A fost lansat Ghidul solicitantului pentru Domeniul de interventie 1.2 – Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Aceasta operatiune este finantata cu fonduri europene prin Programul Operational Regional.

Persoanele interesate pot consulta ghidul la adresa: www.inforegio.ro, sectiunea Ghidurile solicitantului.

Desi nu a fost inclusa initial in categoria activitatilor eligibile din Programul Operational Regional 2007 – 2013, finantarea investitiilor in domeniul eficientei energetice si a energiei regenerabie in locuinte a devenit operatiune eligibila incepand din 2009.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – Autoritatea de Management a Programului Operational Regional a negociat cu Comisia Europeana modalitatea de punere in practica a Schemei de eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru care se propune finantare prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 1 ”Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, poli urbani de crestere”.

Programul se va finaliza in anul 2013, motiv pentru care schema propusa are caracter pilot, insa experienta acumulata va putea fi folosita pentru investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte in perioada 2014 – 2020.

Beneficiari eligibili pentru finantare sunt municipiile resedinta de judet, iar schema de finantare va fi aplicata blocurilor de locuinte construite dupa proiecte eleborate in perioada 1950 – 1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii ale caror venituri sunt reduse.

Bugetul este de 304 milioane de euro: 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 154 de milioane de euro din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari).