close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.

  

Participanti & ProiecteSCIKiDS Festivalul Stiintei| Organizator:
    Asociatia Fascination
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Captarea interesului pentru stiinta este o nevoie fundamentala si permanenta intr-o societate deoarece aceasta reprezinta baza pe care se cladeste viitorul unei civilizatii. In Romania, stiinta este din pacata considerata neatragatoare si plictisitoare iar acest lucru duce catre formarea unor generatii de adulti superstitiosi, mistici, lipsiti de gandire critica ce vor tinde sa umple lipsa de cunostinte, cu credinte, pareri si cel mai periculos, cu informatii pseudostiintifice, acestea din urma avand o forma multa mai atragatoare si un continut mult mai usor de insusit dar cu potential tragic. Locul nostru in aceasta situatie este acela de a oferi stiintei imaginea pe care o merita, in mod special in ochii si preocuparile celor mici care nu au prejudecati.Iar acest eveniment faciliteaza accesul catre toate serviciile din domeniu, gratuit

| Scopul proiectului
    SCIKiDS Festivalul Stiintei poate fi o parte din rezolvarea problemei enuntate mai sus, scopul sau fiind acela de a ajuta accesul cat mai multor copii la stiinta. Mergem noi la ei, aducem stiinta la mall, acolo unde ne intalnim fie cu copiii celor care nu sunt interesati de ea, fie cu cei interesati dar care nu isi permit financiar toate serviciile educative existente pe piata dar si grupurilor elitiste preocupate intens de aceasta chestiune
Timp de 2 zile, 16 ore, 8000 de participanti iau contact cu peste 30 de activitati stiintifice diferite, prinse intr-un concept distractiv si energic.


SCIKiDS Festivalul Stiintei SCIKiDS Festivalul Stiintei SCIKiDS Festivalul Stiintei

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    SCIKiDS Festivalul Stiintei este un eveniment STEM (stiinta, tehnologie, inginerie, matematica) dedicat popularizarii stiintei. El are loc 2 zile pe an, 16 ore de activitati stiintifice distractive in total si este organizat la fiecare final al lunii octombrie. Am inceput in 2013 in curtea scolii gimnaziale Elena Vacarescu si am continuat apoi in fiecare an in Mall Promenada. In aceste 2 zile, aducem stiinta in mijlocul oamenilor si oferim gratuit in cadrul festivalului activitati stiintifice extrem de atragatoare si uneori costisitoare cum ar fi: obiecte stiintifice interactive din Oraselul Cunoasterii, experimente stiintifico-distractive cu Profesori Trasniti, workshopuri si concursuri de construit roboti, workshopuri de programare digitala. Nu intamplator am ales ca loc de desfasurare acestui eveniment intr-un mall. Dorim sa popularizam stiinta, deci sa mergem noi in mijlocul oamenilor si sa le atragem atentia asupra ei. Stiinta poate fi considerata arida si plictisitoare si din acest motiv o parte importanta din societatea noastra este analfabeta stiintific. In urma unui chestionar aplicat in cadrul festivalului, am descoperit ca 80% din respondenti nu au stiut sa raspunda la intrebarea "De cate ori se invarteste Pamantul in jurul Soarelui, intr-un an". Obiectivul festivalului este acela de a arata societatii ca stiinta are o latura fascinanta si ofera raspunsuri la intrebari fundamentale.
Am realizat in total 64 de ore pline de stiinta, am interactionat cu 19.000 de oameni si au participat peste 50 de voluntari in fiecare an pastrandu-se echipa. Evenimentul este realizat pe baza de voluntariat, inclusiv partenerii prezenti isi ofera concursul gratuit.


| Date beneficiari
    copii (4-12 ani), adolescenti (15-18 ani), studenti (19-23 ani) 50% (9500)

| Date beneficiari
    adulti (parinti si bunici) 50% 9500

| Activitati
    SCIKiDS Festivalul Stiintei a fost inspirat, de Abu Dhabi Science Festival, un festival de stiinta realizat intr-un mall. Primul pas a fost construirea unei echipe, am cautat sa avem un reprezentant al zonei tehnologice, doctorand in cadrul Universitatii Politehnica, Mecatronica-coordonator stiintific al festivalului, un reprezentat de PR, responsabil cu comunicarea evenimentului, un reprezentant artistic cu sarcina de a completa latura stiintifica cu una artistica si de a mari dimensiunea atractiva a festivalului, un coordonator al intregului proiect, un coordonator de voluntari si un coordonator al activitatilor din cadrul festivalului. Intreaga activitate enumerata mai sus este realizata voluntar. Dupa ce am realizat echipa, am initiat Asociatia Fascination, organizatorul evenimentului. Apoi ne-am parteneriat cu Da Vinci Learning (canal tv de stiinta), Mall Promenada si principalii furnizori de servicii stiintifice sau produse stiintifice care asigurau activitatile festivalului: Oraselul Cunoasterii, Tekoneko, Fun Science Romania, Robofun, Lego, Active Bricks, Momki & Friends. Pentru un plus de atractivitate am realizat show-uri stiintifice la scena realizate de artisti si comunicatori de stiinta, in 2016, in premiera, 8 youtuberi cu varste intre 12-28 de ani au promovat stiinta, fiind prezenti la eveniment. Festivalul a fost gestionat de 50 de voluntari fideli evenimentului.Vedeta festivalului: cea mai mare baterie naturala de lamai omologata de Cartea Recordurilor

| Rezultatele proiectului
    Numarul participantilor a crescut in fiecare an considerabil, mai exact in 2013 am avut aprox 1000 de participanti, in 2014 am avut 4000 de participanti, in 2015 am avut 6000 de participanti si in 2016 au fost 8000 de participanti. Acest lucru arata un interes crescut al vizitatorilor si cu atat mai mult cu cat vizitatorii din anii precedenti au revenit in fiecare an. Acest lucru se confirma si prin numarul implicat de studenti si fidelitatea acestora la eveniment.
Majoritatea copiilor ce au interactionat la eevenimentul nostru au afirmat ca doresc sa se faca in viitor, oameni de stiinta, acest lucru implica modul pozitiv in care au perceput stiinta in cadrul evenimentului nostru.
Intr-un procent impresionant de 99% toti partenerii si voluntarii implicati in eveniment doresc sa revina, atmosfera creata este una de angajament si bucurie ceea ce face ca intreg evenimetul sa transmita aceasta emotie si beneficiarilor nostri.
Foarte multi dintre vizitatori au plecat acasa imbogatindu-si cultura generala stiintifica si cu un interes crescut fata de alte informatii. Curiozitatea este contagioasa.


| Bugetul
    25000

| Parteneri
    Scoala Gimnaziala Elena Vacarescu, Mall Promenada,Tinmar,Da Vinci Learning, UPC,Oraselul Cunoasterii, Fun Science Romania, Teko Kindergarden, Robofun, Robotique FF, Stiinta si Tehnica, Televiziunea Romana, Gold FM , PC Garage, Lego Promenada, Asociatia Edulier, Digital Kids, GameArt, Minuni.ro, Dreamcatchers Romania

| Website proiect
    www.scikids.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL