu s-au mai implicat alti 20.290 de beneficiari indirecti (online si offline): elevi, studenti, profesori, ONG-isti, muzeografi, parinti etc.

| Activitati
    Design program: perioada de discutii consultative pentru identificarea tematicii, viziunii, strategiei si rafinarea conceptului. In aceasta perioada, s-a desfasurat si campania de strangere de fonduri, si ulterior lucru la documentatia de concurs (ghidul de finantare, formularele de inscriere) si materialele de promovare (pe paginile web oficiale). Concursul de idei si proiecte: pentru aproximativ 4-5 saptamani organizam intalniri si discutii consultative cu potentialii aplicanti (conferinta de lansare a Fondului, intalniri 1 la 1, workshop de scriere de proiecte, intalniri de feedback pe idei). Analiza, evaluarea si selectia proiectelor care vor primi finantare: perioada in care alaturi de comitetul de evaluare am analizat proiectele inscrise in concurs, am organizat interviuri cu echipele si am selectat cele mai bune idei. A urmat diseminarea rezultatelor concursului de proiecte pe paginile web oficiale si prin e-mail si telefon.
Contractarea proiectelor castigatoare: am semnat contractele de finantare cu echipele castigatoare. Implementarea proiectelor selectate: pentru aproximativ 5-6 luni, proiectele si-au desfasurat activitatile. Monitorizarea si raportarea proiectelor: perioada in care am vizitat proiectele care se implementeaza, am organizat intalniri de cunoastere si explorare a posibilitatilor de colaborare intre proiecte. De asemenea, tot in aceasta perioada am colectat date despre provocarile si rezultatele proiectelor implementate.


| Rezultatele proiectului
    La editia pilot a Fondului Stiintescu derulata la Iasi, programul i-a avut in centrul atentiei pe elevi. Atat pe perioada design-ului programului, cat si in timpul celor 6 luni ale implementarii proiectelor selectate, elevii au fost pilonii de baza ai Fondului. La evenimentul de lansare a editiei pilot si la consultarile de rafinare a ideilor de proiect din perioada octombrie-noiembrie 2015, elevii cu rezultate bune la invatatura, care au dorit sa impartaseasca din pasiunea si cunostintele lor de STEM, au venit cu initiativa de a derula activitati interactive cu elevi mai mici decat ei. Am avut bucuria de a cunoaste elevi sclipitori, care se implica in activitati extracurriculare la diferite cluburi de excelenta de profil in scoala unde invata sau la Palatul Copiilor din Iasi.
Dintre aplicatiile editiei pilot, redam aici unul dintre proiectele care s-au remarcat - al unui elev in clasa a X-a la un liceu de informatica din municipiul Iasi, absolvent al unei scoli gimnaziale dintr-o comuna de la aproximativ 20 km distanta de oras, Voinesti. Indrumat de profesoara de fizica din Voinesti si recomandat de profesoara de informatica din Iasi, elevul a propus activitati inovatoare care sa stimuleze colegii lui mai mici, din clasele a VII-a si a VIII-a pentru studierea stiintelor. Astfel, a creat un spatiu propice desfasurarii activitatilor intr-un club de robotica pentru elevi in vederea dezvoltarii capacitatilor de explorare a realitatii si de experimentare prin folosirea unor instrumente si proceduri informatice moderne (placute Arduino, kituri robotei).


| Bugetul
    121473

| Parteneri
    Fondul Stiintescu (editia pilot) este un program implementat in parteneriat cu Fundatia Romano-Americana si reprezentanti ai mediului local de IT&Outsourcing: AMAZON, Centric, EMAG, Endava, Hackerspace, Romsoft, SCC, Sprocket, Inc. si XEROX.

| Website proiect
    iasi.stiintescu.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL