close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.  

Participanti & ProiecteRAPORT PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN ROMÂNIA (2019) – Salvați Copiii/Avocatul Poporului| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Raportul este continuarea succesului obtinut de Salvati Copiii de adoptare de catre Guvern in 2017 a proiectului de lege pentru modificarea L 35/1997 privind institutia Avocatul Poporului (urmare si a unui raport privind necesitatea Avocatului Copilului), care prevedea specializarea unui adjunct al Avocatului Poporului ca Avocat al Copilului. Proiectul in forma propusa a fost adoptat ulterior de Parlament prin L 9/2018.
Analizele statistice si ale cadrului legal au vizat problemele semnalate de-a lungul anilor cu privire la drepturile copilului, separand domenii si fragmentand perspectiva generala cu privire la modul in care societatea reprezentata prin institutiile sale si fiecare persoana cu responsabilitati directe in protectia si dezvoltarea copilului inteleg sa respecte principiul fundamental al interesului superior al copilului.


| Scopul proiectului
    Prioritizarea raportului de cercetare în cadrul parteneriatului între Salvati Copiii si Avocatul Poporului a avut ca argument nevoia stringenta resimtita la nivelul societatii de a crea un instrument valid si comprehensiv de informare cu privire la problemele majore cu care se confrunta copiii, parintii ori reprezentantii institutiilor implicate în protectia drepturilor copilului, inclusiv de identificare a unor masuri legislative de imbunatatire a situatiei copiilor, si de a-l pune la dispozitia autoritatilor si a tuturor celor interesati in acest sens.

RAPORT PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN ROMÂNIA (2019) – Salvați Copiii/Avocatul Poporului RAPORT PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN ROMÂNIA (2019) – Salvați Copiii/Avocatul Poporului RAPORT PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN ROMÂNIA (2019) – Salvați Copiii/Avocatul Poporului

| Aria geografica
    Bucuresti si toate judetele tarii

| Rezumat
    Elaborarea Raportului national privind respectarea drepturilor copilului în Romania a reprezentat obiectivul prioritar al Protocolului de colaborare incheiat in decembrie 2017 intre Salvati Copiii si institutia Avocatul Poporului. Obiective conexe au fost asigurarea de activitati de informare pentru copii, parinti si specialistii din domeniul drepturilor copilului, interventii comune privind cazurile de abuz din partea institutiilor publice, sesizari privind propuneri legislative sau acte normative care incalca drepturile copilului.
Raportul a fost finalizat în 8 noiembrie si lansat, in cadrul unei conferinte de presa, în 19 noiembrie 2019, urmata de 613 aparitii media (noiembrie 2019-aprilie 2020).

Demarat în 2018, elaborarea Raportului s-a constituit într-un proiect comun cu numirea unei echipe formate din 18 specialisti din ambele institutii, elaborarea unui plan, stabilirea de responsabilitati pe domenii de analiza, intalniri succesive si cooptarea a patru experti externi. Coordonarea a revenit org. Salvati Copiii care a asigurat finalizarea continutului.

Domeniile acoperite prin interviuri, analize juridice, statistice si studii prexistente, completate cu recomandari si solutii, au fost: supravietuirea si sanatatea copilului, protectia împotriva violentei, accesul la educatie de calitate, justitia pentru minori, riscul de saracie si excluziune sociala, cresterea calitatii serviciilor sociale destinate copiilor, integrarea socio-educationala a copiilor romi, a copiilor cu dizabilitati, a copiilor migranti si a copiilor cu parinti plecati în strainatate, finantarea serviciilor sociale din fonduri publice, o analiza a legislatiei nationale si internationale si functiile Avocatului Poporului si ale noului sau adjunct, Avocatul Copilului.


| Date beneficiari
    Decidentii politici si specialistii si organziatiile neguvernamentale implicate in domeniul protectiei drepturilor copilului. Mass-media.

| Date beneficiari
    Studenti, parinti, copii, tineri, alte persoane interesate.

| Activitati
    Semnarea protocolului de colaborare intre Salvati Copiii si Avocatul Poporului a fost urmata de redactarea si revizuirea unui cuprins al Raportului, cu domenii critice de analizat, de stabilire a surselor de date, a analizelor/studiilor de luat in considerare in elaborarea Raportului si a institutiilor publice romanesti ori europene pentru consultare si solicitare de documente (2018). Capitolele raportului au fost:
1.Copiii Romaniei – date statistice generale
2.Protectia juridica a drepturilor copilului
3.Situatia drepturilor copilului în Romania (dreptul la sanatate, educatie, protectie sociala, protectie impotriva violentei, integrarea socio-educationala a copiilor vulnerabili, justitia adaptata copiilor)
4.Finantarea serviciilor sociale din fonduri publice
5.Rolul si functiile Avocatului Poporului si ale adjunctului sau, Avocatul Copilului.
Etapa stabilirii structurii si documentatiei a fost urmata de selectarea expertilor care au desfasurat activitate de cercetare prin alegerea, interpretarea si organizarea informatiilor statistice relevante, in conditiile mentinerii lor intr-un dialog permanent cu specialistii implicati (ian.–aug. 2019).
Finalizarea raportului (sept.–oct. 2019) de catre Salvati Copiii a cuprins organizarea finala a continutului cu multiple schimbari si cu update pe masura ce date noi deveneau disponibile public (8 noiembrie 2019).
Elaborarea comunicatului de presa comun si organizarea evenimentului de lansare a raportului final (19 noi. 2019)


| Rezultatele proiectului
    Prin acest raport, problematica drepturilor copilului a fost abordata integrat dobandind o relevanta semnificativa pentru toti cei interesati, fie din perspectiva practica, cum este cazul profesionistilor din domeniu ori a initiatorilor de programe sociale, fie din perspectiva academica pentru utilizarea datelor si a prezentarilor,
Raportul a fost preluat de catre facultatile de psihologie ori asistenta sociala ca resursa didactica pentru studenti. Un exemplu in acest sens a fost organizarea in martie 2020 a unui curs online (1h30") cu 80 de studenti ai Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, cu participarea coordonatorului raportului, urmand ca inregistrarea videoconferintei sa fie transmisa si altor departamente ale facultatii.

Din punct de vedere al impactului media, la conferinta de presa au participat nu mai putin de 30 de jurnalisti din presa scrisa, radio si tv, raportul inregistrand in perioada noiembrie 2019 - aprilie 2020, un total de 613 aparitii media (vezi link).

In prezent, parteneriatul intre Salvati Copiii si Avocatul Poporului continua sub forma unui nou acord care cuprinde ca obiectiv replicarea raportului, cu o frecventa de 2 ani, urmatorul fiind planificat pentru anul 2021. Structura va fi similara (statistici, precizari juridice și observatii corespunzatoare situatiei drepturilor copilului la acel moment), iar lansara este preconizata în jurul aceleiasi zile de 20 noiembrie – Ziua Internaționalaă a Drepturilor Copilului.


| Bugetul
    48400

| Parteneri
    Institutia Avocatul Poporului

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/97/9752e45b-e734-4d25-8d8f-b2f899a7fe73.pdf - Raportul in format digital

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL