close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



HerculaneProject



| Organizator:
    Asociatia LOCUS
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Proiectul a inceput spontan, in vara anului 2017,dupa o vizita in Baile Herculane. La vremea respectiva eram un grup de studenti arhitecti, fascinati de frumusetea Bailor, dar frapati atat de stadiul in care acestea se aflau, cat si de indiferenta Statului cu privire la situatia statiunii in ansamblu. Atunci am decis ca trebuie sa facem noi ceva si am inceput proiectul. Nu aveam experienta deloc, insa am avut multă vointa si curaj.

Primul pas pe care l-am facut a fost sa identificam o serie de pasi si obiective, impreuna cu administratia locala. Mai apoi, ne-am concentrat atentia pe nevoile comunitatii locale si turistice, iar in baza acestora ne-am planificat urmatoarele proiecte atat culturale, educative, cat si de promovare.Nevoia principala a comunitattii este ca Baile sa redevina la gloria de altadata.


| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului este salvarea și reactivarea monumentului istoric Baia Neptun, cat și reactivarea centrului istoric prin crearea unui concept integrat de regenerare urbana.

Obiective specifice:
-Salvarea Bailor Neptun
-Includerea Ansamblului Arhitectural in patrimoniul UNESCO
-Dezvoltarea de proiecte educative și cresterea nivelului de pregatire a viitorilor profesionisti
-Implicarea comunitatii locale
-Dezvoltarea de noi audiente
-Promovarea importantei valorificarii patrimoniului cultural intr-un mod sustenabil si creativ
-Sustinerea conceptului de guvernanta participativa


HerculaneProject HerculaneProject HerculaneProject

| Aria geografica
    Baile Herculane

| Rezumat
    Baile Herculane este una din cele mai vechi statiuni balneare din Europa, cu un potențial imens de reactivare urbana si turistica, beneficiind de trei elemente propice unei dezvoltari sustenabile si durabile: patrimoniul natural, patrimoniul cultural și resursele balneare. Statiunea poate fi privita ca un loc idilic, dominat de urmele istoriei care au consacrat-o și care se prezintă ca un muzeu in aer liber datorita bogatului patrimoniu arhitectural. Acesta este un pilon important al identitatii sitului,iar Baile Neptun este exponentul acestuia. Din pacate, Herculane este astazi exponentul patrimoniului balnear in decadere. Avand in vedere stadiul actual al statiunii, ne-am propus crearea unui proiect pentru Herculane.
HerculaneProject are ca scop reactivarea arhitecturala,sociala și culturala a centrului istoric, prin unelte multidisciplinare. Platforma are o abordare holistica,deoarece recunoaște moștenirea culturala ca un pilon de dezvoltare durabila, iar strategia de implementare are pasi integrati,cu conexiuni transversale intre diverse discipline.
HerculaneProject este divizat in doua componente principale:
1.Reactivarea Bailor Neptun,printr-un proiect amplu de restaurare
2.Reactivarea sociala si culturala,prin proiecte educative,culturale,sociale,precum școala de vara Baia de Arhitectura,tururile culturale HerCultura,campania #IGotMarked,Santierul Cultural Baile Herculane

Proiectul include doua tipuri de abordari-top-down:implicarea specialistilor și bottom-up:implicarea voluntarilor si a comunitatii locale. Pana astazi am reușit cu ajutorul societatii civile sa strangem peste 60.000 euro, sa incepem punerea in siguranta a Bailor Neptun, sa finalizam cu succes doua ediții ale școlii de vara, cat și sa dezvoltam cu succes o serie de proiecte culturale de impact.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi:comunitatea locala din Baile Herculane(5000 de persoane), Primaria Baile Herculane - proprietar al Bailor Neptun si beneficiar, proprietarii de monumente istorice din Baile Herculane, participantii in proiectele platformei(peste 1000)

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt comunitatea tranzitorie(turistii) - 100.000/an, comunitatile locale din alte statiuni balneo-climaterice din Romania; persoanele interesate de arhitectura, urbanism, peisagistica, istorie, arta, turism si dezvoltare comunitara din Romania, independent de profesia lor; specialisti din domeniile arhitecturii, urbanismului, peisagisticii, istoriei, istoriei de arta, restaurarii, economiei, turismului, dezvoltarii comunitare; policy-makers; persoanele pasionate de Baile Herculane, persoanele pasionate de patrimoniu, creatori de conainut, fotografi, comunitatea de pe retele de socializare ale proiectului: 25.000 de persoane, deconcentrate ale Ministerului Culturii sau alte organizatii profesionale.

| Activitati
    Strategia noastra are cateva principii ca baza: mostenirea culturala, ca resursa pentru dezvoltare durabila; cooperarea multidisciplinara/cu mai multe parți interesate; abordare integrata; management si guvernare participativa; mostenirea culturala ca instrument pentru procesele de educatție si formare profesionala. Accentul este local, dar cu efecte nationale, deoarece situl este renumit nu numai in Romania, ci si in Europa.
Activitatile din cadrul platformei sunt in stransa legatura cu obiectivele principale ale acesteia și constau in activitati de management si de pregatire a strategiei anuale și a proiectelor propuse spre implementare, cat și activitati de comunicare și promovare.
Activitatile principale din cadrul reactivarii Bailor Neptun sunt de cercetare și documentare istorica, urbanistica, arhitecturala, pregatire documentatii, dezvoltare solutii tehnice, avizare, pregatire campanii de promovare si strangere de fonduri, contactare parteneri, sponsori si colaboratori. Odata cu inceperea santierului, am intreprins si activitati de urmarire de santier si raportare.
Implementarea proiectului se face exclusiv prin intermediul voluntarilor, care in cadrul intalnirilor de proiect isi asuma responsabilitati, vin cu idei și genereaza continut. Totodata, implementarea proiectului este sustinuta si de specialisti, care au rol consultativ.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul are urmatoarele rezultate
Proiecte
-Baia Neptun:releveu cladire, dezvoltarea detaliilor tehnice/economice, autorizarea proiectului
-Santier de punere in siguranta Baia Neptun
-Doua evenimente culturale dezvoltate în cadrul proiectului
-Două editii ale scolii de vara au fost implementate cu succes
-Patru evenimente culturale co-organizate în Herculane
-Doua campanii media si de strangere de fonduri
Sponsori, Parteneri, Fundraising
-Trei proiecte aprobate pentru finanțare de la Ordinul Arhitecților Romania și Fundația Prințului
-Am atras 3 sponsori principali și 8 parteneri oficiali
-Am strans 60.000€ pentru salvarea Bailor Neptun
Echipa, prietenii și colaboratorii
-24 de membri in ONG
-Peste 40 de voluntari
-Peste 25 de specialisti implicați
-Peste 50 de prieteni ai proiectului,care ne sfatuiesc și ne conectează cu diferiți actori
-Peste 2500 de donatori
Intervenții de peisaj / patrimoniu
-Studii complete privind degradarile,studii de arhiva a monumentului
-Doua pavilioane
-12 zone de interventie in Baia Neptun
Mass-media
-22.625 de urmaritori pe Facebook/3.388 pe Instagram
-Peste 200 de aparitii media în mass-media nationale și internationale
-3 prezentari in Viena si Italia
In 2018,in urma presiunilor generate de echipa HerculaneProject, Ministerul Culturii a declarat ca ia in calcul schimbarea legislatiei in domeniu, pornind de la cazul Herculane, pentru a permite interventiile pe monumente aflate in blocaje juridice. Totodata, in anul 2018, Guvernul a alocat fonduri pentru dezvoltarea statiunilor balneare, decizie la care a contribuit și activitatea proiectulu


| Bugetul
    399,178

| Parteneri
    Parteneri:Primaria Baile Herculane, Consiliul Local Baile Herculane, Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin, Institutul National al Patrimoniului, Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Timis, Casa Auto Timisoara Sponsori: Dedeman, Rothoblaas Romania, ISHO, Ovidiu Șandor, Color Metal Srl Colaboratori: Reff si Asociatii, BlackLight, Melny Topo Srl, PetroVaselo, Prospero Delicii, SC Rustic Construct SRL, The Light Design, Asociatia Tinerilor din Herculane, Asociatia Culturala pentru Interventie Artistica, Idei La Gram, Fives International, Bacolux, Pensiunea Magic, Parcul National Domogled- Valea Cernei, Paths Rout, MKBT, AtelierPrint Timisoara

| Website proiect
    https://www.facebook.com/herculaneproject





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes