close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



MagicBOX, ajutoare lunare pentru copiii diagnosticati cu cancer



| Organizator:
    Asociatia MagiCAMP
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Asociatia MagiCAMP are in evidenta peste 500 de copii din familii care se confrunta cu cancerul si copii aflati in situatii vulnerabile. MagicBOX a fost primul proiect social pe care l-am dezvoltat inspirati fiind din taberele de vara MagiCAMP. Peste 75% dintre copiii cu afectiuni oncologice pe care i-am intampinat provin din mediul rural sau rural extrem si au acces la resurse financiare si materiale mai mult decat reduse. MagicBOX, ajutoare lunare care cuprind alimente neperisabile, produse de igiena, haine, incaltaminte, rechizite, jucarii si alte produse necesare unui trai macar decent, e un mic ajutor pe care il putem oferi familiilor pana la depasirea momentelor critice. Cand familia ajunge la o stabilitate acceptabila, documentata prin ancheta sociala, acest ajutor inceteaza sau este mutat in directia in care familia are nevoie.

| Scopul programului
    Scopul proiectului MagicBOX este de a oferi familiilor care au copii diagnosticati cu cancer – deseori, o familie care intampina probleme majore are nu doar un copil care lupta cu cancerul, ci si alt(alti) copii diagnosticati cu alte boli care le pun viata in pericol. Si asa limitate, resursele de care dispune familia se imputineaza si mai mult, toate veniturile fiind directionate catre tratamentul copilului sau copiilor. Chiar si cele mai uzuale produse devin prohibitive. Aici incercam noi sa fim de folos, furnizand gratie partenerilor si voluntarilor implicati, produsele vitale.

MagicBOX, ajutoare lunare pentru copiii diagnosticati cu cancer MagicBOX, ajutoare lunare pentru copiii diagnosticati cu cancer MagicBOX, ajutoare lunare pentru copiii diagnosticati cu cancer

| Aria geografica
    Toate judetele din Romania

| Rezumat
    Taberele de vara MagiCAMP ne-au oferit nu numai intalnirea cu niste copii fantastici si emotie fara margini, dar ne-au facut sa descoperim si probleme pe care nu le cunosteam cand ne-am apucat de treaba: situatia deseori precara a familiilor din care provin copiii pe care ii intampinam in tabere. Cand dupa numai doua trei zile am constatat ca un pusti sau altul nu mai are hainute curate, nu mai are lenjerie, am realizat ca asta este; mama ii pusese in bagaj tot ce avea acasă. Tot ”sifonierul” copilului.
Așa s-a nascut, la finalul lui 2015, MagicBOX, un colet cu ajutoare care pleaca lunar catre copiii diagnosticati cu cancer sau aflati in situatii dificile si catre familiile lor. Contine alimente de baza neperisabile, produse de igiena personala, medicamente comune, rechizite, jucarii si alte lucruri care ar putea bucura un copil și ajuta o familie care trece prin greutati uriașe. Astazi, 120 de copii din toata tara si familiile lor fac parte din program care s-a dezvoltat urias si gratie voluntarilor MagiCAMP.
MagicBOX este un ajutor mic pentru ameliorarea situatiei materiale a familiei, pe toata perioada cat copilul se afla in tratament si este ținut sub observație de medici.
Cancerul nu aduce doar suferinta si teama, ci si costuri enorme. Toate resursele financiare ale familiilor afectate sunt utilizate pentru a ține boala în frâu. Drumuri, cazari, analize, tratamente ce nu sunt decontate de asigurari, toate secatuiesc bugetul familiei. De multe ori e pusa sub semnul intrebarii chiar acoperirea nevoilor de baza ale copilului si ale celorlalti membri ai familiei.
MagicBOX are peste 120 de beneficiari lunar, nevoile acestora fiind identificate si verificate prin ancheta sociala realizata pentru fiecare familie inclusa in program.


| Date beneficiari
    130 de copii si familiilor lor din toata tara, copii diagnosticati cu cancer si leucemie, boli care le pun viata in pericol sau vulnerabili din punct de vedere social.

| Date beneficiari
    Copii si tineri aflati in situatii dezavantajate sau extreme

| Activitati
    Cazul unui potential beneficiar MagicBOX este semnalat de catre colaboratori – medici, asistente, psihologi, voluntari, parteneri, parinti, asistenti sociali - cu care lucram sau de catre persoane necunoscute. Pentru a fi inclus in program, el este documentat de coordonatorul proiectului si de asistentul social, care decid daca e sau nu eligibil. In momentul in care se constata nevoia, copilul si familia lui sunt inclusi in programul MagicBOX pentru cat timp este nevoie de ajutor. Urmarirea cazului se face lunar, inainte si dupa livrarea ajutoarelor, dar si de fiecare data cand ni se sesizeaza o schimbare in starea copilului sau in nevoia familiei.
Coletele MagicBOX pleaca spre beneficiari, din toata tara, in fiecare luna, într-un interval de timp clar stabilit, dupa un calendar de actiune. Cele mai multe dintre colete sunt livrate printr-o firma de curierat rapid, in timp ce coletele dintr-un perimetru accesibil sunt livrate chiar de echipa noastra sau de voluntari. De asemenea, echipa de la Cluj se ocupa de livrarea coletelor din zona de nord a tarii.
Lista de produse dintr-un MagicBOX, realizata si in urma consultarilor cu medicii, variaza in functie de nevoile familiei si de numarul membrilor sai. Din conținutul general al unui colet, al carui cost mediu se situeaza la suma de 200 de l, fac parte alimente neperisabile, produse de igiena, imbracaminte, rechizite, jucarii sau alte produse. Toate produsele alimentare sunt de calitate iar imbracamintea si jucariile noi.


| Rezultatele programului
    MagicBOX este unul dintre programele in care evaluarea beneficiilor si efectelor generate se face in timp real, gratie feedback-ului cules de pe teren de asistentii sociali si de catre voluntarii care alcatuiesc o retea absolut remarcabila. Ei sunt cei care, sub coordonarea directa a echipei de proiect si a coordonatorului de voluntari, stau in linia intai in fiecare luna, asigura impreuna cu noi continutul coletelor pe care le trimit apoi prin curier sau le livreaza personal.
Avantajul este atat legatura directa cu beneficiarii, cu conditia esentiala ca acestia sa fie de acord, dar si urmarirea cazurilor si comunicarea informatiilor catre echipa de coordonare care se ocupa apoi de rezolvarea problemelor semnalate.
Din acest proiect se nasc frecvent alte mici proiecte care au ca scop rezolvarea punctuala si imediata, de fiecare data cand este nevoie, a unei probleme care tine de sanatatea copilului, de conditiile in care traieste, de lipsurile intampinate, de problemele din comunitatea din care face parte sau de alte tipuri de sustinere.
Rezultatul este ca in fiecare luna 130 de familii aflate in situatii extrem de vulnerabile primsc o gura de oxigen si au ce pune pe masa copiilor, pot strecura o gustare in geanta de scoala, pot merge la scoala in haine adecvate sezonului – nu in haine de fas in mijlocul iernii – sau pot face o masa de Sarbatori. Toate aceste actiuni au ca urmare o schimbare in bine atat in psihicul copilului si al familiei lui, mai pregatiti sa lupte cu boala, dar si crearea si incurajarea unei comunitati de voluntari nationala.


| Buget
    400,000

| Parteneri
    Kaufland, Fan Courier, voluntari si asistenti sociali din toata tara. Lor li se adauga, pentru MagicBOX Cluj, ajutoare pentru zona de nord a tarii, Centrul Medical Unirea si GD Escapade.

| Website program
    www.magicmakers.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes