close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.


Participanti & ProiecteCentrul Stelutelor - centru de suport și recuperare destinat copiilor cu afecțiuni grave| Organizator:
    Asociatia M.A.M.E.
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Încă din primii ani de activitatea, am interacționat cu sute de familii cu copii grav bolnavi, internați pe secțiile de oncopediatrie și pediatrie. Astfel, am observat faptul că, în plus față de tratamentele medicale, există și alte nevoi pe care nu și le pot rezolva. Mai departe de protocoalele medicale, cei mici au nevoie de multe terapii complementare pentru a lupta cu boala gravă, iar părinții de suport pentru a face față mai ușor situațiilor dificile care apar odată cu diagnosticul dur al copilului lor. Mai mult, majoritatea nu își permit să meargă în centre medicale private din cauza veniturilor foarte mici. Toate acestea ne-au arătat cât de necesară este înființarea unui centru care să le asigure gratuit toate serviciile de care au nevoie.

| Scopul proiectului
    Scop: Îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică în cazul a cel puțin 350 persoane (150 copii grav bolnavi și 200 părinți) prin facilitarea accesului gratuit la o gamă largă de servicii de recuperare psiho-socio-medicală.
Obiective:
O1. Cel puțin 75% dintre copiii beneficiari își vor îmbunătăți starea de sănătate prin includerea lor în programe complexe de recuperare, pe parcursul unui an;
2O. Cel puțin 80% dintre părinții copiilor beneficiari vor primi sprijin pentru soluționarea nevoilor cu care se confruntă micii pacienți prin oferirea gratuită a serviciilor de care au nevoie.


Centrul Stelutelor - centru de suport și recuperare destinat copiilor cu afecțiuni grave Centrul Stelutelor - centru de suport și recuperare destinat copiilor cu afecțiuni grave Centrul Stelutelor - centru de suport și recuperare destinat copiilor cu afecțiuni grave

| Aria geografica
    Nu e cazul

| Rezumat
    Familiile copiilor cu boli grave întâmpină constant dificultăți în accesarea serviciilor complementare tratamentelor medicale recomandate micilor pacienți. Acest acces îngreunat este cauzat de veniturile reduse ale familiilor, costurile mari cu plata terapiilor în centre medicale private, dar și capacitatea redusă a centrelor din cadrul direcțiilor de asistență socială de a prelua astfel de cazuri în raport cu nevoile multiple de la nivelul comunității. Asociația M.A.M.E. a cunoscut îndeaproape aceste nevoi, motiv pentru care în anul 2014 a înființat Centrul Steluțelor, un centru de consiliere, suport și recuperare medicală fizică și psihică. Ne-am propus, ca obiectiv principal, să le oferim gratuit programe complexe de recuperare ținând cont de starea lor de sănătate, diagnosticele și nevoile cu care se confruntă. Astfel, venim în sprijinul lor cu terapii complexe ce asigură informare și îndrumare de specialitate, ședințe de consiliere psihologică individuale și de grup, consiliere juridică privind drepturile pacientului, ședințe de consiliere nutrițională, logopedie și ludoterapie, recuperare medicală prin fizioterapie și kinetoterapie, ateliere de terapie emoțională, workshop-uri dedicate părinților și grupuri de suport, activități educative și de socializare, terapie multisenzorială și prin realitate virtuală, sprijin financiar pentru plata unor investigații medicale sau tratamente nedecontate de CNAS. Pentru a pune la dispoziția copiilor și familiilor lor aceste servicii, am implicat tot mai multe resurse umane, financiare și materiale. Mulțumită acestui proiect, reușim să schimbăm în bine viața celor 350 de persoane aflate în atenția noastră, și ne bucurăm împreună de fiecare reușită, pas, zâmbet sau emoție pozitive pe care le împărtășesc cu întreaga echipă.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: 150 de copii cu boli grave, cu vârsta între 0 și 18 ani, din București, localitățile limitrofe și alte județe și 200 de părinți ai copiilor beneficiari

| Activitati
    Fiecare activitate este planificată cu mare atenție, ținând cont de specificul cazurilor, nevoile copiilor, respectiv a familiilor lor. Am format o echipă de specialiști bine pregătiți, cu importante calități umane care să devină pentru copiii beneficiari ”cei mai buni prieteni care îi ajută să meargă, să râdă și să se bucure ori de câte ori reușesc să facă un exercițiu sau o temă bine”, așa cum deseori ne spun cei mici. Fiecare caz în parte a fost evaluat de către echipa noastră și a fost întocmit un dosar ce cuprinde documentele necesare monitorizării evoluției beneficiarilor. Rezultatele evaluărilor au stat la baza unui plan de intervenție în cadrul căruia sunt stabilite serviciile, terapiile necesare: recuperare medicală prin fiziokinetoterapie, consiliere psihologică individuală și de grup, consiliere nutrițională, logopedie, art-terapie, meloterapie, ludoterapie, terapie multisenzorială și VR etc. Săptămânal sunt planificate și susținute ședințe individuale și/sau de grup pentru copii. De asemenea, părinții acestora au beneficiat de activități de informare și îndrumare, suport emoțional, sprijin material și financiar. Periodic, am realizat rapoarte de progres. Mai mult, ne-am implicat în activități de informare și promovare pentru a asigura o vizibilitate bună a proiectului la nivelul comunității: postări în mediul online (Facebook și Instagram), articole de specialitate publicate pe website-ul organizației, articole publicate în mass-media, comunicate de presă etc.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pe care le-am obținut în perioada ianuarie 2021-decembrie 2022, ne-au arătat cât de importante sunt serviciile pe care le oferim beneficiarilor noștri. Am văzut progrese semnificative, ne-am bucurat alături de părinți pentru fiecare reușită, zâmbet, îmbrățișare venite din partea copiilor ori de câte ori realizau un exercițiu corect, făceau pași fără ajutor, duceau la bun sfârșit un proiect propriu și își descopereau emoțiile și sentimentele care până atunci nu știau cum să le denumească: ”Aici este locul unde îmi fac bine picioarele”; ”Am învățat toate culorile curcubeului. Nu a fost greu deloc!”; ”În sfârșit copiii de la școală nu vor mai râde de mine atunci când citesc în fața clasei. Pot să spun pe silabe și cuvinte mai lungi. Ce distractiv!”; ”Astăzi am recunoscut 8 din 10 cartonașe cu emoții. Nu e rău deloc! Abia aștept să o revăd pe doamna psiholog și să facem noi exerciții.” ”Ieri, după aproape 6 luni de la ieșirea din spital, mi-am văzut copilul zâmbind. Sufletul mi-e plin de recunoștință și fericire!” Acestea sunt doar câteva dintre bucuriile pe care cei mici, părinții le-au împărtășit cu noi și suntem mândri de ele. Mai departe, perioada 2021-2022 arată și cifre importante care fac dovada unui proiect de succes: cel puțin 150 de copii și 200 părinți beneficiari; 80 de copii și-au îmbunătățit starea fizică; 75 de copii au o stare emoțională stabilă, pozitive; 32 de copii mănâncă mai sănătos; 28 de copii și-au rezolvat dificultățile de pronunție și vorbire; 12 servicii au răspuns nevoilor beneficiarilor; 64 de voluntari s-au alăturat acțiunilor noastre.

| Bugetul
    2400000 LEI

| Parteneri
    Sponsori și finanțatori: Fundația Vodafone România, Brenntag, Pro TV, Fundația United Way România, MoldMetal Trading, Adobe Foundation etc Parteneri instituționali: Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, Institutul Clinic Fundeni, etc.

| Despre organizator
    De peste 14 ani, Asociația M.A.M.E. este alături de copiii grav bolnavi și familiile lor. Până în prezent, au oferit servicii de suport, îndrumare și recuperare pentru aprox. 5000 de copii și tineri cu boli grave, iar anual asigurăm gratuit terapii complementare tratamentului medical pentru aprox. 130 de copii bolnavi. În primii ani de activitate, am renovat Secția de Pediatrie, am dotat cu aparatură medicală, echipamente electronice și mobilier medical, în beneficiul a peste 10000 de pacienți.

| Website proiect
    https://asociatiamame.ro/activitate/proiecte-in-derulare/centrul-stelutelor/Copyright © Gala Societății Civile - 2023
Site dezvoltat de Netvibes