close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteWest Summer University| Organizator:
    Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Ideea de pornire a fost problema constanta la nivelul Universitatii de Vest din Timisoara in ceea ce priveste numarul mic de absolventi care se inscriu la ciclul de invatamant superior. Elevii nu sunt informati si consiliati corespunzator cu privire la posibilitatile educationale de care pot beneficia dupa absolvirea liceului. Efectele determina o scadere drastica a numarului de studenti si o rata crescuta a abandonului universitar.WSU a aparut astfel ca urmare a unei nevoi actuale a elevilor absolventi de liceu, si anume nevoia de informare si posibilitatilor acestora de continuare a studiilor. Solutia propusa de OSUT pentru rezolvarea acestei probleme este de a oferi elevilor experienta vietii de student in cadrul fiecarei facultati din UVT.

| Scopul proiectului
    Proiectul are ca scop principal promovarea invatamantului superior in vederea prevenirii abandonului scolar, in randul a peste 300 de elevi de liceu, absolventi ai clasei a XI-a, din Romania si Republica Moldova. Obiectivele proiectului sunt: cresterea gradului de constientizare asupra importantei urmarii unei institutii de invatamant superior in randul participantilor, pe o perioada de 2 saptamani; prezentarea mediului universitar in randul absolventilor clasei a XI-a; simularea vietii de student; promovarea Timisoarei in mediile sociale si culturale din care provin participantii.

West Summer University West Summer University West Summer University

| Aria geografica
    West Summer University este un proiect care se desfasoara in Timisoara, judetul Timis

| Rezumat
    West Summer University a aparut ca urmare a nevoii de informare asupra programelor de studii din invatamantul superior, implicit asupra posibilitatilor acestora de continuare a studiilor. Solutia propusa de OSUT consta in experimentarea la maximum in cele mai placute moduri a vietii studentesti in cadrul fiecarei facultati a Universitatii de Vest din Timisoara.
Proiectul are ca scop principal promovarea invatamantului superior in vederea prevenirii abandonului scolar, in randul elevilor de liceu, absolventi ai clasei a XI-a, din Romania si Republica Moldova.
Obiectivele proiectului sunt cresterea gradului de constientizare asupra importantei urmarii unei institutii de invatamant superior, prezentarea mediului universitar, simularea vietii de student, pe o perioada de doua saptamani, promovarea Timisoarei in mediile sociale si culturale din care provin participantii, promovarea activitatilor extracurriculare si de educatie non-formala in randul a peste 300 de elevi, absolventi ai clasei a XI-a din Romania si Republica Moldova.
Activitatea principala este simularea procesului de predare, invatare si evaluare in Universitatea de Vest din Timisoara,pentru participantii la proiect. Simularea a fost realizata prin participarea elevilor la o serie de cursuri, seminarii si laboratoare specifice anului I de studiu; activitatea s-a finalizat cu o evaluare de tip examen scris, avand rolul de a le oferi elevilor o imagine clara cu privire la diferentele dintre liceu si facultate. . S-au organizat o serie de trainiguri pe diferite teme, un concurs de tip Treasure Hunt si mai multe seri sociale.
Prin desfasurarea proiectului s-au atins obiectivele.


| Date beneficiari
    peste 300 de tineri liceeni cu varsta cuprinsa intre 17-18 ani, elevi ai diferitelor licee din Romania si Republica Moldova

| Date beneficiari
    • 25.000 de elevi care au aflat de oportunitatile oferite de Universitatea de Vest din Timisoara; • mediul universitar din Timisoara care beneficiaza de un numar mai mare de studenti motivati si interesati; • studentii voluntari ce fac parte din echipa proiectului (prin experienta pe care au acumulat-o); • Universitatea de Vest din Timisoara, care a beneficiat de publicitate in cadrul liceelor unde OSUT a promovat proiectul.

| Activitati
    Inscrierea participantilor s-a realizat prin completarea unui formular disponibil pe site-ul proiectului. Selectarea participantilor s-a realizat de catre organizatori, pe baza formularelor completate de liceeni. Pregatirea proiectului a cuprins: pregatirea materialelor de promovare, a deschiderii proiectului, a materialelor participantilor (badge, mapa, tricou) si cazarea participantilor. Deschiderea oficiala a proiectului a avut loc la UVT, unde s-a realizat prezentarea proiectului, a Universitatii de Vest din Timisoara si a partenerilor.„Simularea universitara” este activitatea care s-a desfasurat pe o perioada de 5 zile si a fost realizata prin urmatoarele: participarea la activitati didactice (curs, seminar, laborator) introductive sustinute de cadrele didactice ale facultatilor; evaluarea cunostintelor acumulate prin sustinerea unui examen la finalizarea cursurilor.
Ateliere si traininguri pe diverse teme de interes pentru elevi: realizarea unor ore de consiliere in cariera; ateliere de dezvoltare personala si profesionala de: lucru in echipa, luarea decizilor, comunicare, negociere, public speaking, managementul timpului. S-a realizat un concurs de tip Treasure Hunt in Timisoara. Concursul a pus accent pe o mai buna cunoastere a orasului, participantii avand ca puncte cheie diferite monumente sau cladiri importante din Timisoara. Incheierea activitatilor si sesiunea de feedback s-a realizat la sfarsitul sederii participantilor in Timisoara.


| Rezultatele proiectului
    Prin desfasurarea proiectului s-au obtinut urmatoarele rezultate: informarea unui numar de aproximativ 25.000 de elevi din Romania si Republica Moldova cu privire la programa facultatilor din cadrul UVT prin intermediul site-lui si al brosurilor impartite in cadrul vizitelor facute in diferite licee din tara, informarea unui numar de peste 300 de elevi asupra facultatilor din cadrul UVT prin prezentarile si activitatile la care au participat în cele 2 saptamani ale proiectului, prevenirea abandonului scolar care are la bază alegerea gresita a facultatii, cresterea numarului de elevi care vor deveni studenti in viitor ai UVT. Pe langa programul de educatie formala oferit, proiectul a urmarit crearea unui cadru de educatie nonformala prin intermediul activitatilor propuse: activitati de socializare si consiliere in cariera. Prin acest proiect, elevii de clasa a XI-a au putut sa experimenteze viata de student in cadrul facultatii pe care doresc sa o urmeze, avand oportunitatea sa participe la cursurile mai multor facultati din universitate, pentru ca in final sa faca o alegere constienta si sigura.
Pentru a demonstra succesul proiectului, elevii care au participat in primul an la WSU, sunt astazi studenti ai UVT, dar si membri OSUT. Asadar, prin intermediul WSU, elevii au avut un contact stabilit cu mediul universitar fiind depasite astfel barierele legate de necunoscut si incertitudine.


| Bugetul
    155,000

| Parteneri
    Primaria Municipiului Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Societatea de Transport Public Timisoara

| Website proiect
    http://wsu.ro/#despre-wsu

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL