close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Studiourile Ferentari



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Playhood a început cu o misiune simplă: să folosească artele vizuale ca să-i ajute pe copii să-și dezvolte abilități de bază ca cititul, scrisul și gândirea critică. Așa au început atelierele de teatru pentru copiii din Ferentari, mai întâi la Clubul de Educație Alternativă iar apoi, în garsonieră la Ionuț Oprea, profu’ de teatru. Rezultatele au întrecut aștepările: festivaluri în țară și în afară, roluri în filme și colaborări cu profesioniști ca Ada Solomon, Radu Jude, DOR. Un model de succes pentru Ferentari, care strigă din toți bojocii: „rom înseamnă om”.
Zeci de copii au trecut prin mii de ore de mentorat la atelierele Playhood care au devenit repede neîncăpătoare și nu tocmai sigure în plină pandemie. În lipsa unui spațiu mai mare și mai adecvat, proiectul risca să ia o pauză forțată pe termen nedefinit, iar copiii să fie pierduți


| Scopul proiectului
    Toți copiii sunt buni. Toți copiii sunt la fel de buni. Diferența o facem noi, oamenii mari. În București, diferența asta înseamnă că la câțiva km de centru, viața pentru copiii din Ferentari e despre bușituri cu așteptările și proiecțiile celor din jur, de la familie și prieteni, până la străinii care se țin scai de ei când intră într-un magazin, doar pentru că au pielea mai închisă la culoare. Pentru ei am vrut să creăm un spațiu sigur de educație alternativă, unde să exploreze o lume mai empatică, care să țină cu ei și să-i ajute se transforme talent în meserie și speranță pentru viitor.

Studiourile Ferentari Studiourile Ferentari Studiourile Ferentari

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Vii pe lume într-o lume care nu e deloc prietenoasă. Acolo unde te-ai născut, clădirile sunt meschin de mici, gri, murdare, îngrămădite. Acolo, sărăcia e mare și pericolele sunt multe: droguri, prostituție, violență, închisoare. Ești un copil de Ferentari. Cum poți combate asta?

Copiilor din Ferentari le trebuie teatrul. Fiecare oră petrecută la atelierele de teatru Playhood nu e doar evadare din ghetou, e cărămidă pusă la temelia unei lumi mai bune. Dar și teatrului îi trebuia o casă, un sediu cumsecade, un loc unde și mai mulți copii se pot aduna de pe străzi. În plină pandemie, garsoniera personală unde profesorul de teatru Ionuț Oprea se căznea se înghesuie vreo 30 de suflete devenise nu doar neîncăpătoare, ci și nesigură.

Așa că, în martie 2021, pentru și împreună cu Asociația Ferentari, am amenajat Studiourile Ferentari, un spațiu de 90 de metri pătrați și 3 camere în care am aranjat un studio audio, respectiv un studio foto/video care poate servi și pentru repetiții de teatru și dans, dar și pentru meditații. Toate dotate cu echipamentele necesare pentru filmele și poveștile pe care puștii le au de spus.

La Studiourile Ferentari se desfășoară ateliere de teatru, canto, fotografie, street dance, dicție și se fac meditații la limba română, engleză și matematică. Tineri artiști înregistrează piese muzicale și produc artă originală. Într-un bloc din Ferentari, tineri ambițioși scriu un vers din istoria artei și culturii și stau departe de străzi periculoase și anturaje dubioase.

„Împreună cu Zi de Bine am adus lumina unui reflector acolo unde domnea nu doar o beznă a necunoașterii, dar și a ignoranței. Am reușit să realizăm un vis dintr-o ficțiune!” - Ionuț Oprea, fondator Asociația Ferentari, partenerii noștri de proiect.


| Date beneficiari direcţi
    40 de copii și adolescenți care trăiesc în cartierul Ferentari și în proximitatea cartierului Ferentari.

| Date beneficiari
    Aproximativ 50 de adulți - părinți, tutori sau reprezentanți legali ai copiilor și adolescenților care participă la atelierele de la Studiourile Ferentari.

| Activitati
    Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități specifice de implementare, comunicare și fundraising. Etapa de stabilire a priorităților și planului de design a debutat cu puțin timp înainte ca proiectul să fie comunicat public, pe data de 1 martie 2021.
Primul pas a fost identificarea unui spațiu de închiriat. După multe discuții care degenerau în rasism sau se terminau cu refuzuri categorice când proprietarii aflau că este vorba despre un proiect pentru adolescenți romi, Asociația Ferentari a închiriat un spațiu comercial în inima cartierului.
Apoi am demarat procedurile de amenajare de care s-a ocupat comunitatea Playhood: izolarea fonică, tratament acustic, zugrăvit, montat parchet laminat, achiziționat echipamente audio/video și instrumente de cântat.
Studiourile au fost gata într-o lună și ne-am pregătit de inaugurare, organizând prima expoziție de fotografie pentru un adolescent din comunitate, Vlad-Andrei Roșianu. A fost pentru prima dată când și-a văzut lucrările printate profesionist, iar toată forfota a atras atenția cartierului, mereu oprindu-se cineva în prag să întrebe ce se pregătește în spațiu.
În urma campaniei de conștientizare care a durat toată luna martie, am reușit să inaugurăm spațiul cu vizita Excelenței sale, Ambasadorul Israelului la București, domnul David Saranga, care și-a donat ziua de naștere pentru acest proiect. Adolescenții s-au bucurat de o discuție deschisă și sinceră despre aparențe și prejudecăți cu domnul Ambasador.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    183,397

| Parteneri
    Proiectul Studiourile Ferentari s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Ferentari. Parteneri financiari – Lidl România, EON Group România, UniCreditBank România.

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiect/studiourile-ferentari-16





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes