close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteZambet pentru mame si copii| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Durabilitate
| Problema de fond
    Din 2011, in Policlinica Sociala Baba Novac oferim servicii medicale gratuite pacientilor fara venituri si fara asigurari de sanatate. In 2016, cu sprijinul a 15 medici voluntari, 2.000 de pacienti au accesat 5.640 consultatii, dintre care 1.791 de medicina interna, 2.622 de stomatologie adulti, 296 ginecologie, 241 psihologie si 377 recoltari analize. Proiectul a fost dezvoltat pornind de la istoricul medical al pacientelor inscrise in policlinica si nevoile lor medicale.
În cadrul Policlinicii Sociale Baba Novac avem peste 500 de bolnavi cronici, persoane fără venituri și fără asigurări medicale care, pentru a nu face complicații și a rămâne în viață, au nevoie consultații frecvente și regulate, investigații de laborator și tratamente medicamentoase corespunzătoare.


| Scopul proiectului
    Grupul de suport psihologic a fost lansat deoarece cancerul s-a dovedit a fi o provocare majora nu doar pentru femeia supravietuitoare, cat si pentru familie si prietenii sai. Programul de screening complet pentru cancerul la san este necesar pentru ca majoritatea pacientelor fara venituri nu fusesera niciodata la ginecolog pentru un consult de specialitate.
Programul dedicat copiilor pacientilor a pornit ca urmare a observarii nevoii de servicii medicale stomatologice intrucat au carente alimentare severe si cabinetele stomatologice scolare nu mai exista.


Zambet pentru mame si copii Zambet pentru mame si copii Zambet pentru mame si copii

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Impreună cu C&A România am extins oferta de servicii medicale oferite gratuit in Policlinica Sociala Baba Novac femeilor fara venituri si asigurari medicale si copiilor inscrisi astfel:
1.Sustinerea cu analize uzuale si endocrinologice si servicii medicale gratuite pentru 100 de femei cu afectiuni cronice. In cadrul Policlinicii Sociale Baba Novac avem peste 500 de bolnavi cronici, persoane fara venituri sau fara asigurari medicale, persoane care au nevoie de consultatii, analize si tratamente in mod regulat, pentru a ramane in viata. Dintre acestia, peste 200 sunt femei bolnave cronic, in mare parte cu afectiuni cardio-vasculare, cu risc crescut de dezvoltare a unor afectiuni mai complicate.
2.Grup-suport psihologic pentru 96 de paciente bolnave de cancer, mame ale copiilor bolnavi de cancer si femei cu membrii ai familiei bolnavi de cancer. Obiective: reducerea izolarii sociale, a starii de anxietate a supravietuitoarelor, cresterea nivelului de informative asupra bolii, diminuarea starii de epuizare fizica, mentala si emotional, sporirea sentimentului de acceptare a bolii si de lupta impotriva acesteia.
3.Servicii stomatologice gratuite pentru 85 de copii ai pacientilor fara venituri (consulturi si tratamente stomatologice) Copiii din familii cu probleme financiare nu pot beneficia de tratamente stomatologice decat la clinicile cu plata, care practica preturi imposibile pentru familiile fara venituri.
4.Screening ginecologic si de sani pentru prevenirea cancerului la femei (132 paciente beneficiare) Din 132 de paciente, 25au fost depistate cu fibroame uterine cu indicații chirurgicale, tumori ovariene, 2 cazuri de cancer de col uterin. Acestea au fost pentru prima data la un control ginecologic.


| Date beneficiari
    Beneficiarii proiectului sunt pacienti fara venituri si fara asigurari de sanatate din Bucuresti inscrisi la Policlinica Sociala Baba Novac. 122 de femei cu afectiuni cronice au fost sustinute cu analize si servicii medicale 96 de femei fara venituri au fost incluse in grupul de suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer 85 de copii ai pacientilor sociali au beneficiat de tratament stomatologic 132 de femei inscrise in programul de screening pentru prevenirea cancerului.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt membrii familiilor pacientelor fara venituri, media fiind de 4-5 membrii. Estimam astfel un numar de 1500 de beneficiari ai proiectului.

| Activitati
    1. Analize uzuale (10 investigatii/set), analize de baza endocrinologice si servicii medicale gratuite pentru 100 de femei cu afectiuni cronice, cardio-vasculare fara venituri.
2. 1 grup-suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer, mame ale copiilor bolnavi de cancer si femei cu membrii ai familiei bolnavi de cancer. Au fost formate 8 grupe, cu intalniri bilunare. Fiecare grupa a beneficiat de terapie pe parcursul a 8 sedinte.
3. Pacienții copiilor au beneficiat de servicii stomatologice de cea mai buna calitate. Cei 65 de copii si familiile pot astfel să uite de problemele cauzate de carii, dureri și alte afecțiuni stomatologice specifice lor.
4. În perioada mai-dec 2016, au fost oferite 150 de consulturi ginecologice si de sani pentru pacientele sociale. Fiecare pacientă tratată a beneficiat de un consult ginecocologic + palpare, test Papanicolau, test secreții vaginale și o ecografie transvaginală.


| Rezultatele proiectului
    Investigațiile medicale urmate de consultatiile medicale si tratamentul primit sunt vitale pentru paciente, mai ales in contextul in care persoanele care vor beneficia de aceste servicii medicale nu se pot adresa nicaieri in București pentru a le obtine gratuit. Proiectul contribuie in unele cazuri la salvarea vietii, la prevenirea unor complicatii majore si a calitatii vietii atat a beneficiarilor directi cat si a familiilor acestora.
Rezultatul grupului de support psihologic : participantele cu prezenta mai mare de jumătate din nr total de întâlniri si-au imbunatatit simtitor calitatea vietii prin reducerea stării de izolare, a depresiei , formarea unei strategii de acceptare a bolii , de luptă împotriva acestei și sporirea sentimentului de securitate.
Programul a însemnat un ajutor extraordinar oferit femeilor care au beneficia de aceste servicii medicale, pentru ca ele nu isi permit sa faca periodic un astfel de control. Astfel, am depistat la timp probleme medicale ginecologice grave ale acestor femei, scazand astfel numarul potential de cazuri de cancer. În urma consultatiilor și investigațiilor in programul de screening, din cele 150 paciente consultate, un numar de 22 au fost descoperite cu tumori benigne uterine, ovariene și uterine dintre care 2 au necesitat interventie chirurgicală urgentă. În plus au fost 2 cazuri de cancer de col uterin si o tumora la san. Prin depistarea precoce a tumorilor de natura benignă am evitat un număr potential de 22 cazuri de cancer, iar viața a 4 femei a fost salvată.


| Argument
    Proiectul continua si in 2017, cu sprijinul C&A Romania. Mai mult decat atat, cu sprijinul partenerilor si a campaniilor de fundraising organizate de catre fundatie, vom creste numarul beneficiarilor din acest program, pentru toate activitatile mentionate anterior. Activitatea grup-suport psihologic pentru pacientele bolnave de cancer se transforma intr-un program dedicat tuturor pacientelor bolnave de cancer, sociale sau non-sociale. Pentru pacientele non-sociale incluse in program se va percepe o suma modica pentru a continua dezvoltarea programului pentru cat mai multe paciente sociale.

| Bugetul
    178036

| Parteneri
    Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria, C&A Romania

| Website proiect
    http://fundatiareginamaria.ro/proiecte/ca-trei-programe-medicale-pilot/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL