close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteO meserie pentru viitor| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Proiectul sustine tinerii din centrele de plasament si medii defavorizate care doresc sa invete o meserie si sa isi gaseasca un loc de munca. Scopul urmarit este acela de a da o sansa reala tinerilor aflati la inceput de drum si de a-i convinge ca succesul este bazat pe educatie si incredere in propriile forte. In lipsa unui sprijin afectiv și material din partea familiei, tinerii institutionalizati sau proveniti din medii defavorizate reprezinta o categorie de persoane care necesita o atentie si o grijă speciala. Cea mai grea problema pe care acesti tineri o intampina la maturitate este gasirea unui loc de munca, care sa le permită traiul independent.
A le acorda incredere si sprijin pentru un nou drum reprezinta un prim pas spre integrarea lor corecta in societate.


| Scopul proiectului
    Programul acopera costurile necesare scolarizarii pentru cursuri de calificare de scurta durata privind invatarea unei meserii pentru 22 de tineri din centre de plasament sau medii defavorizate.
Obiective:
- Min.22 de tineri invata o meserie si au oportunitati de practica sau internship.
- Min.22 de tineri sunt sprijiniti sa se dezvolte personal, prin servicii de consiliere psihologica, cat si professional, prin sesiuni de consiliere in cariera si antreprenoriat;
- Min.22 de tineri invata cum sa-si redacteze CV-ul si cum sa se prezinte la un interviu


O meserie pentru viitor O meserie pentru viitor O meserie pentru viitor

| Aria geografica
    Bucuresti, Ilfov, Dambovita, Giurgiu

| Rezumat
    Tinerii care si-au petrecut copilaria in orfelinate, pe strada sau in familii destramate si sarace, au dificultati serioase la integrarea in societate si intr-un mediu profesional. Chiar daca detin potentialul necesar si dorinta de a munci, multi dintre ei se confrunta cu probleme la gasirea unei slujbe si integrarea lor este dificila. Adesea ei nu stiu sa practice o meserie, au o educatie precara si capacitate scazuta de socializare. Fara o interventie externa, ei sunt in risc de a se indrepta spre comportamente antisociale, consum de droguri sau delincventa.
In acest context, pentru a sprijini tinerii aflati in situatii dificile de viata, FPMR a devoltat programul "O meserie pentru viitor". Tinerii sunt sprijiniti sa urmeze cursuri de calificare profesionala, un program de consiliere in cariera si dezvoltare personala, apoi sunt indrumati pentru a obtine un loc de munca. Scopul urmarit este acela de a da o sansă reala tinerilor aflati la inceput de drum si de a-i convinge ca succesul este bazat pe educatie si incredere in propriile forte. Tineri cu varsta 16-24 ani, ce provin din centre de plasament sau medii defavorizate pot obtine o calificare într-o meserie actuală, precum coafor – stilist, cosmetician, tehnician maseur, coafor, ospatar, bucatar, optician, bijutier, mecanic auto, croitor, electromecanic, electrician sau cea de tehnician service de aparate electrocasnice, sau aparatură radio și TV.
In anul 2016, rata de succes a proiectului "O meserie pentru viitor" este de peste 80% reprezentand tinerii care au obtinut loc de munca in domeniul in care au absolvit cursul.| Date beneficiari
    22 de tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, absolventi ai invatamantului de stat (8-12 clase), ce provin din centre institutionalizate sau medii defavorizate (de ex familii monoparentale cu multi copii, tineri ce beneficiaza de o masura de protectie speciala), din Bucuresti si Ilfov cu un venit mai mic pe membru de familie de 1000 lei.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: peste 100 de membri ai comunitatii (parintii si familiile, parteneri sociali, angajatori, profesori, etc.).

| Activitati
    Invatamant aplicat
1. Inscrierea tinerilor selectati la cursuri de scurta sau lunga durata (3-8 luni) pentru obtinerea unui certificat profesional intr-o meserie actuala, precum tehnician service, coafor-stilist, cosmetician, tehnician masseur, coafor, frizer, manicurist, ospatar, bucatar, optician, bijutier, mechanic auto, croitor, electromecanic, electrician. Acoperirea costurilor de studii in cadrul Colegiului UCECOM "Spiru Haret", Bucuresti si a instrumentarului necesar cursului de calificare.
O viziune de succes
2. Un program de consiliere in cariera, dezvoltare personala si socializare desfasurat in cadrul Centrului Comunitar Generatii, prin psiholog, asistent social, voluntari corporate, invitati speciali. Programul a presupus prezenta bilunara la sedintele/workshopurile organizate de specialistii centrului. Prin acest program tinerii au fost sustinuti pentru accesarea unei oportunitati de job. De asemenea au avut oportunitatea de a se cunoaste mai bine, de a-si descoperi punctele forte si de a gasi noi modalitati de dezvoltare a acestora.
3. Workshop-uri pentru achizita instrumentelor si abilitatilor antreprenoriale
Sprijin pentru integrare
4. Realizarea cv-ului, a unui portofoliu profesional si demararea procesului de cautare a unui loc de munca.
5. Realizarea unui business-plan de catre tinerii care vor sa continue ca antreprenori


| Rezultatele proiectului
    Desfasurarea proiectului a condus spre urmatoarele rezultate:
1.Certificarea profesionala pentru o meserie de viitor - tehnician service, ospatar, frizer- coafor, mecanic auto, manichiura - pedichiura etc - a 22 de tineri proveniti din unitati sociale sau medii defavorizate;
2.Prevenirea abandonului scolar si a delicventei pentru 22 de tineri;
3. Integrarea lor prin intermediul unui program de internship si consiliere in gasirea unui loc de munca in domeniul in care tinerii au obtinut specializarea;
4.Oferirea un model frumos de dezvoltare pentru tinerii din mediu institutionalizat sau din medii defavorizate si a oportunitatii de a dezvolta o afacere pe cont propriu in domeniul absolvit.
De asemenea, rezultatele deosebite obtinute pana acum au contribuit la crearea unui plus de imagine Fundatiei si consolidarea increderii acordate Fundatiei de catre sponsori, parteneri, donatori individuali, institutii de stat si organizatii neguvernamentale;


| Bugetul
    81700

| Parteneri
    Raiffeisen Leasing, Samsung Electronics, Colegiul UCECOM

| Website proiect
    www.omeserie.ro, wwww.fpmr.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL