close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteGovITHub| Organizator:
    Smart Everything Everywhere
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost conceperea "Manifestului pentru Romania Digitala". Identificarea primelor probleme care puteau fi rezolvate prin solutii tehnologice a avut loc inainte de finalizarea procesului de selectie a bursierilor, voluntarilor si a comunitatii, dar majoritatea nevoilor si solicitarilor au venit catre noi in urma lansarii oficiale a programului. Un numar mare de institutii de stat au apelat la GovITHub pentru ajutor in a rezolva probleme cu care se bat de ani buni. Institutiile transmiteau nevoile lor printr-un formular Google Drive, iar echipa de conducere a programului le analiza, si impreuna cu bursierii GovITHub prioritiza proiectele in functie de impact si nivel de complexitate. In alte cuvinte, beneficiarii veneau catre GovITHub cu nevoile lor.

| Scopul proiectului
    Scopul GovITHub era „cresterea calitatii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei”. Obiectivele propuse erau:
1) Identificarea si implementarea solutilor tehnologice de digitalizare a administratiei publice
2) Eficientizarea interactiunilor intre cetatean si stat, intre mediul de business si stat, si intre diferite institutii ale statului
3) Stimularea unui plus de inovatie la stat prin aducerea tinerilor (si nu numai) din mediul startupurilor si din mediul de business mai aproape de administratia publica


GovITHub GovITHub GovITHub

| Aria geografica
    Acoperire nationala si globala (oriunde locuiesc cetateni romani in diaspora)

| Rezumat
    GovITHub a fost conceput si implementat pentru a revolutiona prin tehnologie modul in care oamenii interactioneaza si colaboreaza cu statul. Beneficiarii directi GovITHub sunt cetatenii romani, care doresc si merita o administratie publica eficienta si accesibila printr-o simpla apasare de buton, necontand unde locuiesc sau unde se afla in acel moment. Nevoia existentei a programului GovITHub se justifica prin urmatoarele motive: 1. Erau de notorietate sumele cheltuite cel putin „neeficient” de catre stat pentru solutii tehnologice care de multe ori se dovedeau de o calitate inferioara (cardul de sanatate, sistemul informatic APIA, Ministerul Mediului, etc) 2. Lipsa solutiilor tehnologice „simple” pentru problemele existente de interactiune intre cetatean si stat SI intre stat si stat. 3. Lipsa unei colaborari fructoase intre stat, sectorul privat si mediul antreprenorial. Obiectivele acestui proiect erau: 1. Cresterea calitatii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei 2. Aducerea unui plus de inovatie in administratia publica si deschiderea administratiei publice catre mediul antreprenorial 3. Oprirea hemoragiei de bani publici acordati cu dedicatie pentru solutii IT. Activitati implementate includ Ghiseul.ro 2.0, Registrul Electronic National de Screening Auditiv, Aplicatia pentru Actualizarea Stocurilor de Vaccinuri, desprevaccin.ro, consultare.gov.ro, RoDiaspora, RADAR (alegerile parlamentare 2016), Registrul National al Personalului Medical, etc. Rezultatele obtinute difera de la activitate la activitate - s-au actualizat stocurile de vacciunuri in timp util, s-a vazut prezenta la vot in timp real, s-a interactionat mai usor cu statul prin Ghiseul.ro, s-a creat un prim registru national al medicilor, etc.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi erau toate institutiile statului care au solicitat ajutor din partea GovITHub -- cel putin 10 institutii au fost beneficiari directi: Ministerul Sanatatii; Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social; ANAF; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Varstnice; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Fondurilor Europene; samd.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti erau toti cetatenii romani din Romania si din intreaga lume -- doar aplicatia RADAR a informat orice cetatean roman din lume care avea acces la internet in timp real care este prezenta la vot la nivel de sectie, UAT si judet, alaturi de % de congestionare a fiecarei sectii de vot din intreaga lume

| Activitati
    Programul a inceput odata cu anuntul oficial de infiintare si cu deschiderea perioadei de aplicatii. In total au fost primite peste 1700 de aplicatii pentru posturile de bursieri, voluntari si pentru apartenenta in comunitate. Comisia Interinstitutionala (formata din 6 persoane din 6 institutii diferite) si apoi Consiliul GovITHub (format din vectori de imagine a comunitatii IT din Romania si membrii ai Cancelariei Prim-ministrului) au selectat cei 20 de bursieri care urmau sa fie platiti pentru o munca full-time de 6 luni de zile. In paralel au fost alesi si cei peste 300 de voluntari care urmau sa contribuie la initiativele GovITHub cel putin 8 ore/saptamana fiecare. Ceilalti 1000 de aplicanti au fost inclusi in Comunitatea GovITHub, de unde fiecare avea optiunea de a voluntaria si a se implica pe anumite proiecte specifice, in functie de disponibilitatea fiecaruia, fara sa necesite o implicare de minim 8 ore/saptamana ca in cazul voluntarilor. Alti ~400 de voluntari s-au inscris dupa depasirea termenului limita. Fiecare aplicant a transmis odata cu aplicatia si o idee de proiect pe care GovITHub s-o implementeze, asadar in momentul finalizarii etapei de selectie, dispuneam de peste 1500 de idei de mini-proiecte venite din partea candidatilor si din partea institutiilor publice. Echipa de conducere a programului analiza toate propunerile si le prioritiza in functie de impact si nivel de complexitate alaturi de bursieri, dupa care acestia incepeau munca alaturi de voluntari.

| Rezultatele proiectului
    GHISEUL.RO 2.0 - imbunatatirea sistemului prin care romanii pot plati online impozite si taxe catre institutiile publice. HARTA SERVICIILOR SOCIALE LICENTIATE - Vizualizarea si Filtrarea Serviciilor Sociale Autorizate din Romania online de catre orice roman. REZIDENTIAT 2016 - Redistribuire online a candidatilor la examenul de rezidentiat pe loc si post (adica nu mai erau redistribuiti doar la nivelul fiecarui centru universitar). RENSA (REGISTRUL ELECTRONIC NATIONAL DE SCREENING AUDITIV) - Screening-ul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata, si GovITHub a creat acest registru, de pe urma caruia beneficiaza fiecare nou nascut din Romania. APLICATIE PENTRU ACTUALIZAREA STOCURILOR DE VACCINURI - raportarea stocurilor de vaccinuri de catre DSP-uri, ca Ministerul Sanatatii sa poata asigura in permanenta disponibilitatea vaccinurilor pe piata. DESPREVACCIN.RO - principala sursa de date pentru toti cei care vor sa afle informatii cuprinzatoare si sigure despre vaccinurile esentiale folosite in Romania. CONSULTARE.GOV.RO - platforma pentru centralizarea initiativelor legislative aflate in dezbatere publica, pentru o mai buna informare a cetatenilor. REGISTRUL NATIONAL AL PERSONALULUI MEDICAL - sursa centralizata de evidenta nationala a personalului medical din Romania. RADAR-vizualizare in timp real de catre oricine a prezentei la vot la nivel de sectie/UAT/judet, alaturi de % de congestionare a sectiilor de vot din intreaga lume. Efect neasteptat-# mare de institutii publice solicitand ajutorul GovITHub

| Argument
    Cele mai importante realizari ale proiectului sunt cele 14 solutii tehnologice care au fost finalizate si implementate pana in luna ianuarie. Beneficiarii acestor proiecte sunt TOTI cetatenii Romaniei din tara si din diaspora, dar mai ales medicii rezidenti, nou nascutii, persoanele care platesc facturile catre ANAF online, persoanele care acceseaza servicii sociale, si familiile cu copii care nu sunt impotriva vaccinarii. Schimbarile generate includ faptul ca nou nascutiilor care au probleme cu auzul li se vor depista/evidentia aceste probleme de mici, nemaiajungandu-se la surzenia lor fiindca doctorii nu stiau de probleme lor pre-existente. Schimbari generate se pot gasi pentru fiecare mini-proiect care a fost implementat cu succes. Efectul general cel mai pozitiv in randul beneficiarilor si a comunitatii credem ca este faptul ca s-au observat rezultatele GovITHub. S-a vazut ca se poate si altfel. Odata deschisa cutia Pandorei, consideram ca este destul de greu sa mai fie inchisa. Un alt efect pozitiv la beneficiari este faptul ca functionarii publici din institutii cu mintea deschisa au capatat curaj sa fie vocali, si o vor mai face si in continuare. Am identificat aceste schimbari prin simple observatii. Erau oameni in institutiile publice care rezistau la schimbare, si oameni care doreau schimbarea. Indicatorii cantitativi sunt cel putin 14 solutii tehnologice care ajuta direct si indirect intreaga populatie a romaniei. Calitativ - confirmarea ca se poate si altfel!

| Bugetul
    705705,00

| Parteneri
    GovITHub a fost conceput cu sustinerea Cancelariei Prim-ministrului, alaturi de toate institutiile statului care au fost beneficiare a proiectelor finalizate - Ministerul Sanatatii; Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social; ANAF; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Varstnice; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Fondurilor Europene; samd.

| Website proiect
    http://ithub.gov.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL