close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Super- festivalul de filme făcute de adolescenți



| Organizator:
    Asociația Culturală Gabriela Ionescu și Slavomir Popovici
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Festivalul a apărut organic, fiind creat de un grup de adolescenți care voiau să creeze artă dar simțeau că nu există un spațiu care să încurajeze creativitatea, colaborările și interdisciplinaritatea. Proiectul se desfășoară în contextul unui paradox cultural. Observăm o adevărată creștere a producției de artă făcută de adolescenți, remarcată prin expoziții personale, poeme publicate de adolescenți în diverse publicații, scurt-metraje încărcate de multe ori online. În același timp, este clară lipsa încurajării instituționale în acest sens: ora de educație vizuală este neglijată, și rareori se vorbește despre cinematografie, fotografie, poezie sau artă contemporană. În cazul în care, totuși, artiștii adolescenți decid să creeze artă, ei nu au de multe ori unde să o expună, neintrând în circuitele artistice/ festivaliere “profesioniste”.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este încurajarea și promovarea artei (în mod specific: cinema, literatură, arte plastice, muzică și teatru) create de adolescenți. Super își propune crearea unui spațiu educațional și de dialog pentru artiștii adolescenți, încurajând discuția critică dar și creând spații în care adolescenții din comunități marginalizate să se poată exprima (adolescenții LGBTQ, roma, din medii defavorizate). Super dorește, de asemenea, promovarea filmelor și a lucrărilor făcute de adolescenți către publicul larg prin evenimente și proiecte editoriale precum antologii și albume.


Super- festivalul de filme făcute de adolescenți Super- festivalul de filme făcute de adolescenți Super- festivalul de filme făcute de adolescenți

| Aria geografica
    București, Bacău, Bistrița, Brașov, Botoșani, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Gura Humorului, Iași, Oradea, Sibiu, Târgoviște, Timișoara și Vaslui.

| Rezumat
    Super a pornit, în 2013, la inițiativa câtorva liceeni pasionați de film, care voiau un spațiu dedicat lor, unde să își poate discuta creațiile și să poată crea colaborări. În șapte ani de existență, Super a devenit un program extins de educație artistică pentru liceeni care se întinde pe mai mult de cinci luni. Proiectul suplinește lipsa educației artistice în licee, lipsa cursurilor creative și abordărilor interdisciplinare, lipsa de încurajare a adolescenților de a face film și artă. Super a devenit o comunitate de adolescenți de identități diferite, care au găsit la festival spațiul și metodele pentru a se exprima liber, pentru a învăța despre cultură și artă.

Încă de la început, proiectul a avut resurse materiale minime: cea mai mare parte din echipă lucrând voluntar. În 2019, cu un buget mai mic de €30000, Super a organizat peste 25 de evenimente în toată țara: proiectul “Super Ambasadori” prin care reprezentanții festivalului au organizat retrospective și ateliere în 18 orașe din România și R. Moldova; atelierele de poezie, de film, de scriere creativă și de fotografie; Super Warm-up, trei evenimente multidisciplinare în pregătirea festivalului- un spectacol de teatru, un concert cu cinci trupe și artiști adolescenți, o lectură de poezie; Super Pitch, prin care finanțăm proiecte cinematografice ale adolescenților; concursul de videopoeme Supercapitol; festivalul propriu-zis, care a inclus 7 proiecții de film, petreceri, o expoziție, și un masterclass cu Guillaume Massart, inclus în Sezonul România-Franța.

Printre rezultate, se numără: un public de 2000+ de adolescenți în 17 orașe; 70 de participanți la ateliere; 400 de filme și 400 de lucrări primite pentru proiecții și expoziție; mii de liceeni care află anual despre Super și sunt încurajați să creeze artă.


| Date beneficiari
    Adolescenții cu vârste între 14-19 ani din toată țara, care sunt încurajați să creeze artă, care produc artă vizuală și literatură la atelierele, ale căror lucrări sunt promovate la nivel național cu ocazia festivalului.

| Date beneficiari
    Publicul larg, care poate veni la expoziție și învăța despre modurile de exprimare artistică ale tinerilor, în special în condițiile în care arta făcută de adolescenți este de cele mai multe ori puțin vizbilă sau valorificată față de publicul larg.

| Activitati
    Activitățile Super 2019:
1. “Super Ambasadori”, prin care reprezentanții Super au organizat evenimente în 16 orașe din România și R. Moldova;
2. Atelierele de poezie, film, scriere creativă și fotografie; am publicat fotografiile realizate la atelierul foto în albumul “Ce nu vă place”, iar poeziile au fost publicate în antologia de poezie “Mă văd din exterior”, lansată la Bookfest.
3. Super Warm-up, o serie de evenimente multidisciplinare în pregătirea festivalului- un spectacol de teatru, un concert cu cinci trupe și artiști adolescenți și lansarea antologiei de poezie.
4. Proiectul Super Pitch, prin care finanțăm proiecte de film ale adolescenților.
5. Proiecția de videopoeme (scurt-metraje inspirate din poezii) Supercapitol.
6. Festivalul propriu-zis: 7 proiecții de film, expoziția de artă făcută de adolescenți, un masterclass cu Guillaume Massart, inclus în Sezonul România-Franța, sesiuni de feedback cu juriul pentru regizorii invitați.

În ceea ce privește metodele, optăm întotdeauna pentru metode de educație non-formală, prin care încurajăm dialogul și feedback-ul constructiv; abordările inter- și multi-disciplinare, prin care aducem împreună artiști din diverse domenii. De asemenea, ne propunem crearea un spațiu pentru liceenii din comunitățile marginalizate prin parteneriatele realizate (MozaiQ, Accept, Agenția Împreună), eliminarea taxelor de înscriere, o secțiune de filme dedicată drepturilor omului și oferirea unui premiu de film cu tematică LGBTQ.


| Rezultatele proiectului
    Super 2019 a contribuit la o mai mare vizibilitate a filmului, artei vizuale și a literaturii făcute de adolescenți. Publicul, format din peste 2000 de spectatori în toată țara, a avut ocazia să intre în contact cu universul și cu probleme puse de filmele adolescenților (de exemplu, relația cu părinții, tinerii cu oportunități reduse, drepurile omului).

Super a încurajat liceenii să realizeze artă. În mod direct, peste 400 de liceeni din 30 de țări și-au înscris filmele la Super, dintre care 80 din România; peste 100 de liceeni și-au înscris lucrările la expoziției; peste 150 s-au înscris la ateliere; 30 și-au înscris videopoemele. În mod indirect, peste 1500 de adolescenți din public au fost încurajați să facă artă, aflând că există un spațiu dedicat lor; peste 10000 de tineri care au aflat de festival din presă și rețele sociale, știind că există un spațiu unde pasiunea lor este pusă în prim plan.

Super a creat un spațiu unde liceeni pasionați de artă să poată să își proiecteze scurt-metrajele și să își expună lucrările, pentru a primi aprecieri critice, facilitându-le viitorul ca artiști. Mulți adolescenți au realizat filme sau lucrări special pentru festival. La Super s-a creat o comunitate de adolescenți pasionați de artă care încurajează colaborarea interdisciplinară, lucrul în echipă și împărtășirea pasiunilor.

Super 2019 a contribuit în mod direct la educația a peste 70 de liceeni care au participat la ateliere. Aproximativ 50 de adolescenți au obținut o primă experiență în organizarea de evenimente culturale, ca voluntari și interni ai festivalului.


| Bugetul
    130000

| Parteneri
    Proiectul co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Sponsor: Aqua Carpatica, Bosch. Parteneri: Institutul Francez, Institutul Cultural Român, British Council, Centrul Ceh, Pegas, Fundația Calea Victoriei, Macaz. Bar Teatru Coop., Arhiva Națională de Filme, Asociația Accept, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Asociația de dezvoltare a filmului românesc, Muzeul Național de Artă Contemporană, Festivalul Film mai aproape, Student Consulting, Asociația Vira. Mozaiq, Vira Films, Rags & Riches, Plant Village, Bucharest International Dance Film Festival, Ingenious Drama Festival. Parteneri Media: Perspektiva, Dissolved Magazine, DOR, movienews, Versus Magazine, Scena9, SUB25, Film Meniu, SUBCAPITOL, LiterNet, All About Romanian Cinema, Radio România Cultural, Școala9, Modernism, OffTopic, Films in Frame, Acoperișul de sticlă. Masterclass-ul Guillaume Massart a fost organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

| Website proiect
    superfestival.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes