Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC)  vă invită să parcurgeți studiul „Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România?”, lansat în luna noiembrie despre modul în care situația din Ucraina a afectat evoluția organizațiilor neguvernamentale, cât și despre contribuția acestora cu privire la sprijinirea și integrarea refugiaților ucranieni.
 

Studiul „Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România?” și-a propus să documenteze efectele pe care intervenția oferită în sprijinul refugiaților ucraineni le-a avut asupra organizațiilor neguvernamentale românești. Cercetarea care a stat la baza studiului a fost una de tip exploratoriu, ce a avut ca principal scop identificarea efectelor intervenției pentru refugiații ucraineni atât în ce privește capacitatea organizațiilor neguvernamentale, cât și vizibilitatea și dezvoltarea de noi parteneriate. 
 

„Întregul domeniu al asistenței umanitare pentru noi era complet necunoscut. Aveam în organizație membri care erau familiarizați cu asta și au intervenit. Tot domeniul ăsta l-am învățat de la zero, de la cuvintele cheie cu care a trebuit să ne obișnuim în primele săptămâni. E o lume întreagă pe care a trebuit să o descoperim, să o învățăm.” (reprezentant ONG, în timpul unui focus grup).
 

Folosind interviuri structurate și focus-grupuri, pe lângă analize de statistici și documente, studiul analizează cât de pregătite au fost organizațiile neguvernamentale pentru intervenția umanitară și cum s-au dezvoltat pe parcursul ei.
 

„Am schimbat lucruri pe măsură ce ofeream suport și realizam că trebuie să oferim și alte servicii. Am angajat personal nou care să vorbească limba ucraineană pentru că era greu să comunici cu ei și să le oferi consiliere psihologică mai ales. Am schimbat proceduri pentru că finanțatorii ne cereau să raportăm sau să facem achiziții în moduri diferite decât cele cu care eram obișnuiți. Practic am învățat intervenție de urgență de nevoie și făcând.” (reprezentant ONG, interviu)

„A trebuit să învățăm din mers foarte multe lucruri pentru că noi am pornit ca serviciu de urgență și pe urmă ne-am specializat. Am adaptat toate regulamentele interne au fost traduse și în ucraineană, până și teambuilding-ul l-am avut bilingv, pentru că au fost implicați și angajații care vin din Ucraina.” (reprezentant ONG, Focus Grup)
 

Evenimentul de lansare al studiului a avut loc pe 8 noiembrie și a fost un prilej de conectare, reflecție și schimb de bune practici în urma experienței implicării în asistența umanitară a persoanelor strămutate din Ucraina.
 

Printre vorbitorii evenimentului s-au numărat Bogdan Simion, Președinte FONPC, Volodymyr Lukovych, Prim Secretar Ambasada Ucrainei din România, Claudia Petrescu și Adriana Neguț, cercetători la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, Daniela Boșca, Director executiv FONPC, Mădălina Marcu, Director Dezvoltare Resurse Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), Roxana Lupu, Community Weaver Ashoka România.
 

„Vă mulțumim pentru tot și pentru că nu stopați ajutorul”, a spus Volodymyr Lukovych, apoi a atras atenția asupra miilor de copii ucraineni care au fost strămutați și separați abuziv de familiile lor. „Vă rog să susțineți întoarcerea copiilor acasă”.
 

„Intervenția a însemnat o colaborare cu vreo 76 de organizații neguvernamentale. Spre Ucraina am trimis în jur de 500 de tone de ajutoare. În Moldova în jur de 10.000 de cetățeni, dintre care 4000 copii, au beneficiat de această intervenție, iar  în România puțin mai mult de 20.000 cetățeni. Asta a însemnat pe de-o parte conectare și pe de altă parte dezvoltare. Finanțările din ultimii doi ani au ajutat mult la dezvoltarea structurală a circuitelor organizațiilor neguvernamentale”, a spus Bogdan Simion, președinte FONPC.
 

În cadrul a două paneluri de discuții, reprezentanții ONG-urilor cu experiență în ajutorarea persoanelor strămutate, au împărtășit schimbările prin care au trecut echipele lor, nevoile de învățare și dezvoltare identificate, obstacolele întâmpinate și modelele de colaborare care au funcționat cu succes în cele 18 luni de la începerea războiului din Ucraina.
 

Studiul „Cum a influențat criza din Ucraina ONG-urile din România?”  poate fi consultat integral aici și a fost realizat în cadrul programului ”Help to help Ukraine” implementat de FONPC –realizat cu sprijinul CARE – confederație globală care luptă de peste 75 de ani împotriva sărăciei și injustiției sociale, prin programul coordonat și implementat la nivel național de Fundația SERA România (organizație neguvernamentală, non-profit, privată, care activează de 26 de ani în domeniul protecției copilului și al promovării drepturilor copiilor din România) cu sprijinul FONPC