close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.
 

Participanti & ProiecteSperanta pentru imigranti| Organizator:
    Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor
| Categorie:
    Proiecte și campanii de Voluntariat
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost interventia in insula Lesbos in noiembrie 2015. In octombrie si noiembrie 2015, chiar si 6000 de refugiati ajungeau zilnic pe insula, iar situatia era dramatica: oameni disperati, femei care nasteau pe plaja si copii care isi cautau parintii. Zilnic, zeci de persoane se inecau. Voluntarii puteau sa acorde doar primul ajutor, sa salveze de la inec, sa ofere haine uscate, paturi si hrana calda. Refugiatii primeau un ajutor de urgenta, dar problemele de fond nu erau rezolvate: stres post-traumatic, depresie, anxietate, atacuri de panica. Astfel, ADRA Romania a decis sa intervina in scopul restabilirii starii de sanatate fizica si mentala a refugiatilor. Toate activitatile proiectului au fost gandite astfel incat sa restabileasca echilibrul emotional – o incercare de a diminua efectele unei vieti traite sub teroare.

| Scopul proiectului
    Scop: Imbunatatirea starii de sanatate fizica si mentala a cca 2000 de refugiati aflati in taberele din zona Tesalonic sau in zonele de debarcare (insula Lesbos), prin intermediul unor activitati complexe precum asigurarea de asistenta medicala si consiliere psiho-sociala, activitati desfasurate cu implicarea unor echipe pluridisciplinare de cca 100 de voluntari.

Speranta pentru imigranti Speranta pentru imigranti Speranta pentru imigranti

| Aria geografica
    Zonele de debarcare si taberele de refugiati din zona Tesalonic, Grecia

| Rezumat
    Acest proiect a aparut ca un raspuns la problemele valului de refugiati pornit spre Europa in 2015, oameni ce au fugit din calea atrocitatilor aduse de razboi. In 2015, Grecia a primit cca 400 000 de refugiati iar in 2016 peste 173 000; la momentul de fata, in taberele din Grecia se afla peste 62 000 de refugiati. Experientele traumatizante prin care poate trece un refugiat de razboi (orasul de provenienta distrus, membri ai familiei rapiti sau vanduti ca sclavi, membri ai familiei ucisi, decapitari si alte situatii dramatice) se traduc prin anxietate, depresie, stres post-traumatic si tentative de suicid. La toate acestea se adauga incertitudinea privind viitorul, multi refugiati fiind blocati in insule sau pe continent. Adapostul in corturi, securitatea si hrana sunt servicii oferite de guvernul grec, insa aspectele medicale si cele psiho-sociale raman neacoperite. In acest context, ADRA a luat initiativa de a oferi tocmai aceste servicii, prin intermediul unor echipe specializate de voluntari.

Obiectiv: Imbunatatirea starii de sanatate fizica si mentala a 2000 de refugiati

Activitati:
1. Asistenta medicala de urgenta
2. Consiliere psiho-sociala
3. Activitati educative si socio-recreative cu copiii
4. Donarea de produse

Cea mai importanta resursa a acestui proiect o constituie echipele de voluntari.

Rezultate/realizari:
1. Cel putin 1500 de refugiati au beneficiat de asistenta medicala.
2. Cel putin 1500 de refugiati au beneficiat de consiliere psiho-sociala.
3. Cel putin 800 de copii ai refugiatilor au fost implicati in activitati educative si socio-recreative.
4. Cel putin 1500 de refugiati au beneficiat de diverse produse: imbracaminte, medicamente, igiena.
5. S-au consolidat echipe pluridisciplinare de voluntari dispusi sa intervina in caz de urgenta.


| Date beneficiari
    2000 de refugiati din Grecia

| Date beneficiari
    100 de voluntari

| Activitati
    1. Management de proiect
2. Identificarea problemelor psiho-sociale si medicale ale refugiatilor
3. Acordarea de asistenta medicala de urgenta prin intermediul medicilor sau asistentilor medicali
4. Consiliere psiho-sociala prin intermediul psihologilor, asistentilor sociali sau consilierilor voluntari
5. Activitati educative si socio-recreative cu copiii din tabara sustinute de psihologi, consilieri, asistenti sociali, profesori si educatori
6. Donarea de produse (produse de igiena, imbracaminte, medicamente, materiale sanitare, saci de dormit etc.)

Metodologia proiectului a fost una simpla. Dupa identificarea nevoilor refugiatilor, s-a decis interventia in domeniul sanatatii fizice si mentale. Avand in vedere bagajul traumatic al refugiatilor si barierele de limba, am realizat ca interventia necesita pregatire si specialisti. Astfel, s-a construit o baza de date cu voluntari disponibili. Au fost stabilite criterii de selectie a voluntarilor, iar dupa formarea grupelor s-a trecut la deplasarea in interiorul taberelor. Pasii de inceput au fost facuti alaturi de ADRA Germania, care a oferit suport logistic: permis acces tabara, cazare etc. Odata cu intrarea in tabara, fiecare voluntar isi lua in serios, dupa caz, rolul de medic, asistent medical, psiholog, asistent social, educator etc. Activitatile de spargere a ghetii ocupau in general doar prima zi, dupa care fiecare isi desfasura activitatea conform specializarii.


| Rezultatele proiectului
    Pe langa rezultatele cantitative (1500 de refugiati asistati medical, 1500 de refugiati consiliati psiho-social, 800 de copii refugiati implicati in activitati socio-recreative, 1500 de refugiati beneficiari ai unor donatii materiale), exista o serie de rezultate calitative si un impact pe care il observam doar in momentul in care ne petrecem timp in mijlocul lor. Ca un efect al implicarii voluntarilor, unele persoane au renuntat la ideea de a se inrola pentru a razbuna atrocitatile suferite iar unele persoane cu ganduri suicidale au ajuns sa constientizeze ca in ei exista resurse pentru a merge mai departe, in ciuda nedreptatilor si dramelor traite. Disperarea se transforma in perspectiva unei vieti noi si se infiripa primele raze de speranta. Pe langa rezultatele mai sus mentionate, un efect poate neintentionat a fost consolidarea echipelor de voluntari de-a lungul unui an de implementare. Aceasta s-a tradus pentru organizatie in formarea unor grupuri specializate de voluntari disponibili pentru activitati in afara tarii, in special in domeniul sensibil al refugiatilor. Aceste grupuri au avut o capacitate de adaptare extraordinara, pentru ca schimbarea taberei aducea cu sine lucruri si provocari noi, iar voluntarii au facut fata cu succes acestor situatii. Avand in vedere ca un procent foarte mare de refugiati au trait experiente dramatice, stresul post traumatic sub toate formele lui fiind o afectiune foarte comuna, scopul proiectului, de restabilire a echilibrului emotional al grupurilor de refugiati, a fost atins doar prin aceasta componenta importanta: voluntariatul.

| Bugetul
    120000

| Parteneri
    ADRA Germania, ADRA Romania, ADRA Grecia, AdventistHelp, ASI Romania, SperantaTV

| Website proiect
    http://adra.ro/stiri/a-4-a-interventie-umanitara-adra-romania-pentru-refugiatii-din-grecia.html

Copyright © Gala Societății Civile - 2022
Site dezvoltat de Netvibes