close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.
Participanti & ProiecteFuture Makers CEE Edition| Organizator:
    Social Innovation Solutions
| Categorie:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 19.5%, România are nevoie de soluții alternative de angajabilitate. În același timp, între 35% și 45% dintre tineri își doresc să porneasca o afacere, dar doar foarte puțini iau această decizie. Future Makers își propune să ajute tinerii interesați de antreprenoriat să treacă de la idee la acțiune. Deși există multe programe și forme de accelerare sau incubare în antreprenoriat, încă nu sunt suficiente spații de învățare și experimentare pentru ideile incipiente. Considerăm că această etapă de pre-incubare, învățare prin practică și acces la comunități de experți este esențială în construirea unei culturi antreprenoriale sănătoase la nivel național. Pentru identificarea nevoilor am realizat cercetări în parteneriat cu IZI data, partener strategic al Social Innovation Solutions.

| Scopul proiectului
    Dezvoltarea a peste 100 de tineri din Romania și alte țări din Centrul și Estul Europei cu atitudinea, cunoștințele și comunitatea necesare pentru a înțelege elementele de bază ale antreprenoriatului și tendințele viitoare. Susținerea a 35 de idei antreprenoriale orientate către impact aflate în stadiu timpuriu pentru implementare și creștere (finaliștii Future Makers).
Extinderea programului Future Makers în România și alte țări din Centrul și Estul Europei pentru a atrage și construi o comunitate internațională de antreprenori ai viitorului.


Future Makers CEE Edition Future Makers CEE Edition Future Makers CEE Edition

| Aria geografica
    România (toate județele), Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Moldova, Croația, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina

| Rezumat
    Future Makers este un program educațional de antreprenoriat conceput pentru a încuraja tinerii din Europa Centrală și de Est în a înțelege a 4-a revoluție industrială, tendințele care modelează viitorul și cum pot crea și dezvolta o afacere sustenabilă în contextul schimbărilor actuale. În 2021 la a 4-a ediție, Future Makers a oferit tinerilor oportunitatea de a participa la ateliere de antreprenoriat online pentru a învăța cum să dezvolte idei de afaceri viabile care contribuie la un viitor sustenabil, cât și o comunitate internatională de participanți ce a facilitat schimbul de cunoștințe la nivel European. De asemenea, s-au oferit 4 premii în valoare totală de 20.000 EUR și access la o sesiune de investiții cu investitori din România și alte 4 țări europene pentru a facilita scalarea ideilor înscrise în program.
Peste 70 de echipe au aplicat pentru incubatorul de business dintre care au fost selectate 35 de idei, propunând soluții din 8 domenii diferite: automatizare, educație, mediu, sănătate, HORECA, mobilitate, VR & AI, financiar, servicii și noi tehnologii care ne eficientizează activitățile în viața de zi cu zi și în business. Finaliștii au beneficiat de mentorat și ateliere de business pe perioada verii, o sesiune de pitch în cadrul Future Summit, cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor, cât și o sesiune de investiții în fața investitorilor din Romania și din alte 4 țări europene. În 2021, am avut 4 idei câștigătoare care au primit premii totale în valoare de 20.000 de euro, echipele provenind din Romania (2) și Grecia (2).


| Date beneficiari direcţi
    Publicul țintă a fost format din 101 tineri antreprenori, din Romania și alte 4 tări din Centrul și Estul Europei. Dintre aceștia, 55% sunt femei.

| Date beneficiari
    Mentori și experți implicați - peste 50 dintre care 20 internaționali. Parteneri locali & internaționali - peste 20. Investitori – 10.

| Activitati
    Educație antreprenorială pentru tineri din Romania si alte 5 tari Europene: ateliere de generare de idei de afaceri și modele de afaceri bazate pe Business Model Generation și proiectarea impactului, a.î tinerii să dobândească abilitățile de a gândi și dezvolta idei antreprenoriale. Atelierele includ conversații despre tendințe și modul în care tehnologia va contura mediul antreprenorial în viitor. Atelierele s-au desfășurat alături de parteneri locali și internaționali în mediul virtual sub formă de webinarii și conversații live.
În cadrul incubatorului Future Makers, juriul a ales în iunie peste 35 de echipe ce au participat într-un program de incubare și mentorat. Programul de incubare a cuprins ateliere de vânzări, inovație, marketing, resurse umane, finanțe, legal, foresight, și conversații despre tendințele viitorului. Juriul a selectat în ziua de pitch, în noiembrie 4 echipe ce au primit finanțare totală de 20.000 de euro și ore de consultanță juridică și de business. Partenerii naționali & internaționali, cât și cele 35 de echipe finaliste au putut participa la 5 zile de conversații despre viitor la Future Summit 2021,cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor din România.


| Rezultatele proiectului
    Peste 101 tineri au învățat principiile construirii unui plan de afaceri și de utilizare a Business Model Canvas. De asemenea,au aflat care sunt trend-urile la nivel global care structurează dezvoltarea socio-economică. Acestia au beneficiat de programul intensiv de incubare de 4 luni. 25 de echipe (din 35 finaliste) au ajuns în etapa de pitching pentru premiile de 20.000 de euro și 7 echipe cu aflate in stadii avansate au avut ocazia sa își prezinte ideile în fața a 10 investitori din mai mult de 4 țări europene. Cu sprijinul plaftormei interne a Social Innovation Solutions, geneSIS, am sprijinit rețeaua și comunitatea finaliștilor, aducandu-i alături de peste 1000 de membrii ai platformei, din aproximativ 30 de țări.
Cateva detalii despre castigatorii din 2021:
Marele premiu Future Makers în valoare de 10.000 euro a fost acordat echipei toboro – o platformă românească de închirieri de obiecte ce oferă membrilor oportunitatea să fie parte a soluțiilor pe care un consum responsabil și o economie circulară le pot aduce.

Premiul 2, de 5000 de euro a fost câștigat de un start-up din Grecia, swim.me – un dispozitiv IoT ce ajută înotătorii cu deficiențe de vedere să poată practica în siguranță acest sport, însoțit de măsurători de performanță sportivă.

Dataphoria, tot din Grecia, este câștigătorul premiului 3 de 3000 de euro. Dataphoria este o platformă de analize de date ce utilizează inteligență artificială pentru a susține companii, ONGuri și autorități în măsurarea și raportarea sustenabilității.

Premiul de 2000 i-a revenit echipei DOIT din România.


| Bugetul
    430,000

| Parteneri
    Romania: Școala de Valori, Aspire, RePatriot, FabLab Iași, start-up.ro, Raiffeisen Bank, ENEL, Global Shapers Bucharest Hub. Bulgaria: AIESEC Bulgaria, BESCO, Betahaus Sofia. Grecia: Global Shapers Athens Hub, Stone Soup Moldova: Generator Hub Ungaria: Kaptar Budapest, Loffice Budapest, Startup Grind Budapest Serbia: Smart Kolectiv, Serbian Tech. Croatia: Hub 385

| Website proiect
    www.future-makers.eu

Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes