close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteLet`s Do It! Mobile App| Organizator:
    Let`s Do It, Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Dupa 4 Zile de Curatenie Nationala, in care am implicat peste 1 milion de voluntari pentru a strange deseuri din intreaga tara, ne-am dorit sa facem urmatorul pas si sa construim un instrument prin care sa putem curata Romania in fiecare zi - o aplicatie prietenoasa, care sa actioneze ca o interfata intre cetateni si autoritati.

Curatarea deseurilor intampina la acel moment doua obstacole:
1. Deseurile sunt raspandite ilegal pe teritoriul tarii si nu avem o harta completa a lor pentru a le curata.
2. Nu exista o procedura usoara pentru tine, ca cetatean, de a raporta autoritatilor deseurile descoperite

Aplicatia noastra este gratuita si este disponibila pt IOS si Android, iar echipa Let`s Do It, Romania! trimite mai departe sesizarile oficiale catre autoritati care au obligatia sa raspunda in 30 de zile, conform legii.


| Scopul proiectului
    Cel putin 2000 de useri activi in aplicatie
Cel putin 300 de sesizari in 2016
Un procent de rezolvare a sesizarilor de cel putin 30% (1 din 3 zone curatate)


Let`s Do It! Mobile App Let`s Do It! Mobile App Let`s Do It! Mobile App

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    De ce sa facem curatenie doar o singura zi pe an? Hai sa facem curatenie in fiecare zi!
Aplicația și platforma “Let`s Do It, Romania!” te ajută să marchezi orcând deșeuri din oraș sau din natură pe Harta Deșeurilor, pentru a fi apoi RAPORTATE către autorități si CURĂȚATE în 30 de zile de la data sesizării, conform legii.
Am lansat astfel un nou concept de voluntariat - voluntariatul digital, prin care poti demonstra spirit civic simplu, rapid si contribui la curatarea Romaniei de deseuri.

Este o inovatie absoluta in ceea ce inseamna instrumente de implicare civica folosind ultimele tehnologii, atat de prezente in viata noastra. Ne am dorit sa transformam telefonul mobil intr-o unealta care, dincolo de comunicare, te poate ajuta sa fii prezent in societate si sa devii un actor activ, implicat, atent la problemele sociale si dornic de a le rezolva. Dupa ce am lansat aplicatia, au aparut si alte aplicatii cu functionalitati asemanatoare, semn ca oamenii au apreciat originalitatea si solutia creativa de a interactiona cu autoritatile statului. Nu blamam autoritatile, ci colaboram cu ele, o abordare diferita si constructiva. Nu sabotam statul, nu propagam un discurs negativ, ci construim punti intre cetateni si autoritati, pentru a creste increderea in institutiile statului - da, se poate si in Romania si da, putem lucra in parteneriat pentru binele comunitatilor. Si da, promovam exemplele pozitive, pentru ca numai asa se pot inmulti.
| Date beneficiari
    Populatia Romaniei care are un smartphone sau un calculator acasa

| Date beneficiari
    Populatia Romaniei

| Activitati
    1. Dezvoltarea aplicatiei (martie-august 2015)
2. Campanie de crowdfunding pentru finantarea aplicatiei (mai-iunie 2015)
3 Eveniment de lansare de succes in august 2015, atunci cand toata presa centrala si locala + bloggerii relevanti de tech si generalisti au scris despre aparitia ei. Sesizarile au inceput sa apara.

In 2016 au existat 2 etape mari: promovarea aplicatiei si a rezultatelor si managementul sesizarilor primite.
1. Am continuat promovarea aplicatiei prin canalele noastre, dar si prin parteneriate media (radio, online etc) si prezenta la evenimente relevante (Untold, Bucharest Technology Week, Bike Fest).
2. Ne-am concentrat pe gestionarea sesizarilor. Acest lucru a insemnat concret crearea unei echipe dedicate aplicatiei, care sa verifice raportarile primite, care sa le transforme in sesizari oficiale catre autoritati, sa le trimita catre primariile responsabile, sa sune la acestea pentru a lua numere de inregistrare, sa solicite raspunsuri, sa verifice rapoartele primite, in care se mentioneaza cantitatea de deseuri stranse si poze before/after.
3. In perioada Zilei de Curatenie Nationala, aplicatia a capatat noi functionalitati si a permis inclusiv inscrierea voluntarilor pentru curatenie.
4. Incepand din luna iulie 2016, aplicatia a fost adaptata si lansata si in Republica Moldova, iar datorita impactului avut in Romania, aplicatia a devenit aplicatia oficiala pentru comunitatea globala Let`s Do It, World!, in vedere unei Zile de Curatenie Mondiale in 2018


| Rezultatele proiectului
    Cateva cifre cheie pentru 2016:
591 sesizari trimise catre autoritati
3462 useri inscrisi pana la data de 31 decembrie 2016
305 zone curatate, dintre care 296 in proprietate publica si 9 in proprietate privata
Procent de rezolvare a sesizarilor: 52% (1 din 2 sesizari rezolvate)
2184.86 tone de deseuri colectate
2955 de telefoane date de catre voluntari in vederea obtinerii din partea primariei a unui numar de inregistrare pentru fiecare sesizare si a status-ului final pentru cele 30 zile pentru rezolvarea fiecarui caz

Dincolo de aceste cifre care arata un impact concret, ne bucuram sa avem in comunitatea noastra 8200 de voluntari digitali care au descarcat aplicatia si care trimit concret raportari catre noi. Aplicatia noastra a fost prima de acest fel, care a incurajat voluntariatul digital, un nou tip de voluntariat, pe care noi l-am creat, cu efecte in cresterea implicarii sociale a oamenilor, care au acum la dispozitie mijloace simple de sesizare a autoritatilor.


| Bugetul
    192000

| Parteneri
    Let`s Do It, Romania! / Ministerul Mediului / Qualitance

| Website proiect
    http://letsdoitromania.ro/project/lets-do-it-app/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL