Pentru prima oară în România sunt colectate, centralizate, analizate și puse într-un context mai larg părerile celor care alcătuiesc în fapt societatea civilă organizată: membrii, angajații și voluntarii ONG-urilor. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) invită membrii, angajații sau pe oricine a făcut voluntariat pentru un ONG în 2023  să participe la cercetarea națională pentru cunoașterea și recunoașterea celui de-al treilea sector, al societății civile organizate. Durează 20-25 minute.
 

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a relansat, o dată cu Barometrul Liderilor ONG (completat de un număr record de lideri de ONG) și acum, prin Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG un amplu efort de cercetare asupra sectorului neguvernamental din Romania. Dacă Barometrul Liderilor ONG este deja la a patra ediție (după cele din 2010, 2011 și 2016), Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG este la prima ediție. 
 

Participarea cât mai largă a membrilor, angajaților sau voluntarilor din ONG-uri până pe 23 ianuarie 2024 este importantă pentru a crește reprezentativitatea datelor și a duce la o radiografie cât mai clară a sectorului ONG. Chestionarul este adresat TUTUROR celor care lucrează în sectorul ONG, fie că sunt lideri, angajați, membri, voluntari șamd. Temele propuse surprind calitatea locului de muncă, satisfacția cu sectorul, reprezentări despre societate etc. 
 

Echipa de cercetare va include în premieră pentru România  informații despre percepțiile și dorințele angajaților celui de-al treilea sector - societatea civilă organizată pe baza răspunsurilor din chestionar. Nouă experți (sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare
 

Rezultatele Barometrului Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG vor fi coroborate cu cele din Barometrul Liderilor ONG și cu date din surse administrative iar pe baza lor FDSC va propune, în aprilie 2024, un raport cheie privind sectorul neguvernamental din România. 
 

  • Înțelegerea actuală a dimensiunii și structurii sectorului ONG din România.

  • Consolidarea impactului sectorului cu date concrete și actuale.

  • Stabilirea frecvenței optime pentru comunicare și campanii către cetățeni.

  • Evaluarea relației cu instituțiile publice.

  • Identificarea punctelor forte și a zonelor în care se poate face mai mult.

  • Ghidarea eforturilor pentru eficiență și relevanță sporite.

  • Contribuția la construirea unui sector ONG transparent și conectat la nevoile comunității.

 

Formularul este disponibil pentru membrii, angajați sau voluntari din ONG-uri aici: https://rqsa.ro/sondaje/BMO23


 

***

 

Despre Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG 2023

Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor din ONG 2023 este un demers în premieră pentru România, realizat în cadrul proiectului „Building capacity for collective impact and knowledge on CSOs ecosystem”, proiect ce beneficiază de o finanțare în valoare de 300.000 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.  Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro

 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

FDSC este o organizație neguvernamentală independentă, fondată în 1994 în cadrul unei inițiative regionale a Comisiei Europene. FDSC consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă un indicator crucial pentru starea comunității în care trăiesc cetățenii. Se implică activ în construirea societății civile, colaborând pas cu pas cu alte organizații neguvernamentale și cu fiecare individ în parte. 

A creat un ecosistem favorabil transformării sociale prin care contribuie cu programe de finanțare private și publice, campanii de advocacy, stabilind parteneriate între entitățile din societatea civilă, sectorul de business, sectorul public, mediul academic și mass media și dezvoltând soluții inovative pentru comunități. Prin studiile periodice publicate FDSC îşi propune să ofere o evaluare multidimensională a evoluţiei sectorului neguvernamental din România.