close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.  

Participanti & ProiecteVreau în clasa a 9-a| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Proiecte și campanii de Voluntariat
| Problema de fond
    - Gradul de analfabetism funcțional a atins cote maxime în România, conform rezultatelor testului PISA (2018): 44% dintre elevi nu înteleg ce citesc.
- În 2020, 76,1% dintre absolvenții de clasa a VIII-a prezenți la Evaluarea Națională au luat note peste 5.
- Conform unor date statistice din anii anteriori, până la 80% din mediile sub 5 la Evaluarea Națională sunt obținute în mediul rural
- 27,1 % este rata de părăsire timpurie a școlii în mediul rural (vs 10,6 la nivel de Uniunea Europeană)


| Scopul proiectului
    Principalul obiectiv al proiectului este de a reduce rata abandonului școlar și de a crește procentul aboslvenților de gimnaziu din mediul rural care continuă studiile în învățământul liceal. Bursele oferite în cadrul proiectului îi sprijină pe elevii din mediul rural să meargă la liceu. Creșterea anuală a numărului de beneficiari ai proiectului reușește să reducă decalajele existente în educație dintre mediul rural și cel urban.

Vreau în clasa a 9-a Vreau în clasa a 9-a Vreau în clasa a 9-a

| Aria geografica
    Cluj, Dolj, Ialomița, Iași, Vaslui și Vâlcea

| Rezumat
    „Vreau în clasa a 9-a” este unul dintre programele cele mai longevive ale fundației World Vision și este un program care facilitează accesul elevilor la educație prin spirjinirea acestora în vederea continuării studiilor în învățământul liceal.
În contextul în care unul din patru elevi din România fie nu merge la școală, fie a abandonat-o, proiectul „Vreau în clasa a 9-a” își propune să ofere o șansă în plus la un viitor mai bun. În cadrul acestui proiect elevii beneficiază de bursă lunară, sesiuni de educație non-formală și meditații, respectiv donații în accord cu nevoile identificate.
„Veau în clasa a 9-a” se adresează absolvenților de gimnaziu din județele Cluj, Dolj, Ialomița Iași, Vaslui și Vâlcea care își doresc să își continue studiile și au nevoie de susținere financiară pentru a reuși să frecventeze cursurile. Beneficiiarii proiectului sunt aleși în funcție de performanțele școlare, pe baza unui angajament scris al părinților (prin acesta părinții sunt și ei responsabilizați, angajându-se să-și sprijine copiii, iar copiii își iau angajamentul de a-și continua studiile), precum și după o analiză a situației sociale a familiei
În anul 2020, în cadrul proiectului, cei 745 de bursieri înscriși în program au beneficiat de bursă lunară, ședințe consiliere individuală (2400 ședințe), meditații (2208 sesiuni), sesiuni de educație non-formală (248), sesiuni de consiliere vocațională (860) și donații.
Din anul 2019 s-a aliniat obiectivelor proiectului ”Vreau în clasa a 9-a” și proiectul Guide me finanțat de Fundația Vodafone prin facilitarea sesiunilor de educație non-formală și meditații oferite elevilor din județul Ialomița.
Cei 78 de voluntari din cadrul proiectului au facilitat desfășurarea sesiunilor de educație non-formală și a sesiunilor de meditații.


| Date beneficiari direcţi
    745 beneficiarii direcți

| Date beneficiari
    Profesori, părinți și colegi însumând un număr aproximativ de 1500 persoane, acestea fiind beneficiari indirecți.

| Activitati
    În cadrul proiectului „Vreau în clasa a 9-a” fiecare elev de liceu primește o sumă lunară pentru cheltuielile legate de masă, cazare, transport, rechizite sau îmbrăcăminte.
Acest proiect oferă elevilor beneficiari următoarele:
• Bursă în bani care contribuie la plata căminului sau a transportului zilnic;
• Rechizite și manuale;
• Sprijin pentru participarea la concursurile școlare;
• Îmbrăcăminte și încălțăminte;
• Consiliere școlară individuală, consiliere vocațională și sesiuni de educație non-formală;
• Meditații.
În cadrul proiectului, cu ajutorul voluntarilor, fundația pune la dispoziția elevilor beneficiari sesiuni de consiliere și sprijin individual pentru adaptarea în mediul școlar și organizează atât sesiuni de educație non-formală, cât și sesiuni de dezvoltare personală în grup, acestea având ca scop dezvoltarea și exersarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă. De asemenea, voluntarii susțin sesiunile de meditații din cadrul proiectului în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare elevilor din proiect.


| Rezultatele proiectului
    Pentru copiii din mediul rural, proiectul „Vreau în clasa a 9-a” reprezintă o șansă în plus de a reuși în viață. Prin acest proiect, ei reușesc să-și continue studiile și ulterior, să avanseze spre identificarea unei meserii, specializându-se pentru a deveni cetățenii pregătiți pentru ziua de mâine.
De la an la an, în cadrul proiectului numărul beneficiarilor crește odată cu numărul donatorilor și cu impactul în comunitățile unde se implementează proiectul. Cei mai mulți dintre beneficiarii primelor generații ale proiectului au revenit în comunitate ca profesori, educatori sau ca specialiști în diverse domenii, aducând un plus de valoare comunității.
În anul școlar 2019-2020, desi a fost un an plin de provocări și limitări, a reprezentat, în esență, un an de dezvoltare de noi activități și un an în care donatorii și-au continuat și adeseori îmbogățit implicarea. Ca urmare a sprijinirii elevilor pe mai multe paliere (consiliere, educație non-formală, donații de dizpozitive și alte materiale, meditații- etc.), acest an școlar a fost un an cu rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat: 94, 6% procentul de promovabilitate la BAC pentru elevii din cadrul proiectului. Din aceștia, peste 70% au urmat calea cursurilor universitare alegând facultăți precum: Medicină, Sociologie, Litere, Psihologie, Politehnică, Finanțe și Contabilitate. Voluntarii și-au adus contribuția prin implicarea în cadrul sesiunilor de meditații și de consiliere vocațională, ajutându-i pe elevi să își dezvolte abilitățile de comunicare și cunoștințele.


| Bugetul
    23119,00

| Parteneri
    World Vision România împreună cu alte 27 de companii, fundații și asociații partenere: KFC, Pizza Hut, NN Asigurări, Penny Market, Pepco România, Procter & Gamble, Aerzen, AG Comexim, Annabella, Asociația Împreună pentru o viață, ATORG, Asociația Sf. Vasile, Avenor, Dr. Reddy’s, Roche, Mars, Reinert, Diana, Steelcase, Sykes, Ullink, Vetro, Spera Foundation, Cargill, Fundația Vodafone, peste 80 de licee și 5 Inspectorate Școlare Județene.

| Website proiect
     https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/vreau-in-clasa-a-noua/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2021
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL