A doua editie a "Zilelor Europene pentru Dezvoltare" a inceput la Lisabona avand ca prima prioritate impactul schimbarilor climatice asupra tarilor in curs de dezvoltare. In jur de o mie de decidenti si parti interesate in problematica dezvoltarii iau parte la acest forum de trei zile organizat in capitala portugheza.

Forumul din acest an se va axa pe problematica schimbarilor climatice si pe modalitatea de a raspunde nevoilor tarilor deja vulnerabile serios afectate de efectele acestor schimbari. Joi, vorbitorii si participantii vor studia legatura dintre schimbarile climatice, saracie si migratie si vor examina care este cel mai bun mod de adaptare pentru tarile in curs de dezvoltare.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: "Schimbarile climatice sunt cea mai importanta provocare pentru generatia noastra. Tarile dezvoltate au o raspundere particulara si trebuie sa dea exemplu prin reducerea emisiilor si prin incurajarea adoptarii unui acord global si inclusiv asupra tuturor actiunilor viitoare de lupta impotriva schimbarilor climatice, in cadrul Natiunilor Unite. Saptamana trecuta, am lansat la Lisabona un parteneriat international de actiune in domeniul carbonului, o initiativa de pionerat la nivel global vizand dezvoltarea unei piete mondiale a carbonului. Accentul pus, in aceasta a doua editie a Zilelor Europene pentru Dezvoltare, pe schimbarile climatice subliniaza sentimentul de responsabilitate la nivel mondial in ce priveste lupta impotriva acestui fenomen. Suntem hotarati sa ajutam tarile in curs de dezvoltare sa faca fata efectelor  produse de schimbarile climatice asupra mediului inconjurator, precum si asupra dezvoltarii umane si sociale."

In septembrie, Comisia Europeana a propus o alianta specifica la nivel mondial in ce priveste lupta impotriva schimbarilor climatice. Obiectivul este incurajarea masurilor de adaptare, reducerea emisiilor rezultate din despaduriri, folosirea beneficiilor rezultate dinpiata mondiala a carbonului si sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare pentru a fi pregatite sa faca fata catastrofelor naturale:

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat joi, 8 noiembrie 2007, la Bucuresti, evenimentul „Open Days – Saptamana europeana a regiunilor in Romania”, avand ca tema  implicarea regiunilor in crearea de locuri de munca si in cresterea economica. Conferinta a avut ca obiectiv informarea potentialilor beneficiari cu privire la accesarea fondurilor structurale disponibile prin Programul Operational Regional si Programele Operationale de Cooperare Teritoriala Europeana.

 

“Conferinta de astazi este parte dintr-un proiect mai amplu, care include si 7 conferinte regionale in celelalte regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Scopul principal este informarea cu privire la accesarea fondurilor structurale alocate prin programele operationale gestionate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, fonduri care vor avea o contributie importanta pentru dezvoltarea economica a regiunilor si implicit pentru crearea de locuri de munca. Regiunile au o misiune foarte importanta in accesarea fondurilor europene. Absorbtia acestor fonduri creeaza fundamentul pentru  dezvoltarea regiunilor si implicit a intregii Romanii. Ne asteptam ca aceste fonduri sa atraga surse considerabile suplimentare atat din domeniul public, cat si din cel privat.”, a declarat dl. LászlĚ Borbély, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor cu aceasta ocazie.

 

http://www.eudevdays.eu