Alexandru Alexandru face parte din echipa de Tineri Jurați care a evaluat proiectele din noua secțiune a competiției Gala Societății Civile - Tineri de Bine. Cei 7 Tineri Jurați au fost selectați de echipele Gala Societății Civile și ASAP România, partener strategic, în urma unui call public.

Pe lângă evaluarea proiectelor gândite și implementate de tineri, cei 7 jurați au luat parte, alături de ceilalți 55 de membri ai juriului, și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu la GSC 2022 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare, ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B.


Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cum ai ajuns să-ți dedici mare parte din timp proiectelor europene de integrare pe piața muncii și integrare socială?

Alexandru Alexandru este un tânăr trecut prin viață și care va tot trece, de unde a învățat cel mai important lucru: să fie om. Datorită acestui lucru, am început să îmi dedic viața pentru a îi ajuta pe ceilalți din jurul meu, în special, pe cei care au fost uitați și/ sau defavorizați. Din această cauză, mi-am dorit să finalizez un master de proiecte europene și internaționale, pentru a munci în legalitate și a putea accesa orice șansă de ajutor economic, pentru toate categoriile sociale, care își doresc o viață nouă și să se dezvolte. Așa a ajuns și va ajunge Alexandru Alexandru, un tânăr care va avea mult de muncit, să își dedice mare parte din viața sa, proiectelor europene de integrare pe piața muncii și integrare socială.

De ce Forumul Tinerilor din România și nu altă organizație? Ce te leagă de ea, cum te regăsești în ea, cum te reprezintă?


Sunt genul de persoană, care nu pare la prima vedere, dar care își gândește bine acțiunile înainte de a realiza ceva. De aceea, specializarea mea este axată pe management de risc (pe baza căreia mi-am dat și disertația), strategic și de cultură organizațională. Eu când apelez la 100 de persoane/ organizații, dacă din 100, doar 1 îmi răspunde, merg cu acea persona/ organizație până la capăt. De ce? Pentru că, persoana/ organizația respectivă îmi oferă o șansă, încredere și rampa de lansare. Așa a fost și cu FTR (Forumul Tinerilor din România) – a fost singura organizație care a avut timp să mă asculte și care mi-a oferit șansa de a îmi arăta calitățile profesionale. Dacă acum ar veni o oragnizație mai mare și mai puternică din orice punct de vedere și m-ar pune să aleg dintre aceasta și FTR, aș merge cu FTR până în pânzele albe.

Ai vreun proiect în dezvoltare? Spune-ne câteva cuvinte despre o idee pe care ai vrea neapărat să reușești să o implementezi.

Am un proiect în plan de stabilire a structurii de desfășurare, chiar discutat împreună cu autoritățile responsabile pentru astfel de proiecte (mai exact autoritățile din cadrul Primăriei Galați) și cu unul dintre susținători și mentorii mei, domnul decan al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie Galați din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați, Artur Tuluș. Este vorba despre „Proiectul - Capitala Tineretului” și, dacă am reuși să punem acest proiect în aplicare, ar reprezenta atât un punct de vârf al carierie mele ca tânăr manager de proiecte, cât și o veste nouă și minunată pentru orașul nostru Galați. Ar fi pentru prima dată când un oraș în curs de dezvoltare cum este Galațiul, ar câștiga cel mai invovativ și tințit fond social adresat tinerilor europeni.

Care este persoana din mediul neguvernamental pe care o admiri cel mai mult și de ce?

Greu de spus, am foarte multe persoane pe care le admir, care au avut încredere în mine și mi-au dat un șpiț în fund în trecut, ca să pot să fac un salt mare în viitor. Ca de exemplu, doamna profesoară de limba română Georgiana Ciubotaru, care l-a făcut pe necizelatul și introvertitul Alexandru Alexandru să meargă pentru prima data, la vârsta de 14 ani, la o bibliotecă. Sau domnul profesor de civică Cătălin Maghiar, care nu a făcut niciodată discrepanțe de etnie și m-a dirijat spre drumul antreprenoriatului. Sau, cum îi spun și acum, tata Decebal Nedu (profesor universitar FIFT) care mi-a deschis apetitul pentru arta istoriei militare și politice.
Dacă am deschis lista de mulțumiri, ca la decernarea premiilor Oscar, pot să amintesc și pe omul de fier Sergiu Stan, care a avut răbdare cu mine și m-a instruit pe calea de management, sau domnul de afaceri Gigi Nacev, care mi-a oferit o etică în calea afacerilor, ori tânăra doamnă profesor, domnișoara Oana Mitu, care mi-a deschis mintea spre principiile egalității și toleranței. De domnul Artur Tuluș, care nici acum nu a scăpat de mine, nici nu am ce să zic, că dacă aș începe acum cu omagierile, aș băga în depresie departamentul de propagandă a cultului personalității din Coreea de Nord.
Și nu au fost numai profesori, ci și persoane din calea administrativă care au plans și au râs cu mine, care i-au dat lui Alexandru Alexandru șansa de a face parte dintr-un comandament civic pentru victime de război (Ucraina vs. Rusia), care au avut grijă de mine, ca și cum aș fi copilul lor adoptiv. De la doamnele de fier, Cati Alexoaie, doamna Ioana, doamna Flori, doamna Andreea. Cel care a stat lângă noi până la capăt, domnul Gabi, până la apărătorul administrativ domnul Maxim Nucă (căriua i-am făcut peri albi 2 ani de zile) și până la șoferii care și-au petrecut o iarnă și o vară cu mine: domnii Adi și Aurică.
Greșeala a fost a voastră, că mi-ați pus cea mai frumoasă și importantă întrebare și îmi doresc să rămână răspunsul neschimbat, până la final. Dar tot nu am răspuns la întrebare. Persoana căreia îi ofer toată admirația este mama mea, Alexandrina (da eu mă numesc Alex, mama Alexandrina, de unde se poate observa simțul umorului nelimitat al lui Dumnezeu, cu soarta omului), o femeie de oțel, de la care am învățat să aplic cea mai puternică maximă a lui Lao Tzu: “un drum de 1000 de mile, începe cu un singur pas”.

Ce planuri ai pe viitor, după finalizarea studiilor universitare de master?

Am învățat cu timpul să nu mai îmi fac planuri, deoarece sunt tânăr și timpul este scurt. Doar să mă pregătesc de obstacole și să petrec atunci când vin zilele albe, că destul sunt eu negru. Am așa o inițiativă de a merge spre un doctorat în științele comunicării, în coordonare cu legenda sacră, domnul profesor universitar și longeviv Paul Dobresc, pe linia de război hibrid. În paralel, mă antrenez și pentru o posbilă carieră militară, aici fiind susținut de domnul profesor de sport Lemnaru Viorel, deoarece cariera militară a fost, pentru un tocilar ca mine, un tabu tacit și niciodată îndeplinit. Dar cine știe, poate nu voi reuși să devin un doctorand, sau să devin un mare soldat, ori să nu mai pot avansa spre cariera profesională de manager de proiecte și să plec în lume, spre căutarea unei alte vieți, sau în cel mai bun caz, la cules de căpșuni în Spania. Cine știe? Timpul depinde de Dumnezeu, soarta de fiecare om în parte.

Cum ți s-au părut proiectele din secțiunea Tineri de Bine a competiției GSC? Dar cele care au intrat în cursa pentru Marele Premiu? Consideri că au, în general, un impact social pe termen lung?

Proiectele au fost interesante și mereu mă puneau în dificultate cu notarea spre finalizarea unei evaluări. Mereu te gândești că fiecare dintre acestea are un rol important, acela de a ajuta mediul și societatea.
Da, consider că fiecare proiect din cadrul acestei secțiuni a avut un mare impact social, dar dacă acesta va fi pe termen lung nu depinde de previziunile mele, ci de corectitudinea celor care impun proiectele și de voința societății care devine beneficiarul acestor idei, voința de a se dezvolte și a veni cu un impuls nou spre cererea de finanțări. Impactul social vine la pachet cu schimbarea, iar schimbarea stă în voință și dorință.

Cum ai caracteriza România acum și care este, din punctul tău de vedere, cel mai important lucru care trebuie să se schimbe în societate?

România din perspectiva mea este o țară frumoasă, numai că a avut ghinionul de a da de anumite persoane care nu o respectă sau care își bat joc de ea. Nu fac și nici nu vreau să fac politică, pentru că este un interviu despre Alexandru de Galați, nu despre Alexandru și candidatura sa. Mă uit cu îngrijorare, și o spun cu inima pe mână, la faptul că istoria se repetă, iar omenirea nu bagă asta în seamă. Avem de-a face cu un flux de creștere a fanatismului religios și a ideilor conservatoare, îmbibat cu nuanțe de radicalism și antisemitism. Dacă românii nu se vor îndrepta și nu vor reduce această dungă a indiferenței radicale, ne vom întoarece spre mentalitatea evului mediu, iar acest lucru va dăuna social, cultural și economic. Pericolul acestui trend este că se extinde și în unitatea europeană și nu văd pe moment vreun semn că acesta ar face o pauză.
Cei care citiți acest interviu, care va fi uitat a doua zi, dacă aceste pigmente extremiste nu vor fi șterse, noi toți vom avea de pierdut: egalitatea, transparența, unitatea și cel mai important lucru - libertatea. Odată ce libertatea va dispărea, eu, voi, noi toți care dorim să ajutăm și să dezvoltăm societatea, ne vom izbi de zidurile unui regim. Să ne ierte Dumnezeu, că de ferit va trebui să ne ferim cu toții!

ASAP România, partener strategic al GSC, susține secțiunile din competiție dedicate noii generații și se luptă pentru a implementa un sistem decolectare separată în școli. Ce părere ai despre această inițiativă, cât de importantă crezi că este educarea tinerelor generații cu privire la sustenabilitate?

Este o inițiativă de apreciat și mereu voi susține astfel de demersuri, dar sincer nu știu cât de mult contează părerea mea în comparație cu dorința generațiilor de a se implica. Inițiativa ASAP România, ca cele ale multor altor organizații cu renume, ar trebui susținută de cât mai multă șume și, de asemenea, ar trebui să beneficieze de marketing puternic, ca cei tineri nu doar să vadă, ci să și audă. Să li se ofere prin noile demersuri toate resursele să se implice, nu doar să își dea cu părerea.

***

Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile 2022
va avea loc miercuri, 28 septembrie, sa le 19:30, la Ateneul Român din București și va încheia ediția a XX-a a competiției anuale.
Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.

***

ASAP
este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare separată și de reciclare a plasticului.


Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Educație, Învățământ, Cercetare: BCR
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Partener Secțiune Proiecte și campanii de voluntariat: KRUK România
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, PROEDUS și ARCUB
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG, AGERPRES, RADOR, IQool, Blindspot
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.