CE Oltenia nu ia măsurile din acordul de mediu pentru a proteja oamenii

Asociația Bankwatch România dă publicității rezultatele analizei apei potabile și solului efectuate în localitățile gorjene Fărcășești și Roșia-Jiu, afectate de poluarea produsă de cariera Roșia, exploatată de CE Oltenia, concluzia analizei fiind că anumite limite ale valorilor de metale grele din sol, precum și altele din apă sunt depășite și acestea pot afecta pe termen lung sănătatea locuitorilor.

În septembrie 2022, Asociația Bankwatch România a răspuns din nou apelului disperat al mai multor locuitori din satul Roșia-Jiu (comuna Fărcășești, județul Gorj), aflat lângă cariera de lignit Roșia, afectați în continuare de nerespectarea condițiilor prevăzute în Acordul de mediu emis în 2020 de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj pentru extinderea acestei cariere. În 2017, Bankwatch România a mai documentat situația locuitorilor din zonă și a atras atenția asupra poluării multiple cu care se confruntă locuitorii și care le afectează sănătatea și condițiile de trai zilnic.

Prevederile Acordului de mediu pentru exploatarea lignitului în cariera Roșia nu sunt nici în prezent respectate, benzile transportoare nu sunt acoperite, continuă să polueze și fonic, iar la acestea se adaugă praful ridicat de camioane.

Conform acordului de mediu emis de APM Gorj pentru extinderea carierei Roșia, proiectul afectează în jur de 130 de gospodării din satele Roșia-Jiu și Fărcășești prin limitarea accesului la apă, poluarea aerului și expunerea lor la surse de zgomot permanent.

Pentru a contracara efectele asupra calității vieții populației, în timpul exploatării CE Oltenia ar fi trebuit să ia o serie de măsuri, precum asigurarea apei potabile în gospodării, acoperirea benzilor de transport al cărbunelui care trec pe lângă casele oamenilor, umezirea utilajelor și spațiilor de depozitare a cărbunelui pentru a diminua răspândirea particulelor de praf. În plus, pentru diminuarea zgomotului compania ar trebui să instaleze panouri fonoabsorbante în zona transportului de cărbune și a punctului de încărcare. Aceste măsuri nu au fost luate de Complexul Energetic Oltenia, deși cel mai recent acord de mediu a fost aprobat de doi ani, timp în care compania a continuat exploatarea.

„Pentru a proteja cu adevărat sănătatea cetățenilor și factorii de mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj trebuie să realizeze studii în mod serios, conform legislației în vigoare, să solicite date suplimentare și să realizeze măsurători independente pentru a determina impactul real al exploatării cărbunelui, dar și să monitorizeze implementarea măsurilor de reducere a poluării. Aceste proceduri realizate doar în mod formal nu reflectă realitatea din teren și nu pot fi luate măsuri de reducere adecvate, dovadă fiind zecile de locuitori din jurul carierelor care suferă de ani de zile din cauza stării degradate a mediului”, apreciază Alexandra Doroftei, coordonator de campanie la Bankwatch România.

Depășiri ale unor valori, potențial periculoase pentru sănătate

Pentru a testa calitatea apei și a solului de care depind viețile locuitorilor din Roșia-Jiu, Asociația Bankwatch România a luat mostre de apă de la robinet, dintr-o fântână, dar și probe de sol, pe care le-a analizat într-un laborator acreditat. Analizele au arătat depășiri ale nitraților în apa din fântână, iar în cea de la robinet depășiri ale manganului, un pH mai acid și o turbiditate crescută, evidențiind astfel că serviciul de alimentare cu apă furnizată de CEO și pentru care localnicii din Roșia-Jiu sunt nevoiți să plătească, nu corespunde normelor de calitate a apei.

Concentrația de mangan în apa de băut, de 1,5 ori mai mare decât limita legală, ar putea avea implicații asupra sănătății populației, iar în sol au fost descoperite depășiri ale valorilor la metalele grele, la cupru, nichel, plumb, zinc și mangan.

Bankwatch România atrage atenția că anumite limite ale valorilor din sol și apă sunt depășite și, chiar dacă normele metodologice sau ghidurile internaționale nu conduc la ideea că acestea pot avea efecte negative imediate asupra sănătății oamenilor, efectele expunerii pe termen lung nu pot fi excluse, mai ales că niciunul dintre aceste ghiduri nu prezintă efectul cumulat al poluării, ele referindu-se la un singur element, apă sau sol.

Acumularea acestor elemente prin expunerea la mai multe forme de poluare crește exponențial pericolul efectelor negative asupra oamenilor, pe termen lung


Valorile depășite arată un mediu toxic, la care se adaugă și expunerea pentru o lungă durată de timp. Exploatarea carierei Roșia a început în anul 1973, însumând astfel, până astăzi, jumătate de secol de expunere a locuitorilor la poluare, sub toate formele ei (aer, apă, sol, zgomot). Prin urmare, aceste medii, cu toate sursele de poluare, ar trebui investigate și cauzele corectate, în timp ce poluarea ar trebui redusă la minim.

Mai multe detalii privind analizele efectuate, valorile depășite și situația din zonă în materialul de aici.

***

Despre Bankwatch România

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Domeniul principal de activitate al asociației este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.