close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice



| Organizator:
    Fundația Progress
| Categorie:
    Premiul pentru Impact Social
| Problema de fond
    În mijlocul celei de-a patra Revoluții Industriale, 45% dintre copiii României provin din mediul rural și aproape 50% dintre ei nu pot obține o notă de promovare la Evaluarea Națională. Acest lucru îi împiedică să acceseze studii liceale și universitare lucru care face ca șansele lor de angajare în viitor să fie doar în zona locurilor de muncă necalificată și prost plătită. În următorii 20 de ani piața forței de muncă se va transforma din cauza robotizării, automatizării și a noilor descoperiri datorate inteligenței artificiale. Studiile privind viitorul forței de muncă - de la Oxford la Forumul Economic Mondial - arată că abilitățile în domeniul informaticii și tehnologiei vor fi la mare căutare.


| Scopul proiectului
    Prin mișcarea națională CODE Kids copiii de gimnaziu din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității lor. Scopul programului este de a le arate copiilor exemple de succes profesional puțin întâlnite în comunitățile rurale (programator, inginer, antreprenor etc.)
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: extinderea programului la peste 200 de biblioteci, introducerea cluburilor de programare ca servicii recurente, gratuite în biblioteci și crearea unei comunități active de voluntari la nivel județean pentru suplinirea numărului de cluburi.


CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice CODE Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice

| Aria geografica
    Național: 23 de județe (Arad, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea) Internațional: Republica Moldova (5 localități: Florești, Ungheni, Drujba, Suri, Valea Mare)

| Rezumat
    Proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice a fost lansat în anul 2017 și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și mic urban își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Începând cu anul 2021, programul și-a deschis porțile și către noi voluntari, oameni din afara bibliotecilor publice, care au deschis cluburi de programare pentru copii. Sub umbrela unui nou slogan ”Programează viitorul comunității tale”, proiectul își propune să aducă educația digitală și tehnologia în cât mai multe comunități rurale și urbane mici din România. DE CE: Motivația a venit de la date statistice îngrijorătoare. Aproape jumătate din copiii de gimnaziu din mediul rural nu iau nota 5, la Evaluarea Națională, la matematică. Iar prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, atât de necesară astăzi, iar elevii își dezvoltă competențele la matematică și limba engleză și au numeroase oportunități de dezvoltare. CUM: Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare, de tip action learning, în care peste 3500 de copii din mediul rural, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt încurajați să se implice activ la cursurile de programare și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. UNDE: Bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe au un rol central în proiectul CODE Kids, în învățarea tehnologiei și utilizarea Internetului într-un mod practic prin spațiile și tehnologiile oferite precum și prin rolul de facilitator de club asumat de bibliotecari și de voluntari.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai proiectului: 3500 de copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, preponderent din mediul rural și urban mic, 150 de bibliotecari publici care au primit resursele pentru a transforma clubul de coding în serviciu de bază al bibliotecii, membrii celor 150 de comunități care au primit diverse resurse din cadrul programului și le pot accesa la bibliotecă (de exemplu laptopuri, aparate foto, kituri de robotică, imprimantă 3D)

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți ai proiectului: școlile și colegii copiilor implicați în proiect, familiile celor 3500 de copii, peste 15.000 de copii care au participat la târgurile de știință sau demonstrații în care au luat contact cu noile tehnologii.

| Activitati
    Principalele activități din proiect:
Deschiderea de cluburi de programare și STEM gratuite pentru copii de gimnaziu în comunitățile rurale
Instruirea echipelor locale de coordonare a cluburilor
Promovarea, recrutarea și formarea clubului local
Realizarea activităților educaționale de către copii, în întâlniri săptămânale
Participarea la workshopuri, webinarii și vizite de studiu
Organizarea și participarea la târguri de știință și tehnologie județene, regionale și naționale
Activitățile educaționale se desfășoară în cadrul clubului în bibliotecile publice sau în spații comunitare. Activitățile și interacțiunea cu mentorii se realizează în special online și în implementare ne folosim de metoda educației minim invazive a lui Sugata Mitra. Prin urmare încurajăm copiii să lucreze în grup și să descopere împreună rezolvarea la sarcinile pe care le primesc. În acest mod, pe parcursul a doi ani de zile, copiii parcurg teme variate și învață programare vizuală pe platforma code.org, folosesc Scratch, App inventor, Arduino și realizează diverse teme creative care presupun editarea de materiale foto-video și întocmirea de prezentări.


| Rezultatele proiectului
    În perioada 2018-2020 în CODEKids au fost instruiți în bazele programării peste 3500 de copii, în cele 150 de cluburi de programare create în mediul rural și urban mic. Pregătirea de la club i-a ajutat pe copii să obțină note mai mari la școală (la TIC, Matematică).
Familiile care au un copil la CODE Kids fac o economie anuală de aprox. 1000 de euro. Comunitățile rurale din cadrul proiectului au primit resurse de aprox.700 de euro (kituri robotice, laptopuri, licențe, imprimante 3D) care sunt la dispoziția întregii comunități prin serviciile bibliotecilor.
Cele mai importante schimbări sunt însă la nivel individual: copiii care din proiect devin mai încrezători în forțele lor. Ei ajung să-și dorească să aibă profesii în domeniul IT și să aspire la licee mai bune. La începutul pandemiei elevi din cluburile de programare au realizat voluntar chiar sesiuni de instruire a profesorilor în folosirea platformelor de lucru online.
Deși am fost forțați să mutăm toate activitățile în online, anul trecut am înregistrat rezultate importante: 82 de cluburi din 150 au rămas active și au ținut implicați 844 de copii. Cluburile au participat online la opt Târguri Regionale de Știință și Tehnologie pentru copii și la evenimentul național CODE KIDS FEST 2020. Zecile de proiecte prezentate virtual au adus copiilor recunoaștere și premii de peste 10000 de euro.

Proiectul CODE Kids a fost recunoscut prin două premii:
Energy Corporate Social Responsibility Award, acordat în cadrul Energy CEO Forum & Awards Gala 2020
Social Action Prize, oferit de Aspen Institute Romania pentru CODEKidsFEST 2020


| Bugetul
    1468640,00

| Parteneri
    Fundația Progress, Romanian American Foundation, Asociația ETIC, Institutul Aspen, Bibliotecile publice locale partenere (județene, orășenești, comunale), Farmexpert- Farmaciile Alphega, Alpha Bank, Orange, CEZ Vânzare, Societe Generale Global Solution Centre, Edenred România, EA Games, Gameloft.

| Website proiect
    www.codekids.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes