close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc



| Organizator:
    Asociatia Apulum Forum
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Mitul superioritatii Romaniei comuniste insista sa revina in discursul public. Auzim periodic cate o persoana nostalgica spunand ca era mai bine „inainte”, fraze precum „toata lumea avea o casa”, „toată lumea avea serviciu” si alte mituri care nu rezista la o privire mai profunda. Promovarea acestor discursuri este periculoasa pentru ca deformeaza imaginea despre o perioada dura a istoriei Romaniei si afecteaza perceptia tinerilor despre democratie.

Nostalgia dupa aceasta perioada se mentine si in sondaje la un nivel ingrijorator de ridicat, asa ca am identificat ca cea mai eficienta solutie de a face o diferenta ar fi sa discutam direct cu tinerii care nu au trait in perioada comunista, iar singurele lor informatii vin din discutiile cu membri ai familiei sau la scoala.


| Scopul proiectului
    Pentru a soluționa problema lipsei de informatii, sau a procesarii unor informatii eronate de catre tineri pe subiectul comunismului, am conceput un mod diferit de a ajunge la ei. Un ghid de buzunar, care sa fie usor de folosit, de rasfoit, atractiv ca imagine si cu informatii succinte.
Ghidul are si un dublu rol, acela de a le prezenta 10 artisti romani contemporani si modul in care ei vad anumite aspecte din perioada comunista. Astfel, am imbinat arta, istoria și am adaugat o nota semnificativa de educatie civica in acest proiect, el fiind si o lectie subtila despre importanta democratiei.


Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc Partidul te vrea tuns - Ghidul ilustrat al comunismului romanesc

| Aria geografica
    Alba, Cluj, Timisoara, Bistrita-Nasaud, Maramures, Sibiu, Bucuresti, Teleorman, Dolj, Arges

| Rezumat
    Credem ca una dintre cele mai bune lectii de civism e istoria, asa că am inceput in 2017 acest demers de educare prin istorie incomodă a tinerilor in cadrul primei editii a unui eveniment de 4 zile intitulat „Partidul te vrea tuns”. „Ghidul ilustrat al comunismului romanesc” este o continuare fireasca a acestuia, pentru că am inteles ca trebuie gasita o abordare diferita a acestor 50 de ani de dictatura pentru a face ca mesajul sa ajunga la tineri. Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Razvan Cornici, George Rosu, Andreea Ilisai, Dragos Botcau, Arina Stoenescu si Bogdan Topirceanu ne-au ajutat la acest proiect, totul fiind realizat prin munca voluntara.

Prin fonduri stranse din donatii am ajuns anul trecut cu Ghidul in 11 orase din 9 judete, in 2500 de exemplare, insotite de 3 expozitii si discutii in fiecare localitate unde am ajuns. Lansat in martie anul trecut la sediul Funky Citizens, am parcurs cu Ghidul peste 4000 de km pana acum si am participat cu expozitii si lansari la doua festivale de film, TIFF si Ceau Cinema. Am mers in licee si am avut discutii cu elevii despre dictatura si democratie si despre lectiile invatate din deceniile comuniste.
Proiectul este un succes in randul elevilor, captivandu-i prin forma prietenoasa, desenele artistilor si modalitate succinta de a le prezenta o etapa prea putin discutata la scoala. Elevii au putine informatii despre perioada comunista si majoritatea sunt auzite in jurul lor, in familie, fiind subiective. Ei reactioneaza foarte bine atunci cand sunt inclusi intr-o discutie libera despre aceste decenii si in urma feedback-ului strans la evenimente, ghidul si discutiile reusesc sa le starneasca curiozitatea de a afla mai multe informatii si afla cum sa mentina obiectivitatea in analizarea acestei perioade.


| Date beneficiari
    Tineri (14-24): 3000

| Date beneficiari
    Familii, adulti: 6000

| Activitati
    1. Elaborarea ghidului - contactarea artistilor, consultarea profesorilor de istorie, verificarea datelor cu specialisti.
2. Lansarea Ghidului-la Colivie, sediul Funky Citizens am organizat un eveniment care a cuprins si o discutie despre ecourile comunismului in ziua de azi, alaturi de Attila Biro si experti de la IICCMER. Am tiparit un numar mai mic de exemplare pentru lansare.
3. Crowdfunding-lansarea unei campanii online de strangere de fonduri pentru a duce Ghidul in cat mai multe licee din tara.
4. Lansarea Ghidului in cadrul TIFF-la invitatia organizatorilor, am pregatit o expozitie pe tema comunismului timp de 10 zile, am organizat o discutie pe aceasta tema si am dus mai multe exemplare din Ghid tiparite cu ajutorul echipei TIFF.
5. Lansare la Partidul te vrea tuns-a doua editie a seriei de evenimente din Alba Iulia organizate pentru elevi timp de 3 zile, pe tema comunismului.
6. Din fondurile stranse in campania de crowdfunding, am dus ghidul in Timisoara, Sighetu Marmației, unde am avut lansarea in colaborare cu Memorialul Victimelor Comunismului, Rosiorii de Vede, Bistrita, Zlatna, Craiova si Curtea de Arges.
7. Prezentarea ghidului si a concluzilor de pana acum in cadrul conferintei Courage pentru a transmite specialistilor modalitati prin care pot capta atentia tinerilor si de a le transmite mesaje importante din domeniul istoriei.


| Rezultatele proiectului
    Ghidul a fost pe langa o unealta extrem de utila ca supliment educativ, un punct de pornire intr-o discutie importanta, despre cat de fragila e o democratie si cat de aproape a fost ultima dictatura din Romania.
Am avut astfel prilejul de a discuta direct, fata in fata, cu cateva mii de elevi despre subiecte pe care altfel nu le poti deschide fara a-i plictisi: comunism, totalitarism, democratie, drepturi, atitudine. Am auzit ce cred ei si cum isi formeaza opiniile. Cele mai multe precar, superficial si subiectiv preluate din familie sau anturaj.
I-am determinat sa isi puna semne de intrebare, sa caute, sa nu accepte de-a gata mesaje din jur si sa fie mai critici si mai implicati. Le-am raspuns la intrebari care altfel nu ar prea fi aparut, despre importanta votului, schimbarile economice din Romania, de ce e importanta libertatea de exprimare si cum pot lupta pentru drepturile lor.
Am adus in fata lor, unde s-a putut, victime ale sistemului comunist, fosti detinuti politici care au relatat experientele lor direct, cu un impact foarte mare asupra elevilor. Am deschis un subiect evitat, am generat interes pentru o perioada prafuita si complicata si am pornit un val de dezbateri mai departe, in familii, clase, anturaj.


| Bugetul
    13084,00

| Parteneri
    -

| Website proiect
    https://forumapulum.ro/istorie-incomoda/ghidul-comunismului





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes