Încă de la începutul războiului din Ucraina, evaluată de specialiști drept cea mai rapidă evoluție a unei crize umanitare după cel de-al doilea Război Mondial, au fost demarate ample acțiuni de suport în țările aflate la granița conflictului: România, Republica Moldova, Polonia și Georgia. Una dintre cele mai mari desfășurări de forțe a avut loc în România, prin finanțarea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA Romania cu sprijinul CARE France și FONPC (Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil).

România a devenit una dintre zonele de maxim interes geopolitic odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina. Una dintre intervențiile umanitare rapide, de ample dimensiuni, a venit prin CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale. Coordonarea la nivel național s-a făcut prin intermediul Fundației SERA Romania - organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România.

Această catastrofă umanitară a afectat până în acest moment 6.4 milioane de oameni, care au fost nevoiți să își părăsească țara. Alte 8 milioane au fost dezrădăcinate și dispersate în zone mai sigure din Ucraina. Categoriile cele mai afectate sunt femeile și copiii, peste 90% dintre refugiați fiind din această categorie. În România au intrat, de la începutul crizei umanitare, peste 1.150.000 de refugiați. Fundația SERA a coordonat alături de partenerii săi peste 35 de proiecte diferite de ajutor direct, de la infrastructura necesară primirii refugiaților la graniță la coordonarea convoaielor de alimente și medicamente către Ucraina, dar și managementul refugiaților stabiliți în România cu sprijin concret legat de hrană, adăpost, asistență psihologică, juridică și medicală, cursuri și facilități dedicate copiilor, incluziune socială etc.

Fundația SERA, alături de partenerii strategici CARE France și FONPC au elaborat un plan pentru 12 luni de suport financiar, procedural și logistic pentru ONG-urile care desfășoară activități dedicate crizei umanitare ucrainene, necesitățile refugiaților fiind în continuă evoluție.

“Cea mai mare provocare a fost viteza de reacție. Practic a trebuit să mobilizăm sute de oameni peste noapte, specialiști în protecție socială, psihologi, traducători, medici. Apoi a trebuit să oferim coordonare miilor de voluntari care doreau să se implice dar nu aveau cadrul necesar. CARE a făcut un fabulos efort, adunând finanțări din 75 de centre naționale ale membrilor rețelei CARE, pe care apoi le-a redirecționat către zonele critice în managementului refugiaților, una dintre cele mai importante fiind România. Acum coordonăm și supervizăm activitatea a 35 de organizații care derulează programe de sprijin, precum și propriile noastre acțiuni de suport.”Bogdan Simion, director executiv SERA România.

Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația ESPERANDO, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asoc Autism Baia Mare, Create Yourself Association, ECLER, The International Foundation for Child and Family, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii, Asociația ANAIS, Asociația Profesorii de Asistență Socială ASSOC, Asociația Civica Radauti, Asociația Hand across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALLIAT MH, Society for Children and Parents, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federația Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Fundația ELIBERARE, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.