La 25 noiembrie, romanii sunt chemati sa voteze prima oara pentru desemnarea reprezentantilor lor in Parlamentul European, singura institutie europeana aleasa prin vot direct. Vom vota pentru desemnarea persoanelor care urmeaza sa ocupe 35 de locuri in Parlamentul European, acestea fiind ocupate in momentul de fata de parlamentari numiti din randul senatorilor si deputatilor nationali (avand deci un mandat dublu). Cei 35 de parlamentari au indeplinit rolul de observatori din septembrie 2005 pana la 1 ianuarie 2007, devenind apoi deputati europeni cu drepturi depline.

In urma alegerilor din 25 noiembrie, cele 35 de locuri ale Romaniei in Parlamentul European vor fi ocupate de catre deputatii alesi in mod direct, care vor avea doar mandatul european. 'Primele alegeri europene din Romania vor fi punctul culminant al aderarii tarii dumneavoastra la Uniunea Europeana, asigurandu-va de faptul ca interesele va vor fi reprezentate. Dupa toti acesti ani in care dumneavoastra, cetatenii Romaniei, ati trait cu dorinta ca tara dumneavoastra sa apartina comunitatii europene de valori, aceste alegeri va ofera ocazia de a va afla, pentru prima data, in centrul democratiei europene', a spus Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European.

Cum functioneaza Parlamentul European

Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg (unde are loc lunar sesiunea plenara); celelalte activitati ale Parlamentului si sesiunile plenare extraordinare se desfasoara la Bruxelles, iar Secretariatul General al Parlamentului European este la Luxemburg. In numeroase domenii, Parlamentul European este partener egal al Consiliului de Ministri in procesul adoptarii legislatiei europene, avand atributii in stabilirea bugetului si monitorizarea executarii acestuia, precum si in exercitarea controlului democratic asupra Comisiei Europene. Din 1979, deputatii europeni sunt alesi prin vot direct in toate statele membre, atributiile Parlamentului European fiind din ce in ce mai numeroase si mai extinse.

Cele mai recente alegeri europene au avut loc in iunie 2004. Cea mai mare parte a activitatii parlamentare se desfasoara in comisiile parlamentare (20 de comisii permanente, 2 subcomisii si comisii temporare), unde se dezbat, se modifica si se adopta propunerile legislative venite de la Comisia Europeana si/sau de la Consiliu. In urma audierilor publice, a studiilor si consultarilor pe care le are, plenul Comisiei parlamentare voteaza un raport (realizat de raportor - unul dintre membrii comisiei, responsabil pentru respectivul proiect de lege). Acest raport al Comisiei parlamentare este apoi dezbatut in cadrul celor 8 grupuri politice din Parlamentul European. Grupurile politice sunt constituite in functie de afinitatile politice, nu de nationalitate, fiecare deputat european putand sa se inscrie intr-un singur grup politic, fie in cel pentru care a optat partidul sau national, fie in altul. In momentul de fata, in cele opt grupuri politice din Parlament sunt reprezentate peste 100 de partide nationale din toate statele membre. Forma finala a proiectului de lege este dezbatuta si votata de catre plenul Parlamentului in cursul sesiunii de la Strasbourg sau al sesiunii suplimentare de la Bruxelles.

Politicieni despre euroalegeri

Fruntasi ai principalelor partide politice au raspuns intrebarilor "Romaniei libere", evaluand posibilele rezultate pe care le-ar obtine la scrutinul de duminica, dar si eventualele consecinte pe care le-ar putea suporta aceste formatiuni in cazul unor esecuri. In interiorul PSD se pun deja in discutie locul si rolul pe care ar trebui sa le joace Mircea Geoana si Ion Iliescu in perspectiva alegerilor generale de anul viitor. PNL, parte a unui guvern minoritar, are la randul sau probleme de reprezentativitate, care s-ar putea agrava, iar PD continua sa se bazeze pe credibilitatea presedintelui pentru a-si creste scorul electoral. Interviu complet in Romania Libera


Impactul PE asupra vietii europenilor

Legile europene adoptate de Parlamentul European si/sau de Consiliu se numesc regulamente (obligatorii in toate elementele lor si direct aplicabile in toate statele membre), directive (obiectivul lor este obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza, dar modalitatea de atingere a obiectivului poate fi reglementata de respectivul stat membru printr-o lege nationala -  ceea ce se numeste procesul de transpunere), decizii (obligatorii pentru entitatile carora li se adreseaza - state membre, persoane fizice sau juridice) si recomandari sau opinii (nu sunt obligatorii, ci doar prezinta punctul de vedere al dreptului european asupra unei teme). Printre actele legislative europene elaborate in perioada 2004- 2007, care au schimbat viata cetatenilor, se numara directiva serviciilor, care faciliteaza accesul furnizorilor de servicii pe piata unica europeana si le permite sa isi deschida sau sa dezvolte afaceri in toate statele membre, regulamentul tarifelor de roaming, care permite transparenta si unitatea acestora in toata Europa, precum si reglementarile referitoare la siguranta, transparenta si accesibilitatea calatoriilor cu avionul. Metoda unica de vot pentru PE este reprezentarea proportionala cu o singura lista sau vot unic, transferabil (doar in Irlanda). Pragul electoral minim pentru obtinerea unui loc in Parlament este de 5% din voturile exprimate.Presedintele Parlamentului European indeamna romanii la vot

Presedintele PE, Hans-Gert Poettering, a vizitat Romania si a transmis mesaje de mobilizare pentru cetatenii romani cu drept de vot. Poettering a tinut un discurs in Parlamentul Romaniei, s-a intalnit cu oficialitatile si de fiecare data a tinut sa sublinieze importanta unei prezente cat mai mari la alegeri. 'Cu cat numarul de votanti va fi mai mare, cu atat mai mare va fi legitimitatea celor alesi'.