close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Construieste o casa, daruieste o acasa!



| Organizator:
    Hope and Homes for Children Romania
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Inca din anii ‘40, studiile au aratat ca acei copii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la unort situatii de abuz. HHC a inclus in programul de inchidere a orfelinatelor centrele de plasament Robin Hood din Bucuresti, Sectorul 4, ultima institutie de tip vechi din sector, in 2017 si Elena Doamna din Piatra Neamt, in 2015. Evaluarea individuala a fiecarui copil din aceste institutii a aratat ca este necesara constructia a sase case de tip familial (servicii de tip rezidential), dintre care doua sunt sustinute financiar de Holcim Romania.

| Scopul proiectului
    Scopul este sustinerea programului de inchidere a orfelinatelor desfasurat de Hoppe and Homes for Children prin construirea de case de tip familial pentru 24 de copii din Centrele de Plasament Robin Hood din Bucuresti, Sectorul 4, si Elena Doamna din Piatra Neamt. Intr-o astfel de casa traiesc 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, necesare dup ace vor parasi sistemul de protectie a copilului.

Construieste o casa, daruieste o acasa! Construieste o casa, daruieste o acasa! Construieste o casa, daruieste o acasa!

| Aria geografica
    Bucuresti / Sector 4, Roznov / Neamt

| Rezumat
    Traumele si consecintele devastatoare ale institutionalizarii copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz si de violenta. Copiii care cresc in institutii manifesta intarzieri in dezvoltarea fizica, emotionala, sociala si cognitiva. Tinerii care parasesc institutiile au probleme in a deveni independenti si sunt expusi la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Singura alternativa este inchiderea orfelinatelor si gasirea celor mai potrivite solutii pentru copiii din ele. HHC isi propune inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania pana in 2026 si inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate. In 2018, circa 6.500 de copii se mai aflau in medii institutionale, nepotrivite pentru dezvoltarea lor. Copiii care au nevoie de ingrijire specializata si pentru care reintegrarea in familie si asistenta maternala nu sunt posibile, sunt plasati in case de tip familial, in care traiesc cel mult 10-12 copii. Aici, se bucura de un mediu apropiat de cel familial, primesc gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent.
Deoarece unul dintre pilonii planului de dezvoltare sustenabila al Holcim este sustinerea comunitatilor in care isi desfasoara activitatea, compania s-a implicat in programul de inchidere a centrelor de plasament incepand cu 2017. Prima editie a campaniei Holcim „Construieste o casa, daruieste o acasa!” in beneficiul HHC, din 2017, s-a concretizat in strangerea de fonduri pentru constructia, in 2018, a doua case de tip familial care gazduiesc 24 de copii dupa inchiderea centrelor de plasament


| Date beneficiari
     24 de copii vor fi mutati in 2 case de tip familial Membrii ai personalului (educatori, psihologi, ingrijitori, manager de casa) vor beneficia de sesiuni de pregatire din partea HHC inainte de a muta copii in casele de tip familial si a-si incepe si ei activitatea. Pe parcursul a 20 de ani de utilizare a casei de tip familial (perioada rezonabila / normala de funcționare pentru toate casele de tip familial dezvoltate de HHC), estimam numarul de beneficiari directi la aproximativ 40 de copii și tineri.

| Date beneficiari
    Alti copii din sistemul de protectie cu care copiii si membrii de personal vin in contact, precum si familiile extinse ale acestor copii și tineri care se muta in casa de tip familial.

| Activitati
    Procesul de inchidere a centrelor de plasament Robin Hood si Elena Doamna de catre HHC in parteneriat cu DGASPC Sector 4 si DGASPC Neamt, demarat in 2017, respectiv 2015, a inceput cu evaluarea sociala a copiilor si tinerilor pentru a stabili daca exista posibilitatea de reintegrare familiala, cu sprijin din partea autoritatilor locale, ceea ce a permis stabilirea necesarului de case de tip familial. A continuat cu evaluarea psihopedagogica pentru a stabili grupurile de copii si tineri (in functie de varsta, afinitati, prietenii, nevoi speciale) care vor locui impreuna, activitati de pregatire pentru mutare (activitati de coeziune a grupului, de crestere a increderii si a abilitatilor sociale si de comunicare, vizite la noua casa), dar si de pregatire a personalului care urma sa se ocupe de casa de tip familial in vederea acomodarii, sesiuni de management de cazuistica, solutionarea unor situatii de abuz si neglijare si atragere de voluntari pentru activitati educative si de socializare. Cu sprijinul financiar al Holcim a fost inceputa constructia a doua case de tip familial, una in Bucuresti si una in Roznov, in 2018 in care vor fi mutati 24 de copii. Pentru ceilalti copii din cele doua institutii, 48 de copii, in total, vor fi construite alte patru case de tip familial. Lucrarile de constructie au decurs normal in 2018, iar copiii vor fi mutati in noua lor casa in vacanta de primavara 2019.

| Rezultatele proiectului
    In procesul de inchidere a institutiilor de tip vechi (orfelinate), prin serviciile dezvoltate de HHC, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala (in care raportul ingrijitor-copil este de aproximativ 10-1), la sisteme bazate pe conceptul familial (case sau apartamente de tip familial in care raport este de 3 copii la 1 ingrijitor), care le permit o viata apropiata de normalitate. Intr-o casa de tip familial traiesc maximum 10-12 copii, care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, HHC doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Sector 4 si DGASPC Neamt, care are in grija copiii, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal, pentru a se preintampina proactiv eventualele probleme.



| Bugetul
    1350000

| Parteneri
    Hope and Homes for Children si Holcim Romania

| Website proiect
    https://www.hopeandhomes.ro/noutati/constructiecasa-tip-familial-cavalerii





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes