Fondurile stranse in campanie vor fi folosite pentru a readuce speranta in randul celor carora conflictele armate le-au distrus casele, fortandu-i sa caute adapost in taberele de refugiati. Donatiile vor contribui la consolidarea infrastructurii de iluminare stradala pe baza de energie solara, la dotarea refugiatilor cu lanterne solare pentru uz domestic si la dezvoltarea de tehnologii care folosesc energie regenerabila in taberele UNHCR de refugiati din tari ca Etiopia, Ciad, Bangladesh si Iordania.
 
In prezent, sunt aproximativ 10,5 milioane de refugiati in intreaga lume, iar jumatate dintre acestia sunt copii. Pentru unii refugiati, singura solutie este sa traiasca in tabere special amenajate, unde lipsa unor sisteme de iluminat pe timp de noapte poate avea efecte devastatoare asupra sigurantei personale. Activitati simple, precum toaleta zilnica sau colectarea apei pot deveni periculoase dupa lasarea intunericului, in special pentru femei. Astfel, donatiile care provin din campanie vor transforma fiecare tabara de refugiati intr-un loc mai sigur, in care copiii si familiile lor sa se simta acasa, prin imbunatatirea infrastructurii de iluminare. In plus, se vor aloca fonduri si pentru educatia primara a copiilor.
 
„In 2013, peste 2 milioane de persoane au fost nevoite sa se refugieze, departe de casa. Astfel, s-a ajuns la un record alarmant care nu a mai fost atins de aproape 20 de ani. Cu fiecare noua criza umanitara care pune vieti in pericol, ajutorul companiilor devine din ce in ce mai important. Campania „O viata mai buna pentru refugiati” reprezinta un nou capitol in relatia noastra cu IKEA Foundation, cel mai implicat partener UNHCR din sectorul privat. Impreuna, ne propunem sa imbunatatim vietile multora dintre refugiati.”, a declarat António Guterres, Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati.
 
IKEA Foundation promoveaza si sustine dreptul fiecarui copil la educatie si siguranta. Astfel, IKEA Foundation a semnat in 2010 un parteneriat pe termen lung cu UNHCR. In cadrul acestuia, le asigura tuturor persoanelor aflate in tabere de refugiati adaposturi, siguranta si educatia necesara pentru a consolida comunitatile formate. 
 
„Viata intr-o tabara de refugiati poate fi foarte complicata, in special pentru copii. Absenta unui sistem de iluminare corespunzator limiteaza activitatile zilnice care noua ni se par firesti, cum ar fi cina in familie sau realizarea temelor pentru scoala. De asemenea, are un impact foarte puternic asupra sigurantei si asupra posibilitatii familiilor de a-si genera propriile venituri. Prin campania „O viata mai buna pentru refugiati”, ne propunem sa asiguram infrastructura de iluminare necesara si energie regenerabila pe strazile si in casele din taberele de refugiati, astfel incat UNHCR sa contribuie la imbunatatirea vietii de zi cu zi a copiilor si familiilor refugiate.”, afirma Per Heggenes, CEO IKEA Foundation.
 
***
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copiii si tinerii din tarile in curs de dezvoltare, finantand programe pe termen lung, care creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. Se estimeaza ca 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finantate pana in 2015.

Despre UNHCR
Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite a fost infiintat pe data de 14 decembrie 1950, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. In cele peste 6 decenii de activitate, UNHCR a aparat drepturile refugiatilor si a ajutat milioane de oameni sa isi reinceapa viata. UNHCR activeaza in cele mai importante zone de conflict din lume, printre care se numara Siria, Mali, Afganistan, Sudanul de Sud, Republica Democrata Congo si multe alte tari. Mai multe informatii sunt disponibile aici: www.unhcr.org  si www.unhcr.ro
 
 
Contact (despre campanie)
UNHCR Global Media Contacts: http://www.unhcr.org/pages/49e6e9c42e.html
Gabriela Leu (despre refugiati in Romania)
Responabil comunicare - UNHCR Romania 
Mobil: +40722 212 097
Email: leu@unhcr.org