close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Chilia Verde



| Organizator:
    Asociația MaiMultVerde
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Delta Dunarii se confruntă cu probleme de mediu cu consecințe asupra calității vieții locuitorilor săi dar si a ecosistemelor natural, aflate în pericol. Implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în procesul decizional local este vitală. Dar pentru a putea să caute soluții, tinerii au nevoie de cunoștințe teoretice și practice în domeniul mediului și activismului. În cadrul proiectului, a fost realizată și o cercetare legată de percepția locuitorilor față de problemele de mediu, precum și disponibilitatea lor de a se implica în rezolvarea lor. 79,4 % dintre respondenți consideră că localitatea Chilia Veche se confruntă cu probleme de mediu, cea mai mare problemă fiind deșeurile. O altă problemă identificată de localnici a fost lipsa unui spațiu de joacă și de petrecut timpul în aer liber pentru copii și adulți.

| Scopul proiectului
    Proiectul „Chilia Verde”, derulat de Asociația MaiMultVerde și Asociația Împreună pentru Chilia în perioada aprilie 2022- aprilie 2023, a avut o latură educațională și de implicare civică și a urmărit implicarea tinerilor din comunitate, în mod special. Proiectul a promovat cultura democratică și conștientizarea civică, prin organizarea unei activări comunitare pe tema protecției mediului și schimbărilor climatice. Totodată, a promovat cetățenia activă, prin demararea primului proces de formare a unui grup de inițiativă locală.



Chilia Verde Chilia Verde Chilia Verde

| Aria geografica
    Chilia Veche (Tulcea)

| Rezumat
    Delta Dunarii se confruntă cu probleme de mediu cu consecințe asupra calității vieții locuitorilor săi dar si a ecosistemelor natural, aflate în pericol. Implicarea comunității locale și mai ales a tinerilor în procesul decizional local este vitală. Proiectul „Chilia Verde”, derulat în perioada aprilie 2022- aprilie 2023, are o latură educațională și de implicare civică și urmărește implicarea tinerilor din comunitate, în mod special. Proiectul promovează cultura democratică și conștientizarea civică, prin organizarea unei activări comunitare pe tema protecției mediului și schimbărilor climatice. Totodată, promovează cetățenia activă, prin demararea primului proces de formare a unui grup de inițiativă locală.
În cadrul proiectului, a fost realizată și o cercetare legată de percepția locuitorilor față de problemele de mediu, precum și disponibilitatea lor de a se implica în rezolvarea lor. 79,4 % dintre respondenți consideră că localitatea Chilia Veche se confruntă cu probleme de mediu, cea mai mare problemă fiind deșeurile. O altă problemă identificată de localnici a fost lipsa unui spațiu de joacă și de petrecut timpul în aer liber pentru copii și adulți, iar cu sprijinul echipei de proiect, localnicii au pus la un punct un plan de reamenajare al parcului existent. Folosind tehnici de activare comunitară, peste 250 de localnici au fost implicați în cele cinci ateliere comunitare pentru amenajarea parcului din localitate, cu sprijinul organizatorului comunitar.
De asemenea, au fost realizate 10 proiecții de film documentar de mediu pentru elevi, în parteneriat cu școala din localitate - primele de acest fel în localitate. Proiecțiile au fost urmate de dezbateri alături de echipa de proiect.


| Date beneficiari direcţi
    20 locuitor din comunitate, participati la atelierul de formare pe temea protectiei mediului si dezvoltare comunitara.
150 de persoane participante la proiectiile de film de mediu si social organizate in comunitate.
250 de localnici participanți la activarile comunitare organizate prin proiect.
Cel putin 100 de persoane chestionate cu privire la problemele cu care se confrunta comunitate din punct de vedere al mediului.
4 autoritati si institutii publice informate legat de obiectivele proiectului si invitate in mod direct la evenimentele din proiect (Primaria Chilia Veche, Consiliul Judetean Tulcea, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Ministerul Mediului)


| Activitati
    Pe 15 aprilie 2021, asociațiile MaiMultVerde și Împreună pentru Chilia au dat startul activităților dedicate protecției mediului în satul Chilia Veche. Peste 50 de localnici au participat la o amplă campanie de igienizare la nivel local, urmată de proiecția unui film documentar pentru copiii din sat.
În perioada mai-noiembrie 2021, au fost organizate în localitate mai multe activități de advocacy și educație de mediu, un curs de fundraising și scriere de proiecte, precum și un curs de organizare comunitară, protecția mediului și advocacy pentru membrii comunității. Localnicii au învățat tehnici de activare comunitară, au prioritizat și apoi votat activitățile pe care le vor organiza de-a lungul anului, dar și tehnici pentru implementarea lor. Amenajarea parcului din comunitate și a unui spațiu pentru pescari, care să fie folosit atât de turiști cât și localnici, au fost primele acțiuni pe care membrii Asociației Împreună pentru Chilia au început să le dezvolte.

De asemenea, de-a lungul proiectului, au fost realizate 10 proiecții de film documentar de mediu pentru elevi, în parteneriat cu școala din localitate - primele de acest fel din localitate. Proiecțiile au fost urmate de dezbateri alături de echipa de proiect.


| Rezultatele proiectului
    Prin actiunile de igienizare si discutiile despre protectia mediului, dar si prin proiectia de filme documentare cu tematica de mediu, tinerii din Chilia Verde au devenit constienti de problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea lor si Delta Dunarii.
Adultii si autoritatile publice au fost inițiate în procesele publice de luare a deciziilor la nivel local. Spatiul de joaca a fost amenajat cu sustinerea Primariei din localitate.
Folosind tehnici de activare comunitară, peste 250 de localnici au fost implicați în cele cinci ateliere comunitare pentru amenajarea parcului din localitate, cu sprijinul organizatorului comunitar. Pe lângă echipamentele noi de joacă cumpărate, localnicii au confecționat bănci, coșuri de gunoi și un foișor de lemn; au fost reparate, curățate, igienizate și vopsite materialele pentru locul de joacă; au fost plantați arbori, arbuști și flori. Totodată, au montat și racordat la rețeaua de apă o cișmea și aleile au fost pavate cu sprijinul Primăriei Comunei Chilia Veche.


| Bugetul
    312235 LEI

| Parteneri
    Asociația Împreună pentru Chilia, Active Citizens Fund România

| Despre organizator
    Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri și a implementat primul sistem de bike-sharing din țară.

| Website proiect
    https://maimultverde.ro/proiecte/chiliaverde/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes