close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteCampania de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare| Organizator:
    Asociatia Help Autism
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Numarul de copii diagnosticati cu autism este in continua crestere, incidenta TSA atingand cote alarmante in cabinetele medicilor de psihiatrie. Numai la Spitalul Obregia anual se diagnosticheaza peste 2000 de copii, cu toate acestea cifrele declarate de ministerele abilitate fiind cu mult sub cifrele estimate.
La nivel legislativ, institutiile publice au lasat Legea autismului din 2010 pana in 2016 fara norme de implementare, dovedind ca Ministerul Sanatatii, al Muncii si al Educatiei continua sa trateze autismul ca fiind o problematica restransa. Pornind de la dorinta de a atrage atentia autoritatilor centrale cu privire la impactul autismului in Romania, cat si din dorinta de a aduce servicii gratuite si sansa la recuperare pentru cat mai multi copii cu autism, am dat startul programului pilot, de diagnostic precoce.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sensibilizarea autoritatilor centrale competente cu privire la problematica nationala in ceea ce priveste autismul la copii, si influientarea politicilor publice de sănătate pentru copiii cu întârziere în dezvoltare prin diagnostic precoce și evaluare psihologică a 600 de copii din creșele Sectorului 3.
Obiective: 1. contribuirea în mod direct la îmbunătățirea accesului la servicii sociale oferite copiilor și 2. cresterea constientizarii publicului larg privind necesitatea si utilitatea diagnosticarii precoce a copiilor cu intarzieri in dezvoltare.


Campania de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare Campania de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare Campania de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare

| Aria geografica
    Sector 3

| Rezumat
    In Romania ne intalnim zi de zi cu probleme sociale mai mult sau mai putin grave, cu toate acestea inca ne impiedicam de o evaluare deficitara a nevoilor la nivel national, si de o calibrare ineficienta a resurselor in functie de acestea.
Inca din 2010 Help Autism militeaza pentru copiii cu autism si pentru familiile acestora, care trec printr-o adevarata drama. Lipsa de servicii de recuperare la nivel national si costul exagerat al acestora acolo unde exista, stigmatizarea si segregarea, diagnosticul intarziat, lipsa unui suport real pentru familie, sunt doar o parte din problemele cu care se confrunta parintii acestor copii. „Campania de diagnostic precoce a intarzierilor in dezvoltare” si-a propus sa solutioneze implicarea autoritatilor centrale in problematica autismului, pornind de la necesitatea unei statistici a copiilor cu autism. Rezultatele obtinute ne-au confirmat ca gravitatea inchidentei, din cei 613 copii evaluati am identificat o prevalenta de 1 la 51 de copii, ce depaseste statistica internationala de 1 la 68 de copii (CDC).
Proiectul a fost concentrat pe identificarea simptomelor de intarziere in dezvoltare la copiii mici, inca de la 1-3 ani, pentru a putea interveni cu programul de recuperare din timp, cu sanse cat mai mari pentru acestia de recuperare si integrare in societate.
Am dezvoltat o abordare inovatoare a problemei, creand un parteneriat activ cu DGASPC Sector 3, intr-un proiect pilot, pentru a permite diagnosticarea precoce a copiilor din cresele Sectorului 3, asistarea parintilor in drumul pentru obtinerea tratamentului, furnizarea serviciilor de logopedie, evaluare psihologica si psihoterapie pentru copiii cu intarziere in dezvoltare.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt 636 de copiii cu varsta intre 1 si 3 ani, din cresele Sectorului 3 si gradinte. 36 de familii au beneficiat de consiliere psihologica. 80 de angajati ai creselor si gradinitelor au beneficiat in mod direct de informare cu privire la problematica TSA. 40.000 de persoane au beneficiat de informare cu privire la Campania “Copiii cu intarziere in dezvoltare au drepturi!”.

| Date beneficiari
    Indirect, beneficiarii proiectului sunt cetatenii din comunitatea Sectorului 3, dar totodata si copiii din intreaga tara ce pot prezenta intarzieri in dezvoltare si care vor beneficia de demersurile intreprinse de Help Autism prin acest proiect.

| Activitati
    Activitatile proiectului au fost:
A1.Realizarea campaniei de diagnosticare precoce si evaluare psihologica;
A2.Campanie de constientizare a publicului larg.
A1.Realizarea campaniei de diagnosticare precoce si evaluare psihologica - După evaluarea psihologică, au fost selectati 36 de copii ce au fost identificati ca prezentand întârzieri în dezvoltare pe una din cele 5 arii developmentale urmărite si au intrat in etapa aplicarii screening-uri, chestionar în autism aplicat de catre medicii de familie la examenul trimestrial pentru copiii mici, cu varsta intre 1 si 3 ani.
A2.Campanie de constientizare a publicului larg - Campania “Copiii cu intarziere in dezvoltare au drepturi!”. Au fost informate astfel peste 40.000 de persoane pe toata durata proiectului, prin toate mijloacele avute la dispozitie.
Organizarea meselor rotunde cu ONG-uri si Autoritati Publice in vederea identificarii de solutii comune la problemele copiilor cu intarziere in devoltare astfel incat sa crestem sansele lor de recuperare si integrare in:
-realizerea unei statistici transparente a situaţiei copiilor cu TSA din România;
-monitorizarea riguroasa a aplicării screening-ului în cabinetele medicilor de familie;
-dezvoltarea la nivel national de servicii gratuite de recuperare pentru copiii cu autism;
-realizarea de programe de incluziune in invatamantul de masa, evitandu-se segregarea, discriminarea si promovand toleranta in randul copiilor neurotipici si familiilor lor.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a adus pe agenda publică problematica întârzierilor în dezvoltare și a tulburărilor de spectru autist. Pentru prima dată, în cadrul unei autoritati locale din Romania există o statistică transparentă a impactului autismului. Rezultetele obținute sunt:
Numar copii evaluati: 613
Numar baieti evaluati: 360
Numar fete evaluate: 253
Numar copii identificati cu intarziere pe una dintre ariile de dezvoltare urmarite: 81
Numar copii aplicare screeninguri: 36
Numar de copii identificati cu risc de tulburare de spectru autist in urma aplicarii screeningului care au primit recomandare catre medicul specialist: 4
Numar de copii diagnosticati deja cu autism in crese: 8
Un subiect atat de sensibil, precum cel al depistarii intarzierilor in dezvoltare, a angrenat un numar mare de actori sociali: parinti, specialisti, cadre didactice, autoriati publice, ONG-uri. Fiecare activitate implementata a constituit un aport catre normalitate si progres developmental. In ceea ce priveste efecte neintentionate, acestea au vizat reticenta parintilor la aflarea vestii ca exista in ceea ce priveste propriul copil, risc de autism sau de intarziere in dezvoltare, dupa caz.
Pe langa aceasta statistica obtinuta, proiectul a avut un impact semnificativ si din punct de vedere stiintific, analiza calitativa a campaniei, cuantificata prin intermediul aplicarii unor ghiduri de interviu semi-structurate parintilor copiilor tipici, cu intarzieri in dezvoltare si specialisti, oferind informatii de actualitate si de interes general in domeniul serviciilor sociale.


| Bugetul
    340164,50

| Parteneri
    Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3

| Website proiect
    https://www.helpautism.ro/proiecte-externe

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL