close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.
Participanti & ProiecteMunții Făgăraș devin acasă pentru zimbri| Organizator:
    Fundatia Conservation Carpathia
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Munții Făgăraș se întind pe o suprafață de peste 200.000 de hectare, din care, o suprafață semnificativă este încă virgină: suprafețe muntoase vaste, nefragmentate de așezările umane, care se află la poale, de jur împrejurul acestora. Munți de o frumusețe uimitoare, împodobiți cu păduri naturale, râuri neîmblânzite, a căror curs încă modelează văile, urși, lupi și râși, încă frecvent observați în mediul lor natural și peste 3.700 de specii de plante, multe dintre ele endemice în regiune.

Singurele mamifere care lipsesc din zonă sunt zimbrii și castorii, ambele specii cheie cu impact pozitiv asupra biodiversității. Conservation Carpathia și-a propus să readucă fauna completă în acest masiv unic în Europa.


| Scopul proiectului
    Conservation Carpathia și-a propus să readucă fauna completă în acest masiv unic în Europa. Obiectivul 2019-2020 de a aduce primul grup de zimbrii si de a-i elibera în sălbăticie a fost îndelinit cu succes.

Urmează alte două zone de reintroducere a zimbrilor, cu un total de 75-100 de indivizi care să completeze fauna munților Făgăraș, până în vara anului 2024.


Munții Făgăraș devin acasă pentru zimbri Munții Făgăraș devin acasă pentru zimbri Munții Făgăraș devin acasă pentru zimbri

| Aria geografica
    Munții Făgăraș - jud. Argeș & Brașov

| Rezumat
    Primii 8 zimbri eliberați în Munții Făgăraș și primul vițel născut în sălbaticie!
După mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile centrale ale României, în toamna anului 2019 au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri, în cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme. Zimbrii au venit dintr-o rezervație din Germania și din Munții Carpați, din Polonia.
În primele luni aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență; au fost realizate analizele și tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).
Odată cu eliberarea celor 8 zimbri în luna mai 2020 a fost completată o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Fundația Conservation Carpathia a realizat acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere.
Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, vom realiza procesul de reintroducere în trei zone din Munții Făgăraș (minim 30 de indivizi în fiecare zonă), între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarul direct este pădurea din munții Făgăraș. Biodiversitatea. O verigă lipsă duce la dezechilibre în natură.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți sunt angajații Conservation Carpathia, 100 de oameni dedicați acestui proiect pionier de conservare. Comunele învecinate, care au un punct în plus de atracție eco-turistică.

| Activitati
    Studii sociologice privind gradul de acceptanță al localnicilor cu privire la specia zimbru.
Studii de fezabilitate.
Scriere proiecte de finanțare pentru obținerea de fonduri publice și private - obținere finanțare.
Stabilire zone favorabile de pe proprietatile fundatiei pentru realizarea tarcurilor.
Demersuri autorizatii - studiu de impact.
Construire tarc.
Identificarea exemplarelor disponibile în țări europene și în România.
Organizarea transporturilor.
Carantină și aclimatizare.
Eliberare în sălbăticie.
Monitorizare prin radio frecvență.
Primul bebeluș de zimbru născut în sălbăticie, după 200 de ani de la dispariția lor din munții Făgăraș!


| Rezultatele proiectului
    Zimbri în captivitate există în multe țări însă adevărata provocare o reprezinta proiectele de reintroducere în sălbăticie a acestei specii, iar dintre țările cu cele mai importante efective în libertate menționăm: Polonia, Ukraina, Belarus, România și Bulgaria.

Zimbrii din Munții Făgăraș s-au adaptat foarte bine la mediul natural și ne-am bucurat de primul vițel născut în libertate, cel mai bun semn de bunăstare a speciei.
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa, a fost mereu un animal impresionant, legendar,simbol al țării noastre. Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor a fost în Carpați, înainte să dispară definitiv, în 1790. Azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania.

Ei ajută la păstrarea zonelor deschise şi la crearea unui peisaj mozaicat. În afară de faptul că pasc la liziera pădurilor, zimbri ajută la fertilizarea pajiștilor și la menținerea unei diversități biologice ridicate.


| Bugetul
    750000

| Parteneri
    Fundatia Conservation Carpathia, Asociatia Ocolul Silvic Capathia, Comisia Europeană, Endangered Lansdcape Programme.

| Website proiect
    https://www.carpathia.org/ro/life-carpathia/

Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes