close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



VotDiaspora.ro



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    O parte semnificativă a populației României locuiește în afara țării încă din anii 90. Numărul românilor diasporeni a crescut semnificativ de când România a intrat în Uniunea Europeană. Mulți dintre cetățenii români din străinătate au păstrat legăturile culturale cu țara, fiind cetățeni activi din punct de vedere civic și politic. În ciuda acestei creșteri semnificative a populației din străinătate până la ultimele alegeri secțiile de vot din Diaspora erau alocate după o serie de liste a populației cu reședința în străinătate din anii 90. Drept urmare atât în 2014 cât și în primăvara lui 2019 au existat nereguli semnificative și numere mari de cetățeni români ce nu și-au putut exercita dreptul de vot.

| Scopul proiectului
    Obiectivul principal VotDiaspora.ro.ro e de a oferi cetățenilor români din străinătate o platformă cu date la zi despre locația secțiilor de vot, pentru a îi ajuta să aleagă secțiile cele mai apropiate, precum și informații esentiale privind procedura de vot. Printre obiectivele secundare ale proiectului se numără:
#Popularizarea votului în diaspora
#Simplificarea orientării către cele mai apropiate secții de vot
#Facilitarea sesizării neregulilor observate
#Promovarea metodelor de vot alternativ


VotDiaspora.ro VotDiaspora.ro VotDiaspora.ro

| Aria geografica
    International

| Rezumat
    VotDiaspora.ro.ro este unul din proiectele centrale ale Code for Romania și unul dintre primele proiecte dezvoltate pro bono în regim de voluntariat de comunitatea Code for Romania. Pornind de la o nevoie stringentă a Diasporei românești, anume necesitatea de a cunoaște procedurile de vot în străinătate, proiectul a digitalizat și transformat un manual anevoios al alegătorului într-un site intuitiv. Din 2016, VotDiaspora.ro.ro a fost folosit la fiecare rundă de alegeri sau referendum și a evoluat într-o platformă complexă care permite votanților din diaspora să identifice cea mai apropiată secție de votare, să își planifice ruta precum și să obțină informații despre modalitățile de vot posibile.

Importanța VotDiaspora.ro.ro e cu atât mai mare cu cât, în ultimii ani, am putut asista la o serie de probleme electorale grave ce au avut loc în țările în care locuiesc sau lucrează foarte mulți români. Iregularitățile electorale din 2014 și 2019 au dus la proteste, anchete și la o modificare totală a infrastructurii electorale pentru cetățenii din afara țării. VotDiaspora.ro.ro s-a născut în 2016 din dorința de a minimiza pe cât posibil problemele de la alegerile din 2014. Astăzi este un site ce oferă o serie de informații fundamentale pentru cetățeni și una din aplicațiile de bază din ecosistemul Electoral al Code for Romania.

La alegerile prezidențiale din 2019 site-ul VotDiaspora.ro.ro a avut peste 400.000 accesări din care 300.000 vizitatori unici, iar mare parte dintre vizitatori au folosit site-ul pentru a planifica ruta până la cea mai apropiată secție de vot. Site-ul a a avut peste 450 mențiuni în mass-media online.

În anul 2020 România va trece atât prin alegeri locale cât și prin alegeri parlamentare, la cele din urmă Diaspora fiind din nou așteptată la vot.


| Date beneficiari
    Beneficiarii direcți sunt votanții români din diaspora estimați la cca 4-5mil ce au prin VotDiaspora.ro.ro o sursă sigură de informare cu privire la procedurile de vot, secțiile din apropiere și metodele de vot alternativ. Este estimat un număr total de peste 3mil de români în diaspora.

| Date beneficiari
    Cetățenii români ce votează și sistemul democratic din România care beneficiază de participarea unor categorii de votanți implicați civic dar care adesea întâmpină dificultăți în exercitarea dreptului la vot.

| Activitati
    Născut din dorința de a oferi cetățenilor o metodă de a evita probleme electorale precum cele de la alegerile din 2014, proiectul Fiecare Vot a fost inițiat înaintea alegerilor parlamentare din 2016 ca o metodă de a simplifica informațiile oferite de stat la acel moment într-un format digital. O primă etapă de cercetare a identificat potențialele probleme cu care votanții din diaspora se puteau confrunta. Printre acestea, necunoașterea procesului de vot și necunoașterea locațiilor tuturor secțiilor de vot. În primă fază pentru a digitaliza ghidul electoral pus la dispoziție de autorități am folosit un website responsive făcut după standarde din domeniul UX. Proiectul a condensat un manual anevoios de peste 30 de pagini într-un site accesibil, cu informație concisă, prezentată grafic și la un nivel de înțelegere a textului mediu (fără jargon sau formulări greu de înțeles). Proiectul a fost extins semnificativ în 2018-2019, VotDiaspora.ro.ro fiind folosit pentru o serie de trei evenimente electorale: Referendumul din 2018, Alegerile Europarlamentare și Referendumul din 2019 precum și Alegerile Prezidențiale din 2019. Site-ul a fost redezvoltat ca o platformă civică cea mai folosită funcționalitate este însă harta interactivă cu ajutorul căreia cetățenii din diaspora din diaspora pot identifica unde se află cele mai apropiate secții de vot și își pot calcula ruta.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pentru anul 2019 au fost:
# trei scrutine pe parcursul cărora site-ul a fost utilizat;
# 449,210 afișări;
# 25% dintre votanții din diaspora s-au informat din VotDiaspora.ro pentru Europarlamentare 2019 (94.000 utilizatori unici ai platformei vs 375.000 votanți Alegeri Europarlamentare 2019)
# 20% dintre votanții din diaspora s-au infomrat din VotDiaspora.ro pentru alegereile Prezindțiale 2019 (185.000 utilizatori unici ai platformei vs 940.000 votanți Alegeri Prezidențiale 2019)
# 779 gb de trafic;
# 47 mențiuni pozitive presă generalistă;
# 17 mențiuni pozitive agregatoare;
# +5.000.000 reach;
# 2.000euro donații primite de la utilizatori;
# 404 ore de muncă pro bono.

Proiectul VotDiaspora.ro a avut o prezență extrem de mare pe rețelele sociale, mai ales între grupurile din diaspora și a ajuns una dintre platformele de bază pentru cetățenii din diaspora în căutare de informații sigure despre procedurile de vot sau locațiile secțiilor organizate de stat.


| Bugetul
    17500

| Parteneri
    na

| Website proiect
    www.votdiaspora.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes