close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Canal Busters



| Organizator:
    Asociația HaicuBicla
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Pe lista de actiuni pe 2017 a HaicuBicla se afla si repozitionarea gurilor de canal din Bucuresti, iar in luna mai am fost primiti in audienta de ApaNova pentru a le spune pasul nostru de bicilisti urbani si vedea impreuna cu acestia cum am putea colabora.
Nevoile beneficiarilor au fost usor de identificat deoarece toti membri HaicuBicla suntem biciclisti si in drumurile zilnice ne lovim mereu de guri de canal neprietenoase cu biciclistii.


| Scopul proiectului
    Scopul si obiectivul propuse: am cerut pozitionarea corecta a gurilor de canal de pe raza capitalei si evitarea:
1. disconfortului cauzat biciclistilor,
2. fricii de a folosi bicicleta ca mijloc de transport
3. pericolul cauzat de manvrele de evitare a unei guri de canal problematice fata de restul participantilor la trafic
la toate acestea adaugam
4. dorinta noastra de a creste numarul de biciclisti prin masuri concrete, masuri pe care firesc era sa le ia autoritatile inaintea acordarii voucherelor de achizitie biciclete si a spori numarul potentialelor victime ale acestor guri de canale.


Canal Busters Canal Busters Canal Busters

| Aria geografica
    in 2017 ne-am ocupat de Bucuresti, iar din 2018 trecem la nivel national, incepand cu DNurile care intra / ies in / din Bucuresti

| Rezumat
    Misiunea asociatiei noastre este de a le face biciclistilor o viata mai frumoasa si de a mari numarul celor ce opteaza pentru drumurile lor zilnice la bicicleta, in detrimentul masinilor.
Prin actiunile Haicubicla incercam sa corectam problemele de la firul asfaltului, probleme ce stau atat in calea biciclistilor, cat si a restului participantilor la trafic.
Una din problemele de rezolvat din lista HaicuBicla, problema aparent usor de remediat si care nu implica niciun cost, dar care necesita implicarea autoritatilor, este dispunerea perpendiculara cu sensul de mers a grilajelor gurilor de scurgere. In acest fel, nu mai exista riscul ca rotile bicicletelor sa intre intre grilaje, sau ca biciclistul sa se dezechilibreze si in ce la mai rau caz acesta sa faca manevre bruste, sa ii iasa in cale unei masini si de aici accidente ce pot avea consecinte chiar mortale.
Am fost in audienta la Apa Nova si am aflat ca din constructie, gurile de canal au niste balamale care impun amplasarea grilajelor perpendiculare cu drumul si in niciun caz ce vedem noi pe strazi. Probleme apar atunci cand asfaltatorii pun grilajele gresit.
Am reusit modificarea unei HCGMB cu privire la responsabilizarea firmelor de utilitati asupra dispunerii geigereleor si nu in ultimul rand am mobilizat comunitatea de biciclisti sa ne vaneze gurile de canal buclucase, listele cu acestea ajungnd spre remediere la Apa Nova, iar Apa Nova trimitandu-ne updateuri cu stadiul remedierii.


| Date beneficiari
    Public tinta: biciclistii de oras, cei de week-end si cei care ar putea deveni biciclisti zilnici, dar nu in ultimul rand toti participantii la trafic

| Date beneficiari
    beneficiari indirecti: biciclistii sau participantii la trafic din alte orase, care sunt temporar prin Bucuresti (de ex. cicloturistii, atat cei straini, cat si cei din tara)

| Activitati
    Principalele activitati au fost:
- audienta la ApaNova
- monitorizarea subiectelor de pe ordinea de zi a sedintelor PMB de pe pmb.ro, astfel am aflat ca urma a fi supusa votului o HCGMB pe subiectul gurilor de canal si am solicitat printr-o adresa scrisa consilierilor generali modificarea si sustinerea acestuia in plen, prin introducerea a 2 amendamente
- interactiunea cu comunitatea de biciclisti, pe care de la un anumit moment i-am numit „Canal Busters”, iar acestia au rezonat si ne-au trimis spre remediere, lista geigerelor pe care le vedeau in drumurile lor cotidiene, lista ajungând prin intermediul nostru la Apa Nova.
- Apa Nova ne trimitea lista geigerelor rezolvate și inclusiv comunitatea ne anunța de respectivele remedieri.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile aduse au fost acelea de a se putea circula in conditii de normalitate si fara frica pe strazile din Bucuresti, din saua bicicletei.
Schimbarea pe care am resimtit-o a fost aceea ca am simtit comunitatea de biciclisti aproape si ca am primit solicitari din alte orase, de la comunitati locale de biciclisti care au aceleasi probleme si care ne solicitau ajutorul.
La toate acestea a functionat foarte bine si modalitatea prin care am interactionat cu comunitatea pe social media. Le ceream, dar le si dadeam feedback. A fost un dialog, am facut ceva impreuna, in comunitate, chiar daca nu ne cunoastem intre noi.
Un alt aspect interesant a fost acela ca am primit solicitari vis-a-vis de redactarea unei petitii catre autoritati. Cumva, comunitatea incepe sa doreasca sa iasa din comoditatea unui share sa al unui like pe Facebook.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    In anul 2017 am implicat Apa Nova si PMB

| Website proiect
    https://www.facebook.com/pg/HaicuBicla/posts/?ref=page_internal





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes