Asociația CONECT vă invită luni, 30 octombrie, la o dezbatere despre condițiile unui dialog social solid și nevoia de organizare și reprezentare a lucrătorilor culturali din România, ce va avea loc la Hotel Minerva.

Dezbaterea va avea ca punct de pornire impactul legislației adoptate în 2011, care a condus la dispariția sindicatelor profesionale și a contractelor colective la nivel sectorial. Un caz particular pe care ne propunem să-l dezbatem este cel al lucrătorilor culturali, care "grație" noii legi a dialogului social nu se pot sindicaliza, pe motiv că nu sunt încadrați cu contract individual de muncă. 
 
Există o tendiță în anumite sectoare precum industria serviciilor IT, de publicitate, în mass-media și cultură de "freelancing" care se traduce în contracte de colaborare și drepturi autor sau PFA, ceea ce contribuie printre altele la precaritatea muncii. 
 
Cel mai bun mecanism de promovare a condițiilor mai bune de muncă și de viață este dialogul social. Este un instrument de bună guvernare în diverse domenii, iar relevanța sa este legată, în general, de orice efort de a face economia mai performantă și mai competitivă și de a face societatea în general mai stabilă și mult mai echitabilă. 
 
AGENDA:
14.00 - 14.30 Prezentarea concluziilor cercetării sociologice ”Munca atipică în România. O perspectivă de ansamblu”
14.30 – 14.45 Discuții

14.45 – 16.15 Panel de discuții cu tema ”Reprezentarea colectivă a lucrătorilor culturali pe cont propriu”
o Ministerul Culturii și Identității Naționale (TBC)
o Ciprian Șiulea - președintele ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari)
o David Schwartz - regizor
o Costi Rogozanu - jurnalist
o Victoria Stoiciu - Fundația Friedrich Ebert
o Iulia Popovici – jurnalist
o Florentin Iancu - Sindicatul IT Timișoara
 
16.15 – 17.15 Discuții
17.15 - 17:30 Concluzii și închiderea evenimentului
 
ÎNSCRIERE:
Participarea este pe bază de înscriere la e-mail: office@asociatiaconect.ro sau telefon: 021/ 210 71 60.
 
Pentru mai multe detalii despre proiect www.serviciusor.ro l facebook.com/serviciusor l
 
***
Servici’ ușor este o campanie realizată de Asociația Conect în parteneriat cu Solidar Suisse, CNS Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia, Federația Sindicatelor din Comerț și Federația Sindicatelor din Construcții de Mașini „Înfrățirea”, în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor generate de noua legislaţie a muncii şi a dialogului social în România”, prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.
 
Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.
Acest comunicat nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Asociația Conect.