Promo proiect / Festivitatea de acordare a premiilor

Organizator: Asociatia Help Autism
Sectiunile: 
Educatie, Invatamant, Cercetare & Originalitate
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Ian / 2013 - Dec / 2014
Programul din care face parte: Terapie Gratuita pentru toti Copiii cu Autism //  Anual din 2010
Acoperirea geografica a proiectului: locala/ Bucuresti, Sector 3
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: DGASPC Sector 3
Rezumatul proiectului:  
Programul „Parinte pentru Parinte” a fost initiat de Asociatia Help Autism care impreuna cu parintii beneficiari ai asociatiei au devenit ambasadorii autismului, implicandu-se ei insisi ca si voluntari in sustinerea cauzei, colectand fonduri prin formularul de redirectionare a 2% pentru terapia copiilor lor cat si pentru alti 22 copii cu autism, cazuri sociale.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora depaseste 30.000, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala.

In lipsa unor cifre clare si a centrelor de terapie care sa acopere nevoia la nivel national dar si a fondurilor necesare pentru acoperirea interventiei terapeutice, parintii in lupta cu autismul se lovesc de multiple probleme, care pe multi dintre ei ii dezarmeaza si ii determina sa renunte la lupta pentru recuperarea propriului copil.

„Parinte pentru Parinte” este o sansa pentru copiii din medii defavorizate sa beneficieze de un program de recuperare intensiv, astfel ca la inceputul anului 2014 au fost integrati in terapie in Centrul Casa Soarelui din Sectorul 3, 22 de copiii cu varsta intre 1 si 4 ani. Dupa un an de interventie terapetica, minim 2 ore pe zi pentru fiecare copil in parte, rezultatele de recuperare au fost remarcabile, astfel ca 7 copii dintre ei au iesit din spectrul autismului, fiind recuperati in totalitate, iar 15 dintre ei au obtinut rezultate foarte bune, fiind integrabili in societate. Bugetul programului a fost de 50.000 euro, reprezentand 10% din fondurile colectate de 170 de familii beneficiare ale Asociatiei prin campania de 2%.
Programul continua, in 2015 fiind integrati in interventia terapeutica gratuita alti 32 de copiii cazuri sociale.
 
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Singura sansa de recuperare a copiilor cu TSA (tulburare de spectru autismului) este terapia intensiva, de 2-8 ore zilnc, intr-un ritm sustinut, cu o stimulare permanenta, pentru recuperarea intarzierilor de dezvoltare. Help Autism a identificat problematica familiilor copiilor cu autism, in primul rand de natura financiara, gasind o solutie de atragere de fonduri prin campania de redirectionare a 2%. Astfel, in 2014 a colectat formulare de 2% de la 35000 de sustinatori, generand atragerea fondurilor necesare pentru acoperirea terapiei de recuperare pentru 200 de copii. Impreuna cele 200 de familii beneficiare ale asociatiei si-au dorit sa transforme procesul prin care proprii copiii au sansa la recuperare, intr-o actiune de voluntariat, directionand 10% din fondurile colectate catre programul Parinte pentru Parinte.

Scopul si obiectivele:
Scopul proiectul este stimularea familiilor copiilor cu TSA de a se detasa de propria drama si de a se implica in actiuni comune de sprijin reciproc.
O1 Includerea a 22 de copii cu varsta intre 1 si 4 ani ce prezinta simptomele intarzierilor in dezvoltare, proveniti din familii cu venituri foarte mici, cazuri sociale, in procesul de interventie terapeutica gratuita timp de 1 an.

O2 Cresterea capacitatii a 22 de familii cu venituri foarte mici, cazuri sociale, prin exemplul de bune practici oferit de parintii care au depasit propria conditie si provocarile aduse de diagnosticul propriului copil.

Principalele activitati:
Activitiatile si metodologia au fost:

- Desfasurarea campaniei de atragere de fonduri - Help Autism imrpeuna cu 170 de familii ce au beneficiat in 2013 de sprijinul asociatiei au colecta peste 20.000 de formulare de redirectionare de 2%, generand astfel fondurile pentru terapia de recuperare a copiilor lor, iar 10% fiind directionat catre bugetul programului Parinte pentru Parinte;

- Semnarea parteneriatului cu DGASPC Sector 3, exemplu de bune practicti intr-un parteneriat fara precedent public privat, parteneriat in care Help Autism a venit cu know-how de interventie terapeutica de recuperare, cu specialistii si cu fondurile necesare pentru sustinerea costurilor specialistilor, iar DGASPC S3 cu logisitica, punand la dispozitie Casa Soarelui, spatiul in care se desfasoara programul, cu camere de terapie si loc de joaca pentru copiii si sustine costurile de intretinere;

- Selectarea celor 22 de copii proveniti din familii cu venituri foarte mici, cazuri sociale, impreuna cu DGASPC Sector 3, proces ce s-a realizat prin anunt public si inscrierea copiilor pe baza de documente sociale. Selectia a fost realizata de comitetul de parinti din cadrul Asociatiei;

- Evaluarea psihologica initiala, intermediara si finala, in urma carora s-au generat rapoarte cu rezultatele recuperarii celor 22 de copiii;

- Desfasurarea campaniei de atragere de fonduri pentru sustenabilitatea programului de interventie pentru cei 22 de copii si pentru programul Parinte pentru Parinte 2015.

Beneficiari:
 
Directi: 22 de copiii cu varsta intre 1 si 4 ani, avand simptomele de intarziere de dezvoltare.
Indirecti: 200 de familii beneficiare ale Asociatie Help Autism, cat si 22 de familii ale copiilor din program, avand situatie financiara precara, cu venituri foarte mici.

Implicarea beneficiarilor: 
Asociatia Help Autism, inca de la initierea programului de interventie terapeutica gratuita din 2010, a promovat sprijinul reciproc intre familiile copiilor cu TSA. Programul Parinte pentru Parinte este un indemn pentru parintii copiilor cu TSA sa-si depaseasca propria drama si sa sprijine alte familii care altfel dpdv financiar nu ar avea cum sa lupte pentru recuperarea copiilor lor. Cele 22 de familii ale copiilor beneficiari din program au fost implicate in 2014 in campania de atragere de fonduri, astfel ca si-au asigurat sustenabilitatea procesului de interventie terapeutica pentru copiii lor, cat si contribuind la generarea fondurilor necesare pentru programul Parinte pentru Parinte pentru 2015, prin care alti 32 de copii proveniti din familii sarace beneficiaza de terapie gratuita.
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
In martie 2014 au fost incadrati in programul de servicii sociale terapeutice gratuite in cadrul Centrului “CASA SOARELUI” 22 de copii proveniti din Sectorul 3, din familii cu venituri foarte mici, diagnosticati cu tublurare de spectru autist (TSA), tulburari asociate sau intarziere in dezvoltare.
In urma evaluarilor psihologice efectuate dupa un an de interventie terapeutica, rezultatele sunt urmatoarele:
- 3 copii diagnosticati cu intarziere mintala, au recuperat astfel
• 1 a recuperate 5 luni,
• 1 a recuperat 6 luni,
• 1 a recuperat 9 luni;
 
- 7 copii diagnosticați cu autism, au recuperat astfel:
• 2 au recuperat 6 luni,
• 1 a recuperat 8 luni,
• 3 au recuperat 9 luni,
• 1 a recuperat 11 luni;
 
- 10 copii diagnosticati cu TSA, au recuperat astfel:
• 7 copiii au iesit din spectrul autist, recuperand intre 1.6 luni si 2 ani,
• 2 au recuperat 1 an si 6 luni,
• 1 a recuperat 2 ani si 1 luna;
 
- 1 copil diagnosticat cu ADHD a reusit sa recupereze 2 ani;
- 1 copil diagnosticat cu intarziere in dezvoltare, a recuperat 2 ani si 5 luni.
 
Cele 22 de familii care au beneficiat de program au fost implicate in programele de cosiliere ale Asociatiei cat si in campaniile de atragere de fonduri. Impreuna cu cele 200 de familii din Asociatie s-au implicat in 2014 in campania de 2%, atragand fonduri necesare pentru continuarea interventiei terapeutice pentru proprii copiii, cat si pentru generarea bugetului programului Parinte pentru Parinte pentru 2015, prin care alti 32 de copiii proveniti din familii cu venituri foarte mici primesc interventie terapeutica gratuita.
 
Resursele umane implicate:
- 500 de voluntari, parintii copiilor din Asociatia Help Autism, voluntari, personalul administrativ al asociatiei si specialisti, s-au implicat in atragerea de fonduri;
- Personalul de interventie din Centrul Casa Soarelui este format din 6 psihoterapeuti si 2 psihoterapeuti coordonatori de terapie. Alaturi de ei se implica saptamanal alti 4 psiho-terapeuti voluntari, sprijining echipa de interventie in terapia de socializare, ludoterapie si in dezvoltarea abilitatilor de viata pentru cei mici.
 
Voluntarii si implicarea lor:
In cadrul programului Parinte pentru Parinte au fost implicati peste 500 de voluntari, parintii copiilor din Asociatia Help Autism, alti voluntari permanenti ai Asociatiei, care au fost implicat in campaniile de atragere de fonduri. Parintii inca de la inscrierea in programele Asociatiei, intra in programul de voluntariat devenind ei insisi o resursa fara de care Asociatia nu ar putea oferi terapie gratuita pentru cei 200 de copiii.
4 psiho-terapeuti voluntari, sprijina echipa de interventie in terapia de socializare, ludoterapie acordate in Centrul Casa Soarelui.
 
Responsabilitatile partenerilor:
Asociatia Help Autism are responsabilitatea de a asigura:
- fondurile necesare pentru sustinerea financiara a programelor de interventie terapeutica;
- pune la dispozitie echipa de interventie si ii sprijina in procesul de formare;
- vine cu know-how privind procesul de interventie terapeutica si cu gestionarea procesului educational pentru copiii cu dizabilitati mintale.
DGASPC Sector 3 pune la dispozitie spatiul Centrului Casa Soarelui, cu 6 camere de terapie, un loc de joaca in aer liber pentru copiii, si o sala interioara de socializare, cursuri pentru cadre didactice si workshop-uri pentru parinti.
Parteneriatul public privat este un exemplu de bune practici pentru comunitatea ONG-urilor din domeniul dizabilitatilor, fiind unic prin termenii colaborarii si prin rezultatele obtinute dupa primul an de implementare. Astfel Help Autism a dezvoltat in urma acestui exemplu, alte 6 parteneriate cu DGASPC-uri din alte regiuni, prin care ofera supervizare procesului de interventie terapeutica, sprijinind mai multe familii si copii cu autism din tara.
 
Buget: 380.000 lei

Contributiile in natura:
Pentru dotarea Centrului Casa Soarelui Help Autism a fost sprijinita de 2 sponsori care au donat produse, astfel: mobilier pentru camere de terapie, jucarii si jocuri educationale. Valoarea estimata pentru dotarea centrului a fost de 95.000 lei. Materialele au fost donate de sponsori ca Ikea si Mercedes Benz.

Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Promovarile proiectului au fost:
- depasirea dramei parintilor copiilor din program, care au avut nevoie de consiliere si sprijin pentru a se implica la randul lor in atragerea de fonduri;
- sustenabilitatea procesului de recuperare pentru cei 22 de copiii - recuperarea este un proces de lunga durata, astfel ca parintii sunt incurajati si sprijiniti moral, de a depasi problema personala, si de a se putea concentra la randul lor pe stimularea copilului in afara orelor de terapie. Programul lunar de workshop-uri oferit de Asociatie pentru parinti i-a ajutat sa dobandeasca o serie de abilitati prin care sa continuie interventia asupra copilului si in timpul liber.
 
Lectii invatate: 
Programul Parinte pentru Parinte va continua an de an, fiind un program de ajutor reciproc in comunitatea familiilor copiilor cu TSA. Depasirea propriei drame este un proces absolut necesar in cazul familiilor copiilor cu dizabilitati, fiind un exemplu atat pentru familiile aflate in aceeasi situatie dar si pentru comunitate in general de a se implica voluntar sau de a sprijini o cauza caritabila.

Calitatile proiectului:
"Ii ajutam pe parinti sa inteleaga mai bine prin ceea ce trec, ii incurajam sa povestesca despre autism altor adulti si astfel sa devina mesageri ai cauzei. Ii invatam cum pot accesa fonduri din bugetul statului, sponsorizari si donatii directe; astfel terapia copiilor lor nu mai este o povara financiara. Pe langa faptul ca ii ajuta sa lupte zilnic pentru propriul copil si sa sustina cauza, «Parinte pentru Parinte» ii responsabilizeaza in implicarea pentru sprijinirea altor parinți fara posibilitati, acest program fiind de fapt o actiune de responsabilitate sociala a Asociatiei Help Autism.” Daniela Bololoi, presedintele asociatiei.

Argumentarea inscrierii in cadrul sectiunii ORIGINALITATE:
„In lipsa unor cifre clare, in lipsa unor centre de terapie care sa acopere nevoia autismului la nivel national, precum si in lipsa unor medici de familie pregatiti sa vada primele simptome, parintii a caror copii au sansa sa primeasca un diagnostic precoce si prin urmare sansa unei terapii adecvate si a interventiei timpurii se simt adesea neputinciosi. Chiar si in momentul in care reusesc sa construiasca un plan terapeutic impreuna cu un psiholog si sa se implice in programul de recuperare se lovesc de problema banilor. Recuperarea unui copil cu autism se desfasoara pe durata mai multor ani, iar costul terapiei poate depasi bugetul oricarei familii.” spune Daniela Bololoi, presedinte Asociatia Help Autism.
 
Programul „Parinte pentru Parinte” este o sansa pentru familiile din medii defavorizate sa beneficieze de un program de recuperare intensiv gratuit pentru propriul copil.
 
„Copii cu acest diagnostic au nevoie de interventie timpurie si terapie constanta. Copii din centrele noastre fac între 4 și 6 ore de terapie pe zi, asa cum este recomandarea facuta de organismele internationale acreditate, urmand programul de recuperare pe tot parcursul zilei, prin implicarea membrilor familiei. Evolutia se monitorizeaza prin testele internationale pentru care asociatia s-a licentiat.” a mai adauga Daniela Bololoi. Prin program ii ajutam pe parinti sa inteleaga mai bine prin ceea ce trec, ii incurajam sa povestesca despre autism altor adulti si astfel să devina mesageri ai cauzei.
 
Comunicare
Planul de comunicare:
Pagina proiectului - http://www.helpautism.ro/parin te-pentru-parinte/descriere-pr ogram
Urmand link-ul http://www.helpautism.ro/parin te-pentru-parinte/link-uri-uti le se pot vizualiza preluarile media ale comunicatelor de presa.

Web site proiect: www.helpautism.ro


 
***
Despre Organizator
Misiunea Help Autism este continua crestere a gradului de constientizare a autismului in randul populatiei, sustinerea permanenta a programelor de diagnostic precoce, chiar de la varsta de 1 an si a programelor de interventie in autism.

Lupta alaturi de organisme de protectie a copilului, educatie si sanatate, atat de stat cat si private, creand un nucleu multidisciplinar in recuperarea cat mai multor copiii si in includerea lor educationala si sociala, pentru pregatirea adultilor de maine.