- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -



Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social.

Etapa 2 continuă alături de Maria Dumitru-Radu – Coordonator de proiecte în cadrul Centrului de Artă Aluniș și ne-a povestit mai multe despre evoluția proiectului Programul de educație culturală al Școlii de Olărit de la Colți în 2023.

 

  1. În ce stadiu se află proiectul vostru acum? În ce etapă a lui vă aflați?

Proiectul Școala de Olărit de la Colți este în plină desfășurare și, am putea spune, a atins maturitatea. Avem în acest moment mai bine de 8 luni de funcționare de la finalizarea finanțării pe care am primit-o pentru a demara proiectul și în acest moment Școala de Olărit de la Colțise susține exclusiv din ceea ce produce. Veniturile generate din serviciile de cazare, agrement (ateliere de olărit contra cost) și vânzarea de ceramică de Colți asigură atât salariile localnicilor angajați în administrarea casei de rezidență a școlii cât și atelierele și tabere oferite gratuit tinerilor și copiilor aflați în situații de vulnerabilitate.

Bineînțeles, proiectul nu este unul punctual, de sine stătător, ci este parte dintr-un întreg. Școala de Olărit de la Colți  vine în completarea și urmărește aceleași principii de dezvoltare ca celelalte proiecte derulate de Centrul de Artă Aluniș, creând împreună un proiect pilot de economie circulară în Aluniș - Colți. Astfel fiecare proiect derulat vine să potențeze sau să susțină și la rândul lui să fie susținut de celelalte activități desfășurate.

Toate proiectele noastre au în centru moștenirea culturală locală și protecția cadrului natural, oferite publicului sub formă de opțiuni de turism responsabil,  și urmăresc să împuternicească comunitatea locală pentru a se dezvolta economic și social oferindu-i pârghiile și resursele necesare.

 

      2. Câte dintre obiectivele setate la începutul anului ați reușit să îndepliniți până acum?

La începutul anului ne-am setat trei obiective care în acest moment, 8 luni mai târziu, sunt atinse undeva în proporție de 70%. Ne-am propus să mărim numărul de artiști rezidenți, ceea ce am și reușit găzduind inclusiv artiști din Singapore și California. Un alt obiectiv a fost să reușim să oferim măcar 10 tabere gratuite copiilor aflați în situații vulnerabile și încă nu am atins acest număr (am găzduit 4), dar a compensat cu foarte multe excursii de o zi care includ drumeție și atelier de olărit. Fiind în plin sezon turistic (mai-septembrie) acum este momentul în care strângem resursele financiare care fac posibile aceste tabere și le vom relua din toamnă cu speranța că vom depăși numărul stabilit la început de an.                                                                        

Ultimul obiectiv de pe lista noastră era creșterea varietății de produse din ceramică create la Colți aspect la care încă lucrăm în sensul că explorăm niște concepte noi.

 

  1. Care au fost obstacolele de care v-ați lovit anul acesta și cum ați reușit să le soluționați?

Ca în orice alt proiect dezvoltat de un ONG, ne-am lovit de aspectul financiar. Chiar dacă proiectul se poate autosusține a fost nevoie de efort și dedicare pentru a putea deservi cât mai mulți beneficiari (tabere gratuite). Am soluționat acest impediment oferind, în perioada de sezon turistic, mai multe excursii de o zi prioritizând astfel la cazare oaspeții plătitori care, practic, susțin existența proiectului.

 

  1. Proiectul vostru implică și un grup de voluntari? Care este rolul acestora și cum s-au alăturat cauzei?

Proiectul nostru nu a implicat un grup de voluntari în mare parte din cauza poziționării (în mediul rural, departe de oraș, populație îmbătrânită). Dar ne-am bucurat de implicarea comunității locale care ne-a ajutat cu donații, obiecte de decor specifice zonei (macaturi, ustensile tradiționale vechi etc) și a unui grup de artiști locali care ne-au donat tablouri pentru a decora pereții casei de rezidență.

 

     5. Păstrând ideea de colaborare, în misiunea voastră de a crea transformări profunde în societate de ce aliați credeți că ați avea nevoie / cu cine ați vrea să colaborați (din sector și nu numai)?

Ne-ar face foarte mare bucurie și plăcere să colaborăm cu alte ONG-uri din domeniul artei și culturii pentru a face schimb de experiență, a facilita rezidențe artistice și, de ce nu, a lucra împreună la dezvoltarea ceramicii de Colți.

 

Monitorizarea de Impact are patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

Rezumatul proiectului: Proiectul a urmărit revitalizarea tradiției ceramicii pe Valea Buzăului, promovarea și valorificarea patrimoniului local ca premisă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunității (crearea de locuri de muncă pentru localnice, punct de atracție turistică).

Dacă vrei să revezi evoluția proiectului, aici link către răspunsurile din Etapa 1 & Etapa 2..

 

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.