close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Aplicația See You



| Organizator:
    Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Contextul aplicației a venit din două direcții. În primul rând, nevăzătorii care veneau la atelierele AMAIS ne întreabă dacă îi putem ajuta în vreun fel să ajungă la sediul nostru. Întrebările s-au înmulțit pe măsură ce a crescut numărul activităților și, implicit, numărul persoanelor cu deficiențe de vedere.

Am observat că nevăzătorii veneau însoțiți de cineva din familie și plecau acasă cu voluntarii de la activități care locuiau în aceeași zonă din oraș. Dar nu era nicio metodă, sau instrument, prin care să-i conectăm de la început.

De asemenea, nevoia a venit și dintr-o perspectivă personală a lui Alexandru Cucu, inițiatorul proiectului, nevăzător. Aceea că are nevoie recurent să meargă cu o persoană tipică (fără dizabilități reglementate) într-un loc neincluziv în care nu se poate descurca singur.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost să aducem oamenii împreună: persoane cu deficiențe de vedere și voluntari. Obiectivul este să creștem incluziunea socială și vizibilitatea nevăzătorilor în viața orașului. Cu See You nevăzătorii și voluntarii, deschiși către diversitate, își creează propriile momente de socializare și interacțiune.

Prin SeeYou combatem cercul vicios în care se află societatea românească: nevăzătorii nu ies din casă și sunt izolați pentru că nu are cine să-i ajute când au nevoie, iar tipicii nu știu cum să ajute nevăzătorii pentru că nu-i au în jur și nu interacționează cu ei. Îi punem împreună.


Aplicația See You Aplicația See You Aplicația See You

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Nevăzătorii din România se confruntă cu un fenomen acut de (auto)izolare. SeeYou este prima aplicaţie web din România ce conectează persoane cu deficiențe de vedere cu voluntari care-i pot însoți în diverse activități offline, dar și online.

Aplicația a fost concepută din dorința de a conecta persoane cu deficiențe de vedere care vor să ajungă mai ușor în locuri de interes și voluntari care se oferă să-i însoțească pentru a-și îndeplini nevoi simple precum mersul la cumpărături, la poștă, la ANAF, dar și la concerte, spectacole, etc. Aplicația este gratuită și disponibilă momentan doar în București.

Prin SeeYou facem din București un oraș mai incluziv. Cu ajutorul aplicației spargem cercul vicios în care suntem astăzi ca societate: nevăzătorii ies rar din casă pentru că societatea nu este pregătită să îi primească, iar societatea nu are cum să se pregătească pentru că nu vede persoane cu dizabilități vizuale pe stradă, în jur.

În dezvoltarea aplicației am avut cinci etape:
1) crearea platformei aplicației,
2) realizarea identității și crearea textelor aplicației
3) crearea unui plan de comunicare și promovare,
4) rezolvarea sarcinilor ce țin de legalitatea proiectului
5) mentenanța în urma feedback-ului utilizatorilor.

Pentru dezvoltarea aplicației am avut un buget de 15.000 USD și încă din prima lună de la lansare am avut peste 200 de utilizatori, voluntari și nevăzători. Noutatea aplicației a făcut ca la lansare informația să apară în peste 40 de apariții în media națională.


| Date beneficiari direcţi
    1. voluntarii (persoane fără dizabilități) și 2. beneficiarii (persoane cu dizabilități vizuale). În prezent sunt 200 de voluntari și 100 de nevăzători activi pe platformă.

| Date beneficiari
    Persoanele cu și fără dizabilități din București și din restul țării. Am ajuns la ei datorită vizibilității postărilor din social media, prin intermediul persoanelor din comunitățile din care face parte organizația AMAIS, pe grupurile online și offline destinate persoanelor nevăzătoare. Un public de peste 200.000 de persoane.

| Activitati
    Dezvoltarea platformei a avut mai multe faze:
- construirea echipei incluzive de lucru;

- crearea platformei;

- stabilirea și redactarea specificațiilor – listă de cerințe și task-uri pentru programare;

- crearea graficii – pentru a fi incluzivă vizual și ușor de utilizat;

- crearea textelor – cât mai prietenoase, astfel încât crearea contului să fie o experiență plăcută pentru utilizatori;

- dezvoltarea platformei – echipa mixtă de programatori (2 nevăzători și 2 tipici);

- configurarea serverului – baza de date, securitate, procedură backup;

- integrarea graficii și a textelor în web app;

- analiza legală și construirea documentelor – termenii și condițiile pentru voluntari, beneficiari și documentele de integrare cookies, GDPR;

- testarea și îmbunătățirea – împreună cu tipici și persoane cu dizabilități;

- comunicarea despre platformă – cu partenerii AMAIS, beneficiarii și voluntarii asociației;

- realizarea lansării publice: apariții media (TV, radio, presă scrisă), postări pe rețele sociale, vizibilitate atât pe canale destinate voluntarilor cât și beneficiarilor, distribuirea comunicatului de presă;

- mentenanță: postări periodice pe rețelele sociale, fixare bug-uri și întreținere server unde este găzduit seeyou.ro;

- organizarea a două focus-grupuri cu beneficiarii – pentru a înțelege nevoile și cum putem crește activitatea în web app.


| Rezultatele proiectului
    Primul beneficiu e că am creat apropiere între oameni cu diferite (diz)abilități. Astfel, contribuim la incluziunea socială a nevăzătorilor.

Oamenii au mers la concerte, la evenimente, la vaccin, la instituții publice, la Gara de Nord sau aeroport pentru călătorii.

De altfel, a fost o surpriză să vedem că funcționează interacțiunile ce implică o călătorie cu trenul pe bază de voluntariat. Pentru context, persoanele cu dizabilități din România beneficiază de asistență în gări. Cu 48 de ore înainte de o călătorie, aceștia completează o cerere pe baza căreia primesc asistență din partea CFR Călători, dacă au nevoie. Ajutorul constă în ghidare la gară, ajutor la urcarea în tren, găsirea locului din tren sau coborârea din tren. Am primit feedback că aplicația a rezolvat nevoia mai bine decât asistența oferită de instituția publică.

Același feedback se aplică și în cazul călătoriilor cu avionul. Ajunși la aeroport, nevăzătorii beneficiază de asistență, însă până la ghișeul de asistență nu-i însoțește nimeni și nici nu sunt indicatoare în jur după care să se ghideze. În schimb, cu ajutorul voluntarilor See You am înlocuit asistența cu sprijin inclusiv până la punctul de control al aeroportului.

Alte rezultate generate:
- nevăzătorii au continuat să interacționeze cu voluntarii

- persoanele tipice au descoperit că aveau prejudecăți despre nevăzători. Datorită See You au descoperit că toți oamenii, cu sau fără dizabilități, au aceleași nevoi și că toți facem aceleași lucruri, doar că le facem diferit.


| Bugetul
    61464

| Parteneri
    Organizația AMAIS (Asoc. Metodelor Alternative de Integrare Socială) și compania Accenture România.

| Website proiect
    https://seeyou.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes