Comisia Europeana este increzatoare ca va castiga procesul intentat de Bucuresti fata de decizia CE de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, a declarat Barbara Helferich, purtator de cuvant al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas.

Romania si alte opt state membre, toate est europene, au dat in judecata Comisia Europeana privind cotele ce le-au fost alocate pentru emisiile de gaze poluante, dar executivul de la Bruxelles nu se asteapta ca aceste state sa castige actiunea.

"Sintem foarte siguri in ceea ce priveste procedurile pe care le-am aplicat", a declarat pentru RFI purtatorul de cuvant pentru mediu inconjurator Barbara Helfferich care a adaugat ca actiunea pornita in judecata se va solda cu un castig pentru Bruxelles.

Helferich a sustinut ca nu a fost vorba despre o masura discriminatorie la adresa Romaniei sau a vreunui alt stat UE.

Intrebata ce se va intampla in cazul in care Romania va castiga procesul, Helferich a precizat ca nu poate comenta deocamdata aceasta ipoteza.

Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru

Mediu, Stavros Dimas, a declarat, totodata, ca CE nu a primit inca nicio instiintare din partea instantei referitoare la actiunea Romaniei pe tema cotei de emisii poluante.

Pe langa Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Estonia, Ungaria si Cehia au dat in judecata Comisia Europeana dupa ce aceasta a micsorat fata de propunerea nationala, cotele admise pentru emisiile de CO2 ale fiecarei tari in parte.

Daca actiunea in judecata se va solda intr-adevar cu un esec, atunci cotele impuse de Comisia Europeana raman in vigoare.

Pentru Romania aceasta se traduce in perioada 2008-2012, cu 20,7% reducere adica de la 95,7 milioane de tone, cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone.