close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Protectie pentru copiii afectati de migratia economica a parintilor



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Pentru a raspunde nevoilor complexe ale acestor copii vulnerabili, Salvati Copiii a dezvoltat servicii de interventie directa si de consiliere telefonica si a determinat reglementarea adecvata a protectiei lor. Punctele de pornire ale proiectului actual au fost: la nivel national, exista foarte putine servicii adaptate pentru nevoile acestora, astfel ca este o nevoie acuta de servicii de suport; noile prevederi legislative sunt insuficient cunoscute atat de parinti/apartinatori, cat si de personalul din asistenta sociala si sunt aplicate defectuos; exista o aplicare neunitara la nivelul judecatoriilor; este nevoie de o completare a acestora. Evaluarea nevoilor beneficiarilor a fost realizată prin: evaluari ale nivelului de informare, evaluari initiale si re-evaluari sociale, educationale si psihologice pt beneficiarii centrelor de zi.

| Scopul proiectului
    Scop-diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor ramasi acasa. Obiective: imbunatatirea statusului psiho-social si asigurarea protectiei copiilor prin servicii de consiliere telefonica si online, la nivel national, si servicii de interventie directa (psihologica,educationala,sociala), in 17 centre de zi; cresterea constientizarii parintilor, specialistilor cu privire la obligatiile legale ale parintilor (la plecarea ambilor parinti/parintelui unic); implementarea unitara a noilor prevederi; completarea/imbunatatirea sectiunii legislative.

Protectie pentru copiii afectati de migratia economica a parintilor Protectie pentru copiii afectati de migratia economica a parintilor Protectie pentru copiii afectati de migratia economica a parintilor

| Aria geografica
    Servicii de interventie directa - Pitesti/Arges, Brasov/Brasov, Bucuresti, Resita/Caras-Severin, Mangalia/Constanta, Targoviste/Dambovita (2 centre), Craiova/Dolj, Petrila, Lupeni/Hunedoara, Iasi/Iasi, Sighisoara, Targu Mures/Mures, Piatra Neamt/Neamt, Suceava/Suceava, Timisoara/Timis,Negresti/Vaslui si comunitati rurale si urbane mici din judetele mentionate. Campanie de informare, serviciu de consiliere telefonica si online – acoperire nationala

| Rezumat
    Pentru un trai mai bun, milioane de romani au fost nevoiti sa caute un loc de munca in strainatate, lasandu-si copiii in tara. Datele oficiale ale ANPDCA indica apr. 95.000 de copii cu parintii plecati in strainatate, din care apr. 1/3 copii cu ambii/parintele unic sustinator plecat, dar conform studiilor si datelor MEN, cifrele sunt mai mari, 350.000 copii - UNICEF si aproape 160.000 – ISJ-uri(doar in sistemul educational).
Copiii ramasi acasa au dificultati emotionale, sociale si educationale. Totodata, lipsa reprezentantului legal determina limitarea accesului lor la servicii de sanatate, educatie si beneficii sociale. In 2013, in urma eforturilor SCR, ANPDCA a introdus in Legea Copilului o sectiune pentru protectia acestor copii. Ulterior, am initiat demersuri de promovare a obligatiilor legale nou introduse (campanii, creare Help-Line), de analiza a modului in care sunt aplicate si facilitare a aplicarii; totodata, din 2010, am oferit servicii de sprijin copiilor in 17 centre de zi. Proiectul actual urmareste reducerea impactului negativ al migratiei parintilor asupra copiilor ramasi acasa, prin acordarea de servicii de suport copiilor si reprezentantilor lor, cat si prin activitati destinate cresterii constientizarii parintilor si specialistilor cu privire la obligatiile legale ale parintilor și imbunatatirii prevederilor legale. In 2017-2018 – 1.616 copii si 1.108 adulti au beneficiat de suport, peste 3.500 apeluri/mesaje au fost primite si efectuate/transmise prin Help-Line; peste 31.000 de persoane (410 localitati) au fost informate prin caravane; 703 specialisti au participat la dezbateri; a fost realizat un ghid, a fost organizata o masă rotundă internationala,iar propunerile SCR au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec.2018.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare. In 2017-2018, beneficiarii directi au fost: Copii de varsta scolara cu parinti plecati la munca in strainatate -1.616 / Persoane in grija carora au ramas copiii (unul dintre parinti, bunici, alte rude) in grija carora au ramas copiii – 1.108 / Parinti plecati la munca in strainatate –240 / Parinti si alti membri ai comunitatilor in care s-au organizat caravane – peste 31.000 / Specialisti care au participat la dezbateri si conferinte - din domeniul asistentei sociale, educatiei, justitiei (din judecatorii)- 703 / Profesionisti care lucreaza in program si care au fost formati in scopul derularii activitatilor - 53.

| Date beneficiari
    Elevii scolilor in care se deruleaza activitatile directe, colegii copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate – 14.000 / Parintii elevilor din aceste scoli – 4.000 / Voluntarii implicati in program – 280 / Reprezentanti ai 41 DGASPC-uri și ISJ-uri, ai SPAS-urilor si scolilor din tara / Publicul larg.

| Activitati
    Activitatile principale se inscriu in cadrul urmatoarelor componente: 1/ servicii de suport pentru copii (suport educational, psihologic, social, activitati de socializare) si persoanele in grija carora au ramas/parinti (suport psihologic si juridic), in 17 centre de zi. 2/ servicii de consiliere (juridica si psiho-sociala) telefonica si online pentru parinti plecati/care intentioneaza sa plece, persoane in grija carora au ramas copiii, copii, specialisti etc., prin Help-Line (0800.070.040; www.copiisinguriacasa.ro), serviciu gratuit, unic la nivel national. 3/campanie de informare si constientizare cu privire la obligatia delegarii temporare autoritatii parintesti si efectele plecarii parintilor asupra copiilor: media (difuzare spoturi TV si radio, articole media),online, caravane de informare (preponderent in rural), distribuire materiale informare catre toate DGASPC-urile si ISJ-urile, acestea urmand sa trimita la SPAS-uri si scoli; 4/intarirea capacitatii institutiilor de a aplica legislatia - avand in vedere nevoile constatate, au fost organizate 7 dezbateri regionale si o conferinta nationala cu specialisti din asistenta sociala, educatie si justitie, a fost elaborat si diseminat un ghid de bune practici; 5/completarea legislației. Propunerile SCR de imbunatatire a prevederilor legale au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec. 2018. SCR a fost partener cu Adm. Prezidentiala in organizarea unei mese rotunde cu participare internationala.

| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate:1/servicii de interventie directa - 1.616 copii si 1.108 persoane in grija carora au ramas copiii/parinti au beneficiat de servicii psihologice, sociale si educationale. 75% dintre copii si-au imbunatatit rezultatele scolare, 84% abilitati emotionale si sociale, in urma participarii la activitati; 2/ servicii de consiliere (juridica si psiho-sociala) telefonica si online, prin singurul serviciu de acest tip la nivel national (0800.070.040, apelabil gratuit in Romania din orice retea de telefonie si www.copiisinguriacasa.ro) - peste 3.550 apeluri/mesaje au fost primite si efectuate/transmise, 46.690 de vizitatori unici pe site; 3/campanie de informare si constientizare: campanie media (TV si radio), 31.000 de persoane din 410 localitati au fost informate prin caravane, au fost afisate materiale de informare la institutii relevante din Romania (in principal, materialele au fost distribuite catre toate DGASPC-urile si ISJ-urile, acestea urmand sa le trimita SPAS-urilor si scolilor din judete); 4/ intarirea capacitatii institutiilor de a aplica legislatia – peste 703 de specialisti si-au imbunatatit metode de interventie si au beneficiat de schimb de bune practici (7 dezbateri regionale si o conferinta nationala), a fost elaborat si diseminat un ghid de bune practici (apreciat ca foarte util), propunerile SCR de imbunatatire a prevederilor legale au fost incluse de ANPDCA in proiectul de lege lansat in dezbatere in dec. 2018. Prin desemnarea de reprezentanti legali la plecarea parintilor, copiii isi pot accesa neingradit toate drepturile.

| Bugetul
    2335746

| Parteneri
    Administratia Prezidentiala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Ministerul Educatiei Nationale (MEN), Ministerul Afacerilor Externe, Politia de Frontiera, Inspectorate Scolare Judetene si de sector (ISJ), DGASPC-uri judetene si de sector (DGASPC), Servicii Publice de Asistenta Sociala, de la nivelul primariilor (SPAS), scoli din localitatile in care se desfasoara proiectul, THE VELUX FOUNDATIONS, RCS&RDS, Metropolitan Life

| Website proiect
    www.copiisinguriacasa.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes